Αρχική Σελίδα / Για τον Άνδρα / Auto - Moto / ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ: Ολοκληρώνεται ο τρίτος έλεγχος!
ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ: Ολοκληρώνεται ο τρίτος έλεγχος!

ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ: Ολοκληρώνεται ο τρίτος έλεγχος!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Στο φουλ βάζει τις «μηχανές» η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων και την καταβολή των αναλογούντων προστίμων από τους ιδιοκτήτες που δεν έχουν φροντίσει να ανταποκριθούν στη συγκεκριμένη υποχρέωσή τους.

Οι διασταυρώσεις και οι έλεγχοι είναι συνεχείς και εξονυχιστικοί σε όλα τα αρχεία των συναρμόδιων υπουργείων και της αστυνομίας, προκειμένου να ολοκληρωθεί σύντομα και ο τρίτος κύκλος διασταυρώσεων, ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα λάθη και η ταλαιπωρία των πολιτών, όπως είχε συμβεί τον περασμένο Ιούνιο, με δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων να αναγκάζονται να αποδείξουν είτε ότι έχουν πληρώσει τα ασφάλιστρα, είτε ότι δεν τους ανήκει το όχημα, είτε ότι αυτό έχει κλαπεί.

Ο τρίτος έλεγχος

Ο τρίτος έλεγχος αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του Σεπτέμβρη και όσοι εντοπιστούν θα κληθούν να πληρώσουν και τα ανάλογα πρόστιμα που προβλέπει η πρόσφατη νομοθεσία, καθώς στόχος της ΑΑΔΕ παραμένει ο εντοπισμός όλων των ανασφάλιστων οχημάτων και η επιδίωξη συμμόρφωσης των ιδιοκτητών αυτών, μέσω της επίσπευσης της διαδικασίας επιβολής διοικητικών και ποινικών κυρώσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση τα τελευταία στοιχεία που είχαν συλλέξει οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ από τη δεύτερη αλλά άτυπη διασταύρωση, ο αριθμός των ανασφάλιστων ανέρχεται περίπου σε 457.000 οχήματα, έναντι 1,1 εκατ. που περιείχε η πρώτη λανθασμένη «λίστα». Από αυτά τα 413.000 ασφαλίστηκαν τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο αναδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος που προυπήρχε.

Στο πλαίσιο αυτό, η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ), με βάση τα διαθέσιμα και τηρούμενα στην ΑΑΔΕ ηλεκτρονικά αρχεία και το αρχείο του Κέντρου Πληροφοριών, εντατικοποιεί τις διασταυρώσεις και ενέργειες για τον εντοπισμό των οχημάτων που παραμένουν ανασφάλιστα προκειμένου να δημιουργήσει ασφαλές αρχείο βάσει του οποίου θα δημιουργηθεί άμεσα το ηλεκτρονικό παράβολο υπέρ του Δημοσίου.

Τα πρόστιμα

Υπενθυμίζεται ότι τα παράβολα για όσους εντοπίζονται να κυκλοφορούν με ανασφάλιστο όχημα έχουν οριστεί ως εξής:

* 100 ευρώ για δίκυκλα έως 250 κυβικά εκατοστά

* 150 ευρώ για δίκυκλα κυβισμού άνω των 250 κυβικών

* 200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1.000 κυβικά και

* 250 ευρώ για τα μεγαλύτερου κυβισμού οχήματα.

Επισημαίνεται ότι υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και με τη σύμφωνη γνώμη της ΑΑΔΕ δεν θα επιβάλλονται τα πρόστιμα – παράβολα σε κατοίκους περιοχών που έχουν υποστεί ζημιές από θεομηνίες. Από την άλλη πλευρά και οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις συνεχίζουν το έργο τους και, μέσω υπηρεσιών (web service) που παρέχονται από τη ΔΗΛΕΔ, προχωρούν άμεσα στους σχετικούς ελέγχους, προκειμένου να ενημερώσουν τη ΔΗΔΕΛ για τυχόν οχήματα που παραμένουν ανασφάλιστα ή και για ασφαλιστήρια συμβόλαια, ώστε να μη συμπεριληφθούν στη νέα λίστα με τα ανασφάλιστα.

Από την έντυπη έκδοση του Free Press Magazine “Εντυπάκι”. Δείτε το τεύχος 28 πατώντας εδώ