Αρχική Σελίδα / Υγεία / Ακούστε το μέλλον… και προετοιμαστείτε γι’ αυτό!
Ακούστε το μέλλον… και προετοιμαστείτε γι’ αυτό!

Ακούστε το μέλλον… και προετοιμαστείτε γι’ αυτό!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Είναι το μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ακοής που γιορτάστηκε την 3η Μαρτίου 2018 προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία στα προβλήματα της ακοής.

Σήμερα το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού κάθε ηλικίας ταλαιπωρείται από προβλήματα ακοής. Ο αριθμός των βαρήκοων στην Ευρώπη φθάνει τα 84 εκατομμύρια.

Στην Ελλάδα υπάρχουν 1,2 εκατομμύρια άτομα με απώλεια ακοής, αριθμός που το 2030 υπολογίζεται ότι θα φτάσει το 1,5 εκατομμύρια και το 2050 τα 1,8 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η βαρηκοΐα δημιουργεί πολλά επικοινωνιακά προβλήματα, κοινωνική απομόνωση, οικογενειακή και εργασιακή δυσλειτουργία στα βαρήκοα άτομα, ενώ στα μικρά παιδιά δυσκολεύει την ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας.

Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η βαρηκοΐα, ανάλογα με τον βαθμό της και την ηλικία εμφάνισής της, μειώνει δραματικά την ικανότητα της γνώσης, επηρεάζει αρνητικά τον ψυχισμό, δημιουργεί πολλές φορές κατάθλιψη, μειώνει την γνωστική ικανότητα, αυξάνει την άνοια και την σωματική κούραση και δημιουργεί πολλές φορές κινητικά προβλήματα διαταράσσοντας την ισορροπία του βαρήκοου ατόμου.

Σε ημερίδα που διοργανώθηκε στην πόλη μας οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τους ειδικούς επιστήμονες για τις εξελίξεις στην αντιμετώπιση της Βαρηκοΐας – Κώφωσης. Σύμφωνα με τον κεντρικό ομιλητή κ. Κυριαφίνη, επιμελητή Α΄, Υπεύθυνο του Κέντρου Κοχλιακών Εμφυτεύσεων της Α’ ΩΡΛ Κλινικής του ΑΠΘ, οι καθημερινές συνήθειες όπως η μουσική σε υψηλή ένταση, η υπερβολική χρήση του handsfree στο κινητό αλλά και επαγγέλματα τα οποία εκθέτουν τους εργαζόμενους σε υψηλές εντάσεις και συχνότητες ήχου, βλάπτουν την ακοή.

Επισημάνθηκε πως εφόσον διαπιστωθεί οποιαδήποτε βλάβη, που μπορεί να φτάσει μέχρι την κώφωση και δεν δύναται να αναταχθεί αυτή φαρμακευτικά ή χειρουργικά, τότε η αποκατάσταση γίνεται με ακουστικά βαρηκοΐας, ή κοχλιακά εμφυτεύματα, ανάλογα με την βαρύτητά της.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Ακοής το Κέντρο Ακοής Μερκουρόπουλος συνεργάστηκε πρόσφατα με τον Ιατρικό σύλλογο και το Νοσοκομείο Καβάλας προσφέροντας τη δυνατότητα δωρεάν ελέγχου ακοής τόσο στα ιδιωτικά ιατρεία των ΩΡΛ της Καβάλας όσο και στο Ιατρείο Ακοής και Ιλίγγου του Νοσοκομείου.

Φωτογραφία της Evi Gerostergiou.

Από την έντυπη έκδοση του Free Press Magazine “Εντυπάκι”. Δείτε το τεύχος 31 πατώντας εδώ