Αρχική Σελίδα / Υγεία / Διατροφή / ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ LIGHT: Πόσο light μας κάνουν τελικά;
ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ LIGHT: Πόσο light μας κάνουν τελικά;

ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ LIGHT: Πόσο light μας κάνουν τελικά;

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Πολύς κόσμος θεωρεί λανθασμένα πως τα light αναψυκτικά οδηγούν στην απώλεια βάρους και στο αδυνάτισμα, με αποτέλεσμα να τα καταναλώνει και να καταλήγει να αναρωτιέται γιατί δεν άλλαξε τίποτα!

Η έρευνα

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε, όποιος καταναλώνει αναψυκτικά, είτε αυτά είναι light είτε όχι, μέχρι να τελειώσει η μέρα θα έχει καταναλώσει πάνω κάτω τις ίδιες θερμίδες. Αυτό δεν συμβαίνει εξαιτίας των θερμίδων των αναψυκτικών, που διαφέρουν, αλλά σε εκείνες που προσλαμβάνει κανείς από άλλες τροφές στη διάρκεια της μέρας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα light αναψυκτικά δεν αδυνατίζουν καθώς ανοίγουν την όρεξη για κατανάλωση περισσότερων θερμίδων από το φαγητό. Στην έρευνα συμμετείχαν 30 νέοι, υγιείς άνδρες στους οποίους οι ερευνητές χορήγησαν τέσσερα διαφορετικά αναψυκτικά, το ένα από τα οποία περιείχε ζάχαρη και τα υπόλοιπα ασπαρτάμη, στέβια ή ένα άλλο γλυκαντικό που χρησιμοποιείται στην Κίνα και παράγεται από το monk fruit.

Η μελέτη κράτησε αρκετές μέρες, με τους εθελοντές να τρώνε κάθε πρωί ένα κλασικό πρωινό και ως δεκατιανό να πίνουν ένα ποτήρι 500 ml αναψυκτικό με ζάχαρη ή light. Μία ώρα αργότερα οι ερευνητές τούς ζητούσαν να φάνε το μεσημεριανό, συνιστώντας τους να σταματήσουν το φαγητό μόλις ένιωθαν χορτάτοι.

Τα αποτελέσματα

Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα, η ενέργεια (θερμίδες) που γλίτωναν οι εθελοντές όταν έπιναν τα light αναψυκτικά, αντισταθμιζόταν πλήρως από την αύξηση των θερμίδων που κατανάλωναν στα επόμενα γεύματα της ημέρας. Η αλήθεια είναι πως κάθε φορά που καταναλωνόταν light αναψυκτικό, κατανάλωναν κατά μέσον όρο 80 θερμίδες επιπλέον με το μεσημεριανό τους γεύμα ή/και με τα επόμενα γεύματα της ημέρας. Οι ερευνητές αναφέρουν, λοιπόν, πως αυτό δεν οφείλεται σε υπερκατανάλωση αλλά σε αύξηση της όρεξης μετά την κατανάλωση των light αναψυκτικών.

Η συμβουλή των διαιτολόγων

Πάντως οι διαιτολόγοι είναι κάθετοι! Αποφύγετε από τη διατροφή σας όλου του τύπου τα αναψυκτικά. Έχουν εθιστική δράση και αφυδατώνουν. Πολλές φορές μας παχαίνει περισσότερο αυτό που πίνουμε, παρά αυτό που τρώμε!

Από την έντυπη έκδοση του Free Press Magazine “Εντυπάκι”. Δείτε το τεύχος 28 πατώντας εδώ