Αρχική Σελίδα / Για τη Γυναίκα / Μαγειρική / ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ: Δεν είναι απλά για… Μόστρα!
ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ: Δεν είναι απλά για… Μόστρα!

ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ: Δεν είναι απλά για… Μόστρα!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Η σχέση ανθρώπου-αμπελιού χάνεται στο βάθος του χρόνου. Κι αν οι παρασκευές από το σταφύλι χρησιμοποιούνται ευρέως  στην καθημερινότητά μας, στη μαγειρική μας πραγματικότητα έχουμε έναν σύμμαχο που πέρα από το χρώμα στα πιάτα, μας προσφέρει απλόχερα και τις ιδιαίτερα ευεργετικές θρεπτικές του ιδιότητες. Τα αμπελόφυλλα!

Θρεπτική αξία

Όπως όλα τα πράσινα φυσικά συστατικά που χρησιμοποιούμε στη διατροφή μας έτσι και τα αμπελόφυλλα συνεισφέρουν στην υιοθέτηση ενός υγιεινότερου τρόπου ζωής. Πιο αναλυτικά θα ήταν σημαντικό να αναφέρουμε πως:

Περιέχουν πολύ λίγες θερμίδες (93kcal/100γρ.)

Έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (11γρ. /100γρ.), συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του εντέρου, στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και στην απώλεια βάρους, καθώς μειώνουν την απορρόφηση του διατροφικού λίπους.

Περιέχουν τα αντιοξειδωτικά «Λουτεΐνη»  «Ζεαξανθίνη» (1747 mcg/100γρ.), προστατεύοντας τα κύτταρα από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών, μειώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης σοβαρών ασθενειών, όπως διάφορες μορφές καρκίνου και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α (27520 IU/100γρ.), βελτιώνοντας την όρασή, την υγεία του δέρματος και των οστών.

Περιέχουν βιταμίνη Κ (109mcg/100γρ.), Ασβέστιο (363mg/100γρ.) και Μαγνήσιο (95mg/100γρ.), συμβάλλοντας στην καλύτερη σκελετική υγεία και στην αποφυγή των μυϊκών κραμπών.

Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο, αποτελώντας υγιεινή επιλογή για τους διαβητικούς.

Φαρμακευτικές ιδιότητες

Δεν είναι τυχαίο πως σε αναφορές της ελληνικής παράδοσης, τα αμπελόφυλλα συναντώνται συχνά ως λύση σε διάφορα προβλήματα υγείας. Οι χαρακτηριστικότερες από αυτές που βρήκαμε είναι:

  • «Να τα τρίψεις και να τα βάλεις σαν έμπλαστρο στο κεφάλι που έχει πόνους και ζαλάδες. Θα ωφεληθείς πολύ.»
  • «Τρίψε τα δροσερά φύλλα, ανακάτωσέ τα με αλεύρι και βράσε τα να γίνουν σαν αλοιφή. Και βάνε την σαν έμπλαστρο επάνω στο στομάχι, όταν έχεις μεγάλες ζέστες και πυρετούς και πολύ θα ωφεληθείς.»
  • «Του αμπελώνα τα φύλλα να τα κολλάει σε πανί και να τα βάζει πάνω στο κεφάλι όποιος έχει πονοκέφαλο. Θεραπεύεται.»

Από την έντυπη έκδοση του Free Press Magazine “Εντυπάκι”. Δείτε το τεύχος 32 πατώντας εδώ