Αρχική Σελίδα / Υγεία / Ιατρικά Θέματα / ΒΛΑΙΣΟΠΟΔΙΑ/ΠΛΑΤΥΠΟΔΙΑ: Η σωστή αντιμετώπιση στα μικρά παιδιά!
ΒΛΑΙΣΟΠΟΔΙΑ/ΠΛΑΤΥΠΟΔΙΑ: Η σωστή αντιμετώπιση στα μικρά παιδιά!

ΒΛΑΙΣΟΠΟΔΙΑ/ΠΛΑΤΥΠΟΔΙΑ: Η σωστή αντιμετώπιση στα μικρά παιδιά!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Και τα δύο αποτελούν μια συνηθισμένη εικόνα στα σημερινά παιδιά, εξαιτίας της ολοένα και αυξανόμενης απουσίας κίνησης στην καθημερινότητα τους και της χρήσης παπουτσιών που «εγκλωβίζουν» το ποδαράκι του παιδιού από την φυσιολογική του κίνηση. Όλα τα παραπάνω όμως δεν σημαίνουν ότι η εικόνα αυτή θα παραμείνει ως και την ενηλικίωση τους.

Η σπάνια περίπτωση

Γενικά πρέπει να διαχωρίσουμε την βλαισοποδία/πλατυποδία σε δύο περιπτώσεις. Σπανιότερη είναι η περίπτωση που η βλαισοποδία/πλατυποδία οφείλεται σε μια λάθος ανατομία του ποδιού οπότε και κρίνεται αναγκαία η χορήγηση ορθοπεδικών πελμάτων.

Η πιο συχνή και πλήρως αντιμετωπίσιμη περίπτωση

Στις περισσότερες των περιπτώσεων η βλαισοποδία/πλατυποδία απλά οφείλεται στην έλλειψη συνδεσμικής «ανθεκτικότητας» και μυϊκής δύναμης του πέλματος/ποδιού. Περίπτωση που είναι εξαιρετικά αντιμετωπίσιμη. Ουσιαστικά αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι η σωστή ενδυνάμωση του ποδιού μέσω ασκήσεων και σωστών ερεθισμάτων και όχι η χρήση ορθοπεδικών πελμάτων. Άλλωστε τα ορθοπεδικά πέλματα μπορεί να στηρίζουν το πόδι όμως ταυτόχρονα το αφήνουν να «τεμπελιάζει» εμποδίζοντας έτσι τη σωστή νευρομυϊκή ανάπτυξή του.

Συμπέρασμα

Για να δείτε λοιπόν τι λείπει στο ποδαράκι του παιδιού σας, πρέπει να απευθυνθείτε πρώτα  στον ορθοπεδικό ιατρό ο οποίος είναι ο μόνος ειδικός για τη σωστή διάγνωση και αξιολόγηση του προβλήματος και να μην βιάζεστε να καταφεύγετε άσκοπα σε πελματογραφήματα και ορθοπεδικά πέλματα.

Η άσκηση είναι η απάντηση για τη σωστή ανάπτυξη της ποδικής καμάρας του παιδιού σας!

Από την έντυπη έκδοση του Free Press Magazine “Εντυπάκι”. Δείτε το τεύχος 30 πατώντας εδώ