Τελευταία Νέα
Αρχική Σελίδα / Επικαιρότητα / Καβάλα / ΕΚΟΙΜΗΘΗ: Ο Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιος…
ΕΚΟΙΜΗΘΗ: Ο Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιος…

ΕΚΟΙΜΗΘΗ: Ο Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιος…

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Έφυγε από τη ζωή ο Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιος λίγο μετά τις 13:00 το μεσημέρι του Σαββάτου 29 Ιουλίου 2017 από ανακοπή καρδιάς την ώρα που κολυμπούσε κοντά στην οικία του στην Καλλιράχη της Θάσου.

Καλό παράδεισο και ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει…

Βιογραφία

 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ κατά κόσμον Μιχαήλ Κων/νου Τσακουμάκας γεννήθηκε στο Βουνό Χίου τo 1939.

Αποφοίτησε από την Εκκλησιαστική Σχολή της Κορίνθου το 1958 και από τη θεολογική Σχολή Αθηνών το 1963.

Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1960 και Πρεσβύτερος το 1965. Υπηρέτησε ως ιεροκήρυκας στην Ιερά Μητρόπολη Κορινθίας.

Το 1974 εξελέγη Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου. Ενθρονίστηκε στον Ἱερό Ναό του Αποστόλου Παύλου την 15η Ιουνίου του 1974. Συνεχίζοντας το έργο των προκατόχων του Αρχιερέων, συμπλήρωσε το οικοτροφείο στην περιοχή του Αγίου Σίλα, ανήγειρε το νέο οίκημα της Πνευματικής Εστίας τής Ιεράς Μητροπόλεως με χώρους που εξυπηρετούν το ποιμαντικό έργο της Μητροπόλεως, όπως την αίθουσα διαλέξεων, την Βιβλιοθήκη, το Μουσείο, την Έκθεση του χριστιανικού βιβλίου, το γραφείο της εξωτερικής Ιεραποστολής με τους πολλούς φίλους και την πλούσια δραστηριότητά του.

Τον Ὀκτώβριο του 1992 ο Μητροπολίτης με τους συνεργάτες του γραφείου και μία ομάδα χριστιανών επισκέφθηκαν την Κένυα και την Ουγκάντα, είδαν εκεί με πολύ ενδιαφέρον το έργο της Ορθοδόξου Ιεραποστολής και εγκαινίασαν στο Ναγκαμπάλε τον Ναό του Αποστόλου Παύλου που κτίστηκε με χρήματα των χριστιανών της Μητροπόλεως. Πολλοί Ναοί στο χρονικό αυτό διάστημα επισκευάσθηκαν ή ανεγέρθησαν εκ θεμελίων όπως του Αγίου Νεομάρτυρος Ιωάννου στις Μαριές Θάσου, της Μεταμορφώσεως των Κορυφών, του Αγίου Λουκά στην Καβάλα, του Αγίου Γεωργίου στον Αμυγδαλεώνα.

Με την φροντίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου ιδρύθηκε και λειτουργεί στον χώρο του προσκυνήματος του Αγίου Γρηγορίου στην Ν. Καρβάλη αρχικά το Εκκλησιαστικό Φροντιστήριο στο οποίο επιμορφώθηκαν οι Ιερείς των Μητροπόλεων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και σήμερα το Ενιαίο Εκκλησιαστικό Λύκειο στο οποίο φοιτούν νέοι που θα γίνουν τα αυριανά στελέχη της Εκκλησίας.

Τα τρία Μοναστήρια της Μεταμορφώσεως των Νικητών, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και του Αγίου Παντελεήμονος Θάσου, απέκτησαν διά των σχετικών Εκκλησιαστικών και κρατικών διαδικασιών κανονική και νομική υπόσταση και ανεγέρθησαν εκ θεμελίων τα κτιριακά συγκροτήματα με όλους τους προβλεπόμενους χώρους Καθολικά, Παρεκκλήσια, Κελιά, Τράπεζες, Βιβλιοθήκες, Αρχονταρίκια, Ξενώνες.

Για τους απόμαχους της ζωής ήδη είναι έτοιμο στην Χρυσούπολη το Γηροκομείο της Ιεράς Μητροπόλεως «Η Αγία Ανθούσα».

Στον Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου με πρόταση του Μητροπολίτου λειτουργεί «Το Τραπέζι Της Αγάπης», το οποίο με πολύ αγάπη περιβάλει η κοινωνία της Καβάλας και στο οποίο βρίσκουν καταφύγιο άνθρωποι γέροι, ανήμποροι, μοναχικοί.

Στην Καλλιράχη της Θάσου ανεγέρθη το Επισκοπείο του νησιού και δίπλα σ’ αυτό σ’ ένα άνετο κτήριο που τώρα ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη λειτουργούν οι Εκκλησιαστικές Κατασκηνώσεις όπου το καλοκαίρι σε τέσσερις περιόδους παιδιά της Μητροπόλεως και χωρών του εξωτερικού, κάτω από τη φροντίδα και την ευλογία της Εκκλησίας κάνουν τις διακοπές τους και συνηθίζουν να ζουν στην κοινοβιακή ζωή.