Αρχική Σελίδα / Πρόσωπα / Συνεντεύξεις / ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Α Βραβείο Ποιήσης στον Διεθνή Διαγωνισμό με θέμα την “Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα”!
ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Α Βραβείο Ποιήσης στον Διεθνή Διαγωνισμό με θέμα την “Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα”!

ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Α Βραβείο Ποιήσης στον Διεθνή Διαγωνισμό με θέμα την “Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα”!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Η ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΕΣΠΑΣΕ ΤΟ Α ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ
ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΓΛΥΠΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του Δήμου Αθηναίων, πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο η πρώτη επίσημη παράσταση του κινήματος “Take Me Home”, σκοπός του οποίου είναι η επιστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Ο Οίκος Μόδας Τρανούλη, μέσα στα 30 χρόνια επιτυχιών και σοβαρής παρουσίας στον χώρο της υψηλής ραπτικής, ξεκίνησε μέσω της μόδας το κίνημα και μας παρουσίασε ένα θεατρικό δρώμενο του καθηγητού Τηλέμαχου Μουδατσάκη, σε χορογραφία του Μιχάλη Γκούση και στον ρόλο της θλιμμένης καρυάτιδας ήταν η Φιλίτσα Καλογεράκου.

Αθηνά ΤρανούληΟι συντελεστές της παράστασης φορούσαν τη συλλογή Athena by Tranoulis. Το συγκρότημα Saos, του συνθέτη Ηφαιστίωνα Βαξεβανέρη, πλαισίωσε μουσικά τη βραδιά και παρουσιάστρια της βραδιάς ήταν η Κλέλια Χαρίση. Αρωγός της βραδιάς ήταν ο εκδοτικός οίκος Who is Who.

Θλιμμένη Καρυάτιδα (Φιλίτσα Καλογεράκου)

Στο τέλος της βραδιάς ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του διεθνούς διαγωνισμού ποίησης με θέμα την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, που διοργάνωσε ο Όμιλος για την Unesco Πειραιώς και Νήσων σε συνεργασία με τον ΕΠΟΚ. Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού ήταν ο πρόεδρος του Ζαππείου Μεγάρου, κ. Γεώργιος Χρήστου, η ποιήτρια Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου που για οικογενειακούς λόγους δεν μπόρεσε να πάει στην λαμπρή τελετή που  έλαβε χώρα στο Ζάππειο Μέγαρο, έστειλε τον ακόλουθο χαιρετισμό της, στους διοργανωτές της εκδήλωσης: ο ποιητής σε μια χώρα με αγκάθια και πνευματικά τέλματα κάνει τον μοναχικό Αγώνα του, με την γραφή του αγιάζει τον τόπο του, άλλοι νιώθουν αυτήν την προσπάθεια του  οπως εσείς και άλλοι όχι, το πιο υπέροχο στην εποχή της εικόνας και του εντυπωσιασμού του επίπλαστου Ωραίου και του πλαστού, είναι  ότι ο γράφων μπορεί με την δύναμη της σκέψης του, και του λόγου του και μόνο να υπάρξει δίχως να πάει… να πάει δηλαδή κάπου άυλα… έχοντας στα χέρια σας το ποίημα μου για τις Καρυάτιδες, το οποίο κρίνατε άξιο βράβευσης με Α βραβείο είναι σαν να είμαι και γω ανάμεσά σας, στα πλαίσια μάλιστα μιας συγκινητικής προσπάθειας που συλλογικά λαμβάνει μέρος στα πλαίσια της εκδήλωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του Δήμου Αθηνών, ώστε να πάρουμε πίσω ότι για χρόνια μας ανήκει τα γλυπτά μας, έστω και μέσω της ευαισθησίας και της συγκίνησης την οποία προσφέρει ο ποιητικός λόγος! Κλαδάκι του ευ ζειν η ποίηση Σώθηκα! Ποιήση ανθισμένη μυγδαλιά γέμισες με Ανθη τους κουρασμένους μου ώμους…Νιώθω την ανάγκη να χαρίσω αυτό μου το πολύτιμο βραβείο, που συνεργεί σ αυτήν την ιερή προσπάθεια Αγώνα για την πολύπαθη πατρίδα μας την Ελλάδα, στην κόρη μου , αλλά και σε όλους τους νέους της Ελλάδας να τους θυμίσω να συνεχίσουν την ζωή τους και να την κοσμίσουν με την Τέχνη,  τις Γνώσεις, την Ποίηση Το Θέατρο, την Μουσική, να συνεχίσουμε να έχουμε την δύναμη να βλέπουμε την πατρίδα μας σαν Ιδέα, γιατί η Ελλάδα γέννησε την Ελευθερία, την Δημοκρατία, την Ισονομία, φυλάττετε την Ιστορική Μνήμη της Φυλής μας πρώτιστα, πώς θα το πετύχουμε αυτό κάνοντας όλοι μας Αναλήψεις, όχι χρημάτων αλλά Αναλήψεις προσωπικών ευθυνών δεν αλλάζουμε αυτόν τον κόσμο, γκρεμίζοντας, μουντζουρώνοντας, καίγοντας, αλλά χτίζοντας, προτείνοντας ζωγραφίζοντας, ποιώντας τέτοιες βραδιές πολιτισμού Νέοι της Ελλάδας , πετάξτε μακριά ο,τι σας φθείρει, ότι σας περιορίζει, ότι σας χαμηλώνει, όλες τις άσχημες συνήθειες , που σας εξευτελίζουν, την μέθη , τα ναρκωτικά, τα άσκοπα ξενύχτια και κυρίως την έλλειψη ονείρων και ενέργειας σχίστε την απάθεια σας, την απραξία σας ,γιατί μια Ελλάδα με νέους που το πρωί γεμίζουν τα καφενεία, δεν θα πάρει ποτέ πίσω τα γλυπτά, θα ξεπουλήσει και όσα απέμειναν….

ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ, Γ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Γεώργιος Χρήστου

Η δραματική περιπέτεια των Καρυάτιδων

 Α ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΠΟΥ ΔΙΕΞΗΧΘΕΙ ΣΤΟ ΖΑΠΠΙΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ ΤΟ 2018                                                         ΤΗΣ ΠΟΙΗΤΡΙΑΣ ΑΝΔΡΟΜΑΧΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΑΣΟ!                                

Των Καρυών της  Λακωνίας κόρες

Η μοίρα, φαίνεται, τις ήθελε πρόωρα μαυροφόρες

0ι Αθηναίοι σκότωσαν τους άνδρες τους,

 που μήδισαν στους Περσικούς πολέμους

Και οι καλές τους δεν τους θρήνησαν

αφού καταδικάστηκαν κι’αυτές  σε ισόβια σκλαβιά.

Έξι λυγερές από αυτές τις έκαμε η σμίλη του Φειδία γλυπτά.

Για να στηρίζουνε με το κεφάλι

Και μ’ένα καλοθόσχημο κιονόκρανο

Διακοσμημένο με ωά

Τη βαρειά του Ερεχθείου στέγη

Κρατώντας στο ένα χέρι τους φιάλη

Και στο άλλο του πέπλου τους τη μία πτυχή

Κι’όποιος  τις έβλεπε, τις αγαπούσε με ψυχή

Καθώς  με του  μηρού τους  τη σεμνή

Και «χάρμα ειδέσθαι» προβολή

Ελεγαν : <<Υπάρχει και εικαστικά η ηδονή.>>

 Και της  Καρυάτιδας Αρτέμιδας η γιορτή

Σαν΄έφτανε, οι έξι καρυάτιδες ξεφάντωναν

Γιατί νυχτιάτικα ανέβαιναν « εν πομπή»                                                                                                                                σαν Νύμφες επάνω στ’Αρτεμίσια βουνά

Χορεύοντας τα γυροφέρναν

Με γιορτινούς ιεροτελεστίας χορούς

Και την ονομασία τους ως Καρυάτιδες

Έτσι κατέκτησαν με το σπαθί τους

Παίρνοντας εκδίκηση για τη τιμή τους…

Έξι διακεκριμμένες καρυάτιδες σαν αδελφές

Που λίγες αγαπήθηκαν ωσάν κι’ αυτές….

Εστέκονταν εκεί η μια πλάι στην άλλη

Μαγεύοντας η κάθε μια με τα δικά της κάλλη.

Κι’αυτές που  μας εδόξαζαν για δυόμισι χιλιάδες χρόνια

Βρήκε την ευκαιρία ένας λόρδος

Να το παίξει νέος Πάρης….

Καμουφλαρισμένος κάτω από του πρεσβευτή τη χλένη.

Μας έκλεψε μια από τις έξι πανωραίες μας Ελένες.

Στο νέο Μουσείο Αθηνών κενή η θέση της… την περιμένει

Αργεί η Ιστορία , μα στο τέλος την Δικαιοσύνη απονέμει!