Αρχική Σελίδα / Υγεία / Γιατί πρέπει να φοράω γυαλιά ηλίου στα χιόνια;
Γιατί πρέπει να φοράω γυαλιά ηλίου στα χιόνια;

Γιατί πρέπει να φοράω γυαλιά ηλίου στα χιόνια;

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, η χρήση των γυαλιών ηλίου είναι ακόμη πιο απαραίτητη όταν βρισκόμαστε σε χιονισμένο τοπίο, λόγω της αντανάκλασης και της διάχυσης της ηλιακής ακτινοβολίας. Κι αυτό διότι το ηλιακό φως, εκτός από το ορατό φάσμα, περιέχει και την υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία δεν είναι ορατή και μπορεί να προκαλέσει διαφόρων ειδών βλάβες στα μάτια και στους ιστούς γύρω από αυτά.

Οι δερματικές βλάβες

Ξεκινώντας από το δέρμα, η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα στην περιοχή των βλεφάρων το οποίο μπορεί στην συνέχεια να μετεξελιχθεί σε ουλή και να επηρεάσει την κινητικότητά τους. Οι διαταραχές κινητικότητας των βλεφάρων μπορεί με την σειρά τους να προκαλέσουν προβλήματα στο πρόσθιο ημιμόριο του ματιού και κυρίως στον κερατοειδή.

Ο πρώιμος Καταρράκτης

Μια δεύτερη και εξίσου σοβαρή επίπτωση της υπεριώδους ακτινοβολίας στα μάτια είναι η εμφάνιση πρώιμου καταρράκτη (ακτινικός καταρράκτης). Η μορφή αυτή του καταρράκτη είναι συχνή σε άτομα που είναι εκτεθειμένα στην υπεριώδη ακτινοβολία ή εργάζονται σε επιβαρυμένο περιβάλλον (ακτινολογικά εργαστήρια κλπ.).

Το έγκαυμα της Ωχράς κηλίδας

Η τρίτη και σοβαρότερη βλάβη από την υπεριώδη ακτινοβολία αφορά την περιοχή της ωχράς κηλίδας όπου μπορεί να προκληθεί είτε ακτινικό έγκαυμα ή να επιδεινωθεί προϋπάρχουσα αρχόμενη εκφύλιση. Και στις δύο περιπτώσεις έχουμε ως αποτέλεσμα την ελάττωση της κεντρικής όρασης.

Αποτελεσματική προστασία

Η προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία γίνεται με την χρήση γυαλιών ηλίου με υψηλό δείκτη απορροφητικότητας, πάνω από 95%. Αντίθετα είναι πολύ επικίνδυνη η χρήση «γυαλιών ηλίου» από πλανόδιους πωλητές, τα οποία προφανώς μπλοκάρουν το ορατό φως αλλά όχι την υπεριώδη ακτινοβολία.

Από την έντυπη έκδοση του Free Press Magazine “Εντυπάκι”. Δείτε το τεύχος 36 πατώντας εδώ