Αρχική Σελίδα / Για τη Γυναίκα / Παιδί - Εκπαίδευση / Η παιδική καρδιά και η απεικόνιση της!
Η παιδική καρδιά και η απεικόνιση της!

Η παιδική καρδιά και η απεικόνιση της!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Η κύρια μέθοδος απεικόνισης της παιδικής καρδιάς είναι η υπερηχοκαρδιογραφία. Είναι μια μέθοδος, ανώδυνη, αναίμακτη, χωρίς ακτινοβολία, που πραγματοποιείται και σε καρδιολογικό εξωτερικό ιατρείο με τον γονιό δίπλα στο παιδί και μπορεί άφοβα να επαναλαμβάνεται εάν κρίνεται σκόπιμο από τον θεράποντα ιατρό.

Η διερεύνηση του φυσήματος

Το υπερηχοκαρδιογράφημα είναι χρήσιμο για παιδιά που διαγιγνώσκονται με φύσημα από την/τον παιδίατρό τους. Η εξέταση αυτή μπορεί να αναδείξει την ανατομία και φυσιολογία της καρδιακής λειτουργίας και να καθησυχάσει τον γονέα σε περίπτωση λειτουργικού «αθώου» φυσήματος. Ταυτόχρονα βέβαια μπορεί να διαγνώσει μια συγγενή βαλβιδοπάθεια (όπως δίπτυχη αορτική βαλβίδα, στένωση πνευμονικής βαλβίδας, Ebstein τριγλώχινας, πρόπτωση μιτροειδούς) ή ένα εκ γενετής ανατομικό έλλειμα της καρδιάς, μια «τρύπα» (όπως μεσοκολπική επικοινωνία, μεσοκοιλιακή επικοινωνία, ανοικτός βοτάλιος πόρος),  που διαταράσσει την φυσιολογική ανατομία της καρδιάς και ίσως απαιτεί σύγκλιση, εάν επιβαρύνει τη συνολική καρδιακή λειτουργία.

Παιδί & Άθληση

Επιπλέον η υπερηχοκαρδιογραφία συμβάλλει καθοριστικά στη διάγνωση των μυοκαρδιοπαθειών, όπως της υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας, που είναι η συχνότερη αιτία θανάτου σε νέους αθλητές. Ακόμα μπορεί να βεβαιώσει την έκφυση του στελέχους της αριστερής στεφανιαίας αρτηρίας από τη σωστή ανατομική της θέση και να αποκλείσει μια τυχόν ανατομική παραλλαγή που έχει αναδειχθεί στην δεύτερη αιτία θανάτου σε νεαρούς αθλητές. Βέβαια η καλύτερη μέθοδος απεικόνισης των στεφανιαίων αγγείων είναι η αναίμακτη αξονική στεφανιογραφία, αλλά αυτή περιλαμβάνει την έκθεση σε ακτινοβολία και εφαρμόζεται σε πολύ επιλεγμένες περιπτώσεις.

Από την έντυπη έκδοση του Free Press Magazine “Εντυπάκι”. Δείτε το τεύχος ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 2018 πατώντας εδώ