Αρχική Σελίδα / Πολιτισμός / ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΦΙΛΙΠΠΩΝ, ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ & ΘΑΣΟΥ: Το μήνυμα της Κυριακής… «Οι αληθινοί μαθητές και φίλοι του Χριστού»!
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΦΙΛΙΠΠΩΝ, ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ & ΘΑΣΟΥ: Το μήνυμα της Κυριακής… «Οι αληθινοί μαθητές και φίλοι του Χριστού»!

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΦΙΛΙΠΠΩΝ, ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ & ΘΑΣΟΥ: Το μήνυμα της Κυριακής… «Οι αληθινοί μαθητές και φίλοι του Χριστού»!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Οι αληθινοί μαθητές και φίλοι του Χριστού.

Μια από τις ωραιότερες ευαγγελικές περικοπές αναγινώσκεται κατά την σημερινή Κυριακή, που είναι αφιερωμένη στη μνήμη των αγίων και θεοφόρων Πατέρων της Α΄Οικουμενικής Συνόδου. Πρόκειται για ένα τμήμα της λεγομένης αρχιερατικής προσευχής του Κυρίου,  που έκανε μετά τον Μυστικό Δείπνο και λίγο προτού συλληφθεί, και στην οποία σε ένα σημείο αυτής ο Κύριος ως Αρχιερεύς και μεσίτης προς τον Ουράνιο Πατέρα παρακαλεί, όχι για τον κόσμο της απιστίας και της αμαρτίας αλλά για εκείνους που έλαβε ως μαθητές.

Παρακάτω ο Κύριος αναφέρει ποιοι είναι αυτοί για τους οποίους αγωνιά και τους ονομάζει μαθητές Του. Είναι αυτοί οι οποίοι «έγνωσαν αληθώς» και «επίστευσαν» ότι ο Χριστός είναι ο απεσταλμένος Υιός του Θεού. Αυτοί που Τον αναγνώρισαν ως Σωτήρα και Λυτρωτή και Τον ακολούθησαν με πλήρη και τέλεια εμπιστοσύνη. Είναι επίσης αυτοί οι οποίοι «τον λόγο αυτού τετηρήκασι» δηλαδή αγωνίστηκαν να εφαρμόσουν στη ζωή τους το λόγο του Θεού, δηλαδή την διδασκαλία του Κυρίου Ιησού Χριστού. Και αυτοί για τους οποίους ο Κύριος είπε ότι «δεδόξασμαι εν αυτοίς» διότι πράγματι δοξάζεται ο Ιησούς Χριστός από αυτούς που Τον αναγνωρίζουν ως Βασιλέα και Κύριο με την πίστη και τη ζωή τους.

Για όλους τους παραπάνω προσεύχεται λοιπόν ο Κύριος. Όμως, όπως διευκρίνισε ο Ίδιος, η προσευχή του δεν αφορά μόνο τους αγίους Αποστόλους αλλά και όλους τους πιστούς χριστιανούς κάθε εποχής: Δεν σε παρακαλώ μόνο γι΄αυτούς εδώ τους μαθητές μου, είπε, αλλά και όλους εκείνους οι οποίοι χάρη στην διδασκαλία αυτών θα πιστεύουν σε εμένα. Και εφόσον πιστεύουμε στον Κύριο Ιησού ως Υιό του Θεού και αγωνιζόμαστε να ζούμε σύμφωνα με το θέλημα Του, τότε έχουμε και εμείς το ξεχωριστό προνόμιο να ανήκουμε σε αυτούς για τους οποίους ο Κύριος απευθύνει την ειδική αυτή Αρχιερατική του προσευχή. Έχουμε την ιδιαίτερη τιμή να μας θεωρεί ο Κύριος δικούς του : «Σοι ήσαν και εμοί αυτούς δέδωκας».

Και μόνο το γεγονός ότι μας διάλεξε ο Πανάγαθος Θεός από τα δυσεξαρίθμητα πλήθη των ανθρώπων και μας αξίωσε να γνωρίσουμε την αλήθεια Του, αποτελεί αυτό αφορμή δοξολογίας και ευγνωμοσύνης προς την πάνσοφη Πρόνοια του. Πολύ περισσότερο όμως συγκινεί την ψυχή μας και μας χαρίζει ελπίδα και ασφάλεια η αλήθεια ότι ο Κύριος Ιησούς δείχνει ενδιαφέρον και μεσιτεύει προς τον Ουράνιο Πατέρα για καθέναν από τους μαθητές του : «Πάτερ άγιε, τήρησον αυτούς εν τω ονόματι σου», Του είπε. Φύλαξε τους με την πατρική και παντοδύναμη προστασία Σου. Και εφόσον ο Θεός Πατέρας δέχεται και δεν περιφρονεί τις προσευχές των αμαρτωλών ανθρώπων, πως είναι δυνατόν να παραβλέψει την αρχιερατική μεσιτεία του Υιού του;

Άξιοι μαθητές, όμως, του Κυρίου αναδείχθηκαν και οι σεπτοί Πατέρες της Ά Οικουμενικής Συνόδου, τους οποίους εορτάζομε σήμερα. Έζησαν σε μια εποχή όπου το ψεύδος και η πλάνη αιρετικών απειλούσαν την συνοχή της Εκκλησίας. Με τη δύναμη όμως της αρχιερατικής μεσιτείας του Κυρίου και τον προσωπικό τους αγώνα έμειναν πιστοί στο όνομα του και διεκήρυξαν σθεναρά την αληθινή πίστη. Με το παράδειγμα τους μας μεταδίδουν το ελπιδοφόρο μήνυμα ότι οι πιστοί μαθητές του Κυρίου στη γη απολαμβάνουν τη θεϊκή του προστασία και στον ουρανό δοξάζονται με αιώνια τιμή και δόξα.