Αρχική Σελίδα / Υγεία / Ιατρικά Θέματα / ΔΙΣΚΟΚΗΛΗ: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται!
ΔΙΣΚΟΚΗΛΗ: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται!

ΔΙΣΚΟΚΗΛΗ: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Σε αυτό το τεύχος θα αναφερθούμε σε ένα από τα συνηθέστερα αίτια που καθηλώνει, είτε για λίγο είτε για πολύ, ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, την δισκοκήλη.

Ως προς την ανατομία

Τι είναι ο μεσοσπονδύλιος δίσκος;

Ο Μ.Δ είναι ένας χόνδρινος σχηματισμός που βρίσκεται ανάμεσα από 2 σπόνδυλους και αποτελεί έτσι το βασικό στοιχείο που δίνει κινητικότητα και προφυλάσσει από κραδασμούς την σπονδυλική μας στήλη.

Ως προς την παθολογία

Τι είναι δισκοκήλη;

Η δισκοκήλη δημιουργείται από μια κακή αναλογία φόρτισης και αντοχής. Συνήθως είναι η κακή στάση η οποία μεγιστοποιεί τη φόρτιση στους δίσκους και οδηγεί στην εκφύλιση αυτών. Το αποτέλεσμα  είναι η ρήξη του εξωτερικού τμήματος του δίσκου (ινώδους δακτυλίου ή στεφανίου) που οδηγεί στη συνέχεια να εξέλθει από τον πυρήνα υλικό και να δημιουργήσει έτσι κάποιο πιεστικό φαινόμενο στον νευρικό ιστό. Η δισκοκήλη εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως πόνος, αιμωδία, μυρμήγκιασμα, αδυναμία έως και πάρεση κάποιας μυϊκής ομάδα.

Πώς γίνεται η διάγνωση μιας δισκοκήλης;

Το απόλυτο διαγνωστικό μέσο που έχει στη διάθεση της η ιατρική είναι η μαγνητική τομογραφία (MRI). Εν αντιθέσει η ακτινογραφία δίνει χρήσιμα στοιχεία στον εξεταστή αλλά δεν απεικονίζει σε καμία περίπτωση τα μαλακά μόρια για να μπορεί να διαγνωστεί μια δισκοκήλη. Με την κλινική εξέταση από την άλλη μπορούμε με κάποια τεστ και από την συζήτηση με τον ασθενή να κερδίσουμε χρήσιμες πληροφορίες οι οποίες μπορούν κάποιες φορές με μεγάλη σιγουριά (αλλά ποτέ απόλυτα) να οδηγήσουν στην διάγνωση μιας δισκοκήλης. Η οποία διάγνωση πρέπει πάντα να γίνεται από τον γιατρό.

Πώς αντιμετωπίζεται μια δισκοκήλη;

Απόλυτη θεραπεία σε μια δισκοκήλη δεν μπορεί να υπάρχει, δηλ. ο δίσκος που έχει υποστεί την βλάβη δεν μπορεί ποτέ να γίνει ξανά 100% υγιής. Μπορεί όμως με τη σωστή αντιμετώπιση, τα συμπτώματα  να λιγοστέψουν και σε κάποιες περιπτώσεις να εξαφανιστούν και τελείως. Η αντιμετώπιση για την οποία μιλάμε γίνεται χειρουργικά ή συντηρητικά, ανάλογα με το μέγεθος  της βλάβης και την κλινική εικόνα του ασθενή.

Σχεδόν απόλυτες ενδείξεις για τον εάν μια δισκοκήλη πρέπει άμεσα να χειρουργηθεί είναι όταν υπάρχει κάποια πάρεση μυών ή ακράτεια .Τότε λοιπόν και εάν το μέγεθος της κήλης είναι μεγάλο και δεν υπάρχει αμφιβολία για το αίτιο των συμπτωμάτων καλό είναι η επέμβαση να γίνει το συντομότερο δυνατόν. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις η αντιμετώπιση γίνεται συντηρητικά με την αγωγή φαρμάκων και την φυσικοθεραπεία, η οποία περιλαμβάνει τεχνικές χαλάρωσης και ασκήσεις για τη σωστή υποδομή που πρέπει να έχει το σώμα μας (ασκήσεις ενδυνάμωσης, ασκήσεις για την σωστή στάση σώματος κ.τ.λ.).

Καλές γιορτές σε όλους!

Από την έντυπη έκδοση του Free Press Magazine “Εντυπάκι”. Δείτε το τεύχος 29 πατώντας εδώ