Αρχική Σελίδα / Επικαιρότητα / Νέστος / ΑΒΡΑΜΥΛΙΑ ΝΕΣΤΟΥ: Ορεινό χωριουδάκι… «πρότυπο»!
ΑΒΡΑΜΥΛΙΑ ΝΕΣΤΟΥ: Ορεινό χωριουδάκι… «πρότυπο»!

ΑΒΡΑΜΥΛΙΑ ΝΕΣΤΟΥ: Ορεινό χωριουδάκι… «πρότυπο»!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Τα ανατολικά σύνορα του Νομού Καβάλας «φυλάει» η Αβραμυλιά και σε πείσμα της φθοράς του χρόνου στέκει «αγέρωχη» και απίστευτα «προσεγμένη»! Πραγματικό «πρότυπο»!

Για την ιστορία

Στην Αβραμυλιά, ή αλλιώς Τσομπανλί επί τουρκοκρατίας, εγκαταστάθηκαν μετά την μικρασιατική καταστροφή πρόσφυγες Μικρασιάτες και Πόντιοι καθώς και Σαρακατσάνοι νομάδες κτηνοτρόφοι, αντικαθιστώντας τον μέχρι τότε οθωμανικό πληθυσμό. Τις επόμενες δεκαετίες γνώρισε ιδιαίτερη άνθηση, με την κτηνοτροφία και την γεωργία να στηρίζουν οικονομικά τους κατοίκους της. Έφτασε να μετρά πάνω από 500 κατοίκους την δεκαετία του ’50, αλλά η συνένωση της με το Λιθοχώρι και τον Παλαιό Ξεριά τη δεκαετία του ’70 και η δημιουργία του Νέου Ξεριά πάνω στον δρόμο, αποδυνάμωσε πληθυσμιακά το χωριό.

«Πολιτισμικός και Λαογραφικός Σύλλογος Αβραμυλιάς»

Όταν κάποιος επισκεφθεί την Αβραμυλιά θα μείνει πραγματικά με το «στόμα ανοιχτό»! Κι αυτό διότι η εικόνα του χωριού, που σήμερα αριθμεί περίπου 65 μόνιμους κατοίκους, δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα εγκατάληψης, που δυστυχώς βλέπουμε σε αντίστοιχα μικρά χωριουδάκια. Κι αυτό το οφείλει στον «Πολιτισμικό και Λαογραφικό Σύλλογο Αβραμυλιάς» και στο μεράκι των μελών του. Ο Σύλλογος, που ξεκίνησε τη δραστηριότητά του μέσα στην οικονομική κρίση, ανακαίνισε, κατασκεύασε και συντηρεί δημόσια και κοινοτικά κτίρια και εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν τις κοινοτικές και ιδιωτικές ανάγκες του τόπου. Ανέδειξε παραδοσιακά σημεία του χωριού και προστάτευσε το φυσικό περιβάλλον με πάνω από 1200 δενδροφυτεύσεις. Απίστευτη είναι και η εικόνα των δρόμων με τις φρεσκοβαμμένες λευκές διαγραμμίσεις, σε μήκος άνω των 3,5 χλμ.. Κι όλα αυτά χωρίς την παραμικρή ενίσχυση δημόσιου, δημοτικού ή ιδιωτικού φορέα. Για το λόγο αυτό, ο Σύλλογος βραβεύτηκε για διακεκριμένες πράξεις αρετής και προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο, από τους Ροταριανούς Ομίλους Θεσσαλονίκης τον περασμένο Μάρτιο.

Αξίζει να την επισκεφθείτε

Την όμορφη εικόνα του χωριού έρχονται να συμπληρώσουν επάξια η χαμογελαστή φιλοξενία των κατοίκων, το εξαιρετικό κλίμα της περιοχής και η απίστευτη θέα που φτάνει μέχρι τη θάλασσα, τη Θάσο και το Άγιο Όρος. Ιδανικές ημερομηνίες για την επισκεφθείτε είναι η 8η Νοεμβρίου που γιορτάζει η εκκλησία των Ταξιαρχών και το Δεκαπενταύγουστο που γίνεται ο ετήσιος χορός του Συλλόγου. Επίσης στις 20 Ιουλίου, του Προφήτη Ηλία, θα άξιζε να επισκεφθείτε το ομώνυμο εκκλησάκι που βρίσκεται σκαρφαλωμένο στο βουνό πάνω από το χωριό, το οποίο όμως είναι προσβάσιμο μόνο με τα πόδια. Στην Αβραμυλιά βρίσκεται και το εργαστήρι του παγκοσμίου φήμης Έλληνα γλύπτη Κώστα Καρακίτσου. Καθημερινά πάντως, τα απογεύματα, δίπλα από την εκκλησία των Ταξιαρχών βρίσκεται το ΚΑΠΗ του χωριού, όπου μπορείτε να απολαύσετε καφεδάκι ή ντόπιο τσιπουράκι και να χαλαρώσετε μετά την βόλτα σας!

  Από την έντυπη έκδοση του Free Press Magazine “Εντυπάκι”. Δείτε το τεύχος 36 πατώντας εδώ