Αρχική Σελίδα / Πρόσωπα / Συνεντεύξεις / ΑΡΕΤΗ ΚΩΤΣΗ: Να μην αφήσουν οι νέοι να αποφασίσουν άλλοι για το μέλλον τους!
ΑΡΕΤΗ ΚΩΤΣΗ: Να μην αφήσουν οι νέοι να αποφασίσουν άλλοι για το μέλλον τους!

ΑΡΕΤΗ ΚΩΤΣΗ: Να μην αφήσουν οι νέοι να αποφασίσουν άλλοι για το μέλλον τους!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Τους τελευταίους μήνες το όνομά της «παίζει» πολύ δυνατά ως υποψήφια βουλευτής με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως αποτελεί ιδανική λύση για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εκπροσωπώντας επάξια τον όρο «σύγχρονη γυναίκα», συνδυάζει υπέροχα τον ρόλο της μητέρας με αυτόν της Διευθύντριας του Γενικού Λυκείου Θάσου, συμμετέχοντας ταυτόχρονα με μεγάλη διάθεση στα κοινά. Νομίζω πως θα βρείτε την σύντομη κουβέντα που είχαμε μαζί της άκρως… εκπαιδευτική!

Πώς πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με την πολιτική; Ήταν η φυσική συνέχεια της προσωπικής σας πορείας ή σας ώθησε κάτι διαφορετικό;

Στην  εποχή της κρίσης, με όλα τα οικονομικά, εργασιακά κλπ προβλήματα, ο πολίτης δυστυχώς σε μεγάλο βαθμό έχει αποξενωθεί από την πολιτική. Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το αγαθό της Δημοκρατίας δεν αποτελεί δεδομένο αλλά κεκτημένο. Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν, πάντοτε η πολιτική αποτελούσε κομμάτι της ζωής μου. Έχουμε την υποχρέωση ως πολίτες να συμμετέχουμε στον δημόσιο βίο, ο καθένας από το δικό του μετερίζι.

Η δική μου πορεία στα κοινά ξεκίνησε από τα φοιτητικά μου χρόνια όντας ενεργό στέλεχος  της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και συνεχίστηκε σε όλη την διάρκεια του εργασιακού μου βίου μέσα από τoν συνδικαλισμό, αργότερα στην τοπική Αυτοδιοίκηση και φυσικά τώρα με την πρόθεσή μου να είμαι Υποψήφια Βουλευτής με την Νέα Δημοκρατία στον Ν. Καβάλας.

Πόσο εύκολο ήταν να αντιμετωπίσετε τα στερεότυπα που ακόμη και σήμερα καλά κρατούν σε σχέση με τη γυναίκα που δραστηριοποιείται στη δημόσια σφαίρα, στην πολιτική και σε θέσεις ευθύνης;

Τα στερεότυπα  αποτελούν ακόμη και σήμερα πρόβλημα για τη σύγχρονη γυναίκα. Σε πολλές περιπτώσεις και εγώ προσωπικά αντιμετώπισα αυτήν την δυσάρεστη πραγματικότητα. Δυστυχώς στην Ελλάδα, σε αυτό το κομμάτι υστερούμε πολύ, αλλά αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί.  Πρέπει όμως και η κοινωνία να περιθωριοποιήσει τα φαινόμενα ρατσισμού και σεξισμού, με τα οποία πολλές φορές έρχεται σε σύγκρουση μια γυναίκα που ενεργοποιείται πολιτικά, με τεράστιο προσωπικό κόστος. Χρειαζόμαστε γυναίκες στην πολιτική. Η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στον δημόσιο βίο ανάγεται σε προαπαιτούμενο, αν πράγματι θέλουμε να αποκαλούμαστε σύγχρονο κράτος.

Οι νέοι της εποχής, με τους οποίους έρχεστε σε επαφή καθημερινά, στρέφουν την πλάτη τους στην πολιτική. Πόσο αισιόδοξη είστε πως αυτό μπορεί να αλλάξει;

Οι νέοι αντιμετωπίζουν σήμερα, συνθήκες πρωτόγνωρες, άγνωστες μέχρι τώρα. Προσωπικά, θεωρώ απαραίτητη την συμμετοχή τους και αυτό είναι κάτι που μπορούμε να πετύχουμε μόνο όταν ο πολιτικός κόσμος αποφασίσει να ασχοληθεί σοβαρά και όχι ψηφοθηρικά μαζί τους. Σε κάθε περίπτωση η φωνή τους πρέπει ν’ ακούγεται και θα συμβούλευα στα νέα παιδιά να πάνε να ψηφίσουν, και να μην αφήσουν κανέναν άλλον να αποφασίσει για το δικό τους μέλλον, ερήμην τους!

Συμμετέχετε ενεργά σε μία εκπαιδευτική αλυσίδα που καταλήγει να δημιουργεί πολλούς πτυχιούχους, αποκομμένους όμως από την ελληνική αγορά εργασίας. Που οφείλεται αυτό;

Η αλήθεια είναι ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα πάσχει πολύ. Οι στρατιές ανέργων πτυχιούχων που εν τέλει «ξενιτεύονται» επαγγελματικά, οφείλονται στην ανεπάρκεια στο σχεδιασμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Χρειαζόμαστε άμεση και πλήρη αναπροσαρμογή του υπάρχοντος μοντέλου και υιοθέτηση καινοτόμων θεσμών στην υλοποίησή του. Είναι σημαίνουσας σημασίας να αναβαθμιστεί η τεχνική εκπαίδευση με την ενεργή βοήθεια της Πολιτείας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να συνδέσουμε άμεσα την αγορά εργασίας με την εκπαίδευση και να αποτρέψουμε περεταίρω διόγκωση αυτού του φαινομένου που μαστίζει σήμερα την νεολαία μας.

Ακούμε συχνά τον όρο «σύγχρονο & ανοικτό σχολείο». Τι σημαίνει για εσάς;

Το σχολείο επιβάλλεται να είναι σύγχρονο, προσαρμοσμένο στα σημερινά δεδομένα και ανταποκρινόμενο στις επιταγές των σύγχρονων κοινωνικών προκλήσεων. Να είναι ανοιχτό παρέχοντας γνώση, παιδεία και αγωγή. Ωστόσο ο ρόλος του δεν σταματά εδώ. Μέσα από το σχολείο οι νέοι πρέπει να διδάσκονται τις αξίες της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της αλληλεγγύης, του σεβασμού στην διαφορετικότητα και της συνεργασίας. Το σχολείο δεν είναι προθάλαμος του Πανεπιστημίου αλλά οφείλει να διαμορφώνει ηθικά και πνευματικά τους αυριανούς πολίτες, συμβάλλοντας ενεργά στην καθολική ένταξη, την ομαλή κοινωνικοποίηση και φυσικά την πολιτικοποίησή τους.

Από την έντυπη έκδοση του Free Press Magazine “Εντυπάκι”. Δείτε το τεύχος 38 πατώντας εδώ