Αρχική Σελίδα / Για το Σπίτι / ΖΕΟΛΙΘΟΣ: Τι είναι, τι προσφέρει, πώς χρησιμοποιείται…
ΖΕΟΛΙΘΟΣ: Τι είναι, τι προσφέρει, πώς χρησιμοποιείται…

ΖΕΟΛΙΘΟΣ: Τι είναι, τι προσφέρει, πώς χρησιμοποιείται…

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (3 αξιολογήσεις, μέσος όρος: 3.67 από 5)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Ο ζεόλιθος είναι ένα 100% φυσικό, μικροπορώδες, αργιλοπυριτικό ορυκτό, που λόγω της μοριακής δομής του έχει εξαιρετικά μεγάλη ικανότητα ανταλλαγής ιόντων και μπορεί να ρυθμίζει το pH του νερού και του εδάφους προς το ουδέτερο. Έχει την ιδιότητα να απορροφά νερό ως και το 55% του βάρους του, αλλά και θρεπτικές ουσίες, που απελευθερώνει  με συγκεκριμένο ρυθμό, ανάλογα με τις ανάγκες του φυτού και τις περιβαλλοντικές συνθήκες.

Στο εμπόριο ο ζεόλιθος βρίσκεται σε μορφή κόκκου και σε μορφή πούδρας. Ο κοκκώδης ζεόλιθος χρησιμοποιείται με ενσωμάτωση στο έδαφος, ενώ η πούδρα σε διάλυση με νερό, ψεκάζεται στα φυτά ως μέσο φυτοπροστασίας.

Η ποιότητα του ζεόλιθου και η αποτελεσματικότητά του εξαρτάται και από την καθαρότητά του σε κλινοπτιλόλιθο. Στα Φυτώρια Καζάκου θα βρείτε ζεόλιθο με 95% καθαρότητα σε κλινοπτιλόλιθο!

Τα πλεονεκτήματα του κοκκώδη ζεόλιθου

 • Συγκρατεί νερό ως και το 55% του βάρους του, άρα συμβάλλει στην εξοικονόμηση νερού, στη μείωση των ποτισμάτων και στην καλύτερη κατανομή του νερού στο έδαφος.
 • Μειώνει τις απώλειες θρεπτικών στοιχείων του εδάφους δεσμεύοντάς τα, και αποδίδοντάς τα στα φυτά σταδιακά, άρα μειώνει τη χρησιμοποιούμενη ποσότητα λιπασμάτων και εφοδιάζει τα φυτά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
 • Εξουδετερώνει τα όξινα συστατικά του εδάφους ανεβάζοντας το pH, άρα δε χρειάζεται προσθήκη άλλων υλικών.
 • Βελτιώνει τη δομή του εδάφους αυξάνοντας το πορώδες, άρα έχουμε καλύτερο αερισμό και μικρότερη συμπίεση της ρίζας.
 • Δεν αποδομείται σύντομα, άρα δεν χρειάζονται συχνές ή τακτικές επαναλήψεις.
 • Απορροφά μεγάλο μέρος της περίσσειας νερού και προλαμβάνει τις σηψιρριζίες.

Οι ποσότητες που προτείνονται είναι, για τον κήπο 25 κιλά στα 50m2, ενώ σε μεγάλες καλλιέργειες, δενδροκομία και λαχανοκομία 400-500 κιλά/ στρέμμα σε 1-3 εφαρμογές.

Ο ζεόλιθος σε μορφή πούδρας

Χρησιμοποιείται σε ψεκασμούς για προστασία των φυτών τόσο από έντομα και ασθένειες, όσο και από φυσικές αιτίες. Η υφή του ζεόλιθου και η επιφάνεια που δημιουργεί πάνω στο φύλλο, είναι ουσιαστικά αφιλόξενη για τους εχθρούς των καλλιεργειών, αφού δεν μπορούν να ζήσουν εκεί. Ο ψεκασμός αφήνει πάνω στα φυτά ένα λεπτό, λευκό φιλμ/φίλτρο προστασίας, το οποίο δεν εμποδίζει σε καμία περίπτωση τις φυσιολογικές λειτουργίες τους.

Τα πλεονεκτήματα του ζεόλιθου σε μορφή πούδρας είναι τα εξής:

 • Προστατεύει από προσβολές μυκήτων, εντόμων, ακαρέων.
 • Μειώνει το θερμικό στρες των φυτών σε θερμές ή και ψυχρές περιόδους και την καρπόπτωση.
 • Προστατεύει από εγκαύματα που μπορεί να προκληθούν από την έντονη ηλιακή ακτινοβολία κατά τους θερινούς μήνες.
 • Απορροφά την υγρασία μειώνοντας την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών.
 • Καθώς ξεπλένεται από τα φύλλα πέφτει στο έδαφος και συνεχίζει και εκεί τη δράση του.

Η δοσολογία για τον ζεόλιθο πούδρα είναι 1-2% ανάλογα τη χρήση, δηλαδή 1-2 κιλά πούδρα σε 100 λίτρα νερό.

Τα αποτελέσματα της χρήσης του

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η αύξηση της παραγωγής, η βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων ειδών και η μείωση του κόστους παραγωγής. Επίσης, είναι πολύ σημαντική η ελαχιστοποίηση επιβάρυνσης της καλλιέργειάς μας με χημικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Ως 100% φυσικό προϊόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στη βιολογική γεωργία, όσο και σε συνδυασμό με φυτοπροστατευτικά προϊόντα στη συμβατική γεωργία. Ακόμη, έχει χαμηλό κόστος εφαρμογής αν συγκριθεί με τα οφέλη που προσφέρει.

Τέλος, θα πρέπει να επισημάνουμε, ότι σε γεωπονικά καταστήματα υπάρχουν φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, βιολογικά εννοείται, με βάση το ζεόλιθο με τα οποία θα μπορέσουμε να προλάβουμε ή και να καταπολεμήσουμε προβλήματα των καλλιεργειών μας. Με τη συμβουλή του γεωπόνου μας πάντα!

Από την έντυπη έκδοση του Free Press Magazine “Εντυπάκι”. Δείτε το τεύχος 31 πατώντας εδώ