Αρχική Σελίδα / Για τη Γυναίκα / Παιδί - Εκπαίδευση / Η ομάδα μπορεί να σε στηρίξει!
Η ομάδα μπορεί να σε στηρίξει!

Η ομάδα μπορεί να σε στηρίξει!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Η ομάδα μπορεί να σε στηρίξει!

Στη ζωή μας συμβαίνουν πολλές αλλαγές και ανατροπές, άλλες ευχάριστες και άλλες δυσάρεστες, άλλες ευπρόσδεκτες και άλλες ανεπιθύμητες. Στις περισσότερες από αυτές, οι περισσότεροι από εμάς καταφέρνουμε να προσαρμοστούμε με βοηθό την εμπειρία μας και τις δυνάμεις μας, τις προσωπικές ικανότητες και στρατηγικές μας και πολύ σημαντικό, τους ανθρώπους που έχουμε γύρω μας που μας νοιάζονται και μας αγαπάνε. Ειδικά η σύνδεσή μας με αυτούς τους ανθρώπους, τους σημαντικούς για εμάς, μπορεί να λειτουργήσει ως στήριγμα, παρηγοριά, πηγή ιδεών και λύσεων, ως πρακτική και συναισθηματική βοήθεια όσο διαρκούν οι δυσκολίες της προσαρμογής.

Όταν νιώθουμε… Εντελώς μόνοι!

Τι συμβαίνει όμως όταν η αλλαγή που συμβαίνει σε μας, η ανατροπή στη ζωή μας είναι τέτοιου είδους ή τόσο έντονη,  που έχουμε την αίσθηση ότι κανείς από τους γύρω μας δεν μπορεί να μας καταλάβει και να μας βοηθήσει αρκετά ή με τον κατάλληλο τρόπο; Ότι η συζήτηση με τους αγαπημένους μας για το θέμα που μας απασχολεί δε μοιάζει να μας ανακουφίζει ή ακόμα και μας επιβαρύνει χειρότερα; Ότι είμαστε στην καινούρια μας κατάσταση ΕΝΤΕΛΩΣ ΜΟΝΟΙ;

Τότε η ψυχική κούραση αρχίζει και συσσωρεύεται και τα συναισθήματα αμηχανίας, απογοήτευσης, ίσως και απελπισίας αυξάνουν. Αν για πολύ καιρό η δυσκολία μας επιμένει, αρχίζουν να μας επηρεάζουν πια στην καθημερινή ζωή μας: στη δουλειά, στις σχέσεις μας και βεβαίως στις σωματικές μας λειτουργίες (υπνό, φαγητό κτλ) και την  υγεία μας.

Ο ρόλος της ομάδας στήριξης

Όταν λοιπόν το βάρος της ψυχής μας έχει αρχίσει να μας καταβάλλει και νιώθουμε ότι δεν έχουμε κανέναν να το μοιρασοτούμε, είναι η κατάλληλη στιγμή να αναζητήσουμε μια ΟΜΑΔΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ, που θα συμπληρώσει για όσο διάστημα χρειαστεί το κενό που έχει δημιουργηθεί στη ζωή μας.

Ο άνθρωπος με καρκίνο ή ο συγγενής του, ο άνθρωπος που φροντίζει έναν κοντινό συγγενή με άνοια, ο άνθρωπος που παίρνει διαζύγιο, ο άνθρωπος που έχει σημαντικά προβλήματα με το παιδί του, αλλά και ο άνθρωπος που τον απασχολούν έντονα θέματα αυτογνωσίας και ψάχνει χώρο και συνομιλητές για να εκφραστεί και να συζητήσει γνήσια, μπορεί να βρει αυτό που ψάχνει σε μια ΟΜΑΔΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ για άτομα που βρίσκονται σε παρόμοια συνθήκη με αυτόν.

Ξανά ικανοί να παλέψουμε

Η εμπειρία δείχνει ότι τα αποτελέσματα από τη συμμετοχή σε μια τέτοια ομάδα είναι άμεσα ανακουφιστικά: Σε έναν ασφαλή και εχέμυθο χώρο, με συντονιστή τον ψυχολόγο που περιφρουρεί τους κανόνες της συνάντησης και της επικοινωνίας προς όφελος των μελών της ομάδας, όπου έρχονται όλοι με μοναδικό σκοπό να προσφέρουν και να πάρουν κατανόηση, συναισθηματική στήριξη, πρακτικές ιδέες, κοινωνική σύνδεση, βρίσκουμε μια καινούρια «οικογένεια». Και τότε η απελπισία της μοναξιάς δίνει τη θέση της στις μελλοντικές προοπτικές και την κινητοποίηση. Οι δυνάμεις μας ξυπνούν ξανά. ΕΙΜΑΣΤΕ ΞΑΝΑ ΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ!

Από την έντυπη έκδοση του Free Press Magazine “Εντυπάκι”. Δείτε το τεύχος 35 πατώντας εδώ