Αρχική Σελίδα / Περιβάλλον / ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΨΑΡΙΑ: Καρχαρίας 240 κιλών πιάστηκε ανοιχτά της Καβάλας! (ΒΙΝΤΕΟ)
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΨΑΡΙΑ: Καρχαρίας 240 κιλών πιάστηκε ανοιχτά της Καβάλας! (ΒΙΝΤΕΟ)

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΨΑΡΙΑ: Καρχαρίας 240 κιλών πιάστηκε ανοιχτά της Καβάλας! (ΒΙΝΤΕΟ)

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Μια αρκετά εντυπωσιακή ψαριά -αν και όχι ασυνήθιστη- έπιασαν στα δίχτυα τους ψαράδες από την Αλεξανδρούπολη τα ξημερώματα της Κυριακής προς Δευτέρα.

Ο λόγος για έναν καρχαρία βάρους 240 κιλών, ο οποίος αλιεύθηκε στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Καβάλας (δεν έχει γίνει γνωστό, βέβαια, το πού ακριβώς πιάστηκε).

Ο καρχαρίας μεταφέρθηκε σε ιχθυοπωλείο της Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να εκτεθεί στους πελάτες του. Εκεί βρέθηκε και η κάμερα του e-evros.gr, η οποία και τον απαθανάτισε:

Σύμφωνα με το e-evros.gr, ο καρχαρίας πρόκειται να διανεμηθεί στους καταναλωτές από την Τετάρτη, σε φέτες κόστους 10 € έκαστη. Πάντως, αξίζει να αναφέρουμε ότι –κατόπιν έρευνας στην οποία συνεισέφερε και ο βιολόγος και υπεύθυνος του παραρτήματος Καβάλας του ΕΚΠΑΖ Άρης Χρηστίδης-:

το εν λόγω αλίευμα είναι ένας εξακαρχαρίας ή εξαβράγχιος καρχαρίας (επιστημονική ονομασία: Hexanchus griseus). Είναι ένα βαθύβιο και εντελώς ακίνδυνο ψάρι -απαντάται συνήθως σε βάθη μεγαλύτερα των 90 μέτρων, αν και έχουν παρατηρηθεί νεαροί εξακαρχαρίες σε βάθη ως και 12 μέτρα-, με μέσο μεγεθος 3 ως 4 μέτρα. Συχνά, δε, πιάνεται «κατά τύχη», ενώ θεωρείται προστατευόμενο είδος (χαρακτηριζόμενο ως «απειλούμενο» από τη Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης – IUCN), με την πώλησή του να θεωρείται επισήμως παράνομη (αν και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εμπόρων που τα προωθούν ως «γαλέους» ή «σαπουνάδες» για να τα πουλήσουν).