Αρχική Σελίδα / Επικαιρότητα / Η τσικνοπέμπτη των νεοελλήνων!
Η τσικνοπέμπτη των νεοελλήνων!
tsiknopempti psisimo psistis kreas

Η τσικνοπέμπτη των νεοελλήνων!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Κλασικά ως νεοέλληνες φροντίσαμε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τη δυνατότητα να γλεντήσουμε και να γευματίσουμε …ελαφρά όπως πάντα υπό την οσμή της τσίκνας που πλημμυρίζει όλη την επικράτεια από τις αυτοσχέδιες ψησταριές και τις καμινάδες των ταβερνείων. Άλλωστε μετά τα ατελείωτα χριστουγεννιάτικα τραπέζια και πριν την ευλαβική νηστεία της Σαρακοστής, η Τσικνοπέμπτη φαντάζει ως η απόλυτη ευκαιρία για να παραβούμε την κατά τα άλλα διαχρονική χορτοφαγική μας δίαιτα!

Βέβαια οι φανατικοί της Τσικνοπέμπτης αντιμετωπίζουν την ασυγκράτητη κρεατοφαγία με διαφορετικό τρόπο ο καθένας. Αν με ρωτάτε έχω διακρίνει τις παρακάτω τρεις διαφορετικές περιπτώσεις.

Δημόσιες σχέσεις «αλα κοψίδι»

Υπάρχουν καταρχάς οι λάτρεις της παράδοσης που τιμούν με την παρουσία τους κάθε υπαίθριο μαγκάλι που στήνεται εκείνη την ημέρα στην πόλη. Προετοιμάζονται κάνα δύο ημέρες πιο πριν με αυστηρή δίαιτα και την Τσικνοπέμπτη ξεχύνονται στους δρόμους κάνοντας τις λεγόμενες δημόσιες σχέσεις «αλα κοψίδι». Περνούν δίπλα από την παρέα που ψήνει και όλως τυχαίως, ενώ όλο τον υπόλοιπο χρόνο δεν σου λένε ούτε καλημέρα, σταματούν να πουν ένα «γεια»! Τρώνε ένα σουβλάκι, πίνουν ένα κρασάκι και συνεχίζουν την παραδεισένια τους βόλτα ονειρευόμενοι τον επόμενο μεζέ που θα «χτυπήσουν».

Οι επαγγελματίες «μαγκαλίστας»

Γι’ αυτούς η Τσικνοπέμπτη είναι κάτι σας εθνική εορτή! Μιλάμε για τα παλικάρια αυτά που έχουν κάνει το μαγκάλι επιστήμη και τουλάχιστον μία φορά εβδομαδιαίως εξασκούν τους μασητικούς μύες του προσώπου τους, προσπαθώντας να σπάσουν το ρεκόρ γκίνες κατανάλωσης κρέατος σε μία καθισιά. Εκεί αρχηγός είναι ο «ψήστης» που με μαεστρία χειρίζεται όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ (σπάτουλα, πηρούνα κλπ.) φορτώνοντας με υπερηφάνεια τα πιάτα των φίλων του που απλά κάθονται και απολαμβάνουν τους καρπούς των κόπων του. Ως γνήσιοι «μαγκαλίστας» την Τσικνοπέμπτη έχουν καθήκον να δοκιμάσουν όλα τα πιθανά είδη κρέατος που μπορεί να υπάρχουν και αποφεύγουν τις εξετάσεις αίματος για τουλάχιστον δύο μήνες μετά.

Ακούραστα & Άνετα

Υπάρχουν βέβαια και οι «κυριλέ» λάτρεις της Τσικνοπέμπτης που ενώ λατρεύουν το κεντρικό της νόημα (τρώω κρέας) δεν έχουν τη διάθεση να τσικνιστούν ή να ξεπαγιάσουν σε κάποιο υπαίθριο μαγκάλι. Αυτοί που δεν πιάνουν τα χέρια τους και γενικά δεν το έχουν με τη μαγειρική. Τηρώντας όμως ευλαβικά κάθε χρόνο το έθιμο επισκέπτονται την αγαπημένη τους ταβέρνα και απολαμβάνουν χωρίς κόπο τις τσικνισμένες τους επιθυμίες. Η παραγγελία περιλαμβάνει πιατέλες με ποικιλία κρεατικών και βέβαια δεν ακούς ποτέ κανέναν να παραπονιέται για την πολυκοσμία ή την ώρα που χρειάστηκε για να τους σερβίρουν! Είπαμε… η ημέρα είναι μεγάλη.

Πάντως όπως κάθε γιορτή έτσι και η Τσικνοπέμπτη των νεοελλήνων πέρα από φανατικούς φίλους έχει και «ορκισμένους εχθρούς! Τι να κάνουμε παιδιά… υπομονή! Μία μέρα είναι και θα περάσει. Άλλωστε σύντομα έρχεται το Πάσχα και τα λαχανικά στα χαμηλοθερμιδικά σας γεύματα θα έχουν την τιμητική τους!

Από την έντυπη έκδοση του Free Press Magazine “Εντυπάκι”. Δείτε το τεύχος 30 πατώντας εδώ