Αρχική Σελίδα / Περιβάλλον / ΚΙΤΡΙΝΟΠΤΕΡΟΣ ΤΟΝΟΣ: Ο καλύτερος του κόσμου αλιεύεται στην Καβάλα!
ΚΙΤΡΙΝΟΠΤΕΡΟΣ ΤΟΝΟΣ: Ο καλύτερος του κόσμου αλιεύεται στην Καβάλα!

ΚΙΤΡΙΝΟΠΤΕΡΟΣ ΤΟΝΟΣ: Ο καλύτερος του κόσμου αλιεύεται στην Καβάλα!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (3 αξιολογήσεις, μέσος όρος: 4.33 από 5)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Είναι δυστυχώς λίγα τα πράγματα για τα οποία μπορούμε να υπερηφανευόμαστε πως είμαστε οι καλύτεροι στον κόσμο, οπότε γι’ αυτά τα λίγα καλό θα ήταν να μαθαίνουμε κάποια πράγματα περισσότερα.

Ανάμεσα στα αλιεύματα της θάλασσας του Βορείου Αιγαίου που φθάνουν κάθε ξημέρωμα στην Ιχθυόσκαλα της Καβάλας υπάρχει και ο κιτρινόπτερος τόνος που είναι ο καλύτερος ποιοτικά τόνος παγκοσμίως. Η φρεσκάδα, το λίπος και το ροζ φωσφοριζέ χρώμα του είναι αυτά που τον κάνουν τόσο ξεχωριστό και περιζήτητο στη διεθνή αγορά. Κάθε τόνος μπορεί να ξεπεράσει τα δύο μέτρα σε ύψος και τα 50 κιλά βάρος.

Στην Ιαπωνία σε λίγες ώρες!

Από τον Γενάρη μέχρι και τον Μάιο λοιπόν οι τόνοι που αλιεύονται σε ελάχιστο χρόνο καθαρίζονται, συσκευάζονται μέσα σε πάγο στα κιβώτια της φωτογραφίας και μεταφέρονται νωποί στη Θεσσαλονίκη. Εκεί φεύγουν αεροπορικώς για την Ιαπωνία προοριζόμενοι για την παρασκευή σούσι στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Σχετική εικόνα

Η χαμένη μας ευκαιρία

Οι εξαγωγές τόνου πριν το 1998 ξεπερνούσαν τα 200.000 κιλά ετησίως με την Ελλάδα να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας στην Ευρώπη πίσω από την Ισπανία. Όταν όμως το 1998 έγινε η πανευρωπαϊκή σύσκεψη για να καθοριστούν οι νέες ποσοστώσεις (δικαιώματα σε ποσότητα αλίευσης) που θα είχε η κάθε χώρα, ο τότε υπουργός κος Δρυς δεν παραβρέθηκε με αποτέλεσμα να λάβουμε μία από τις χαμηλότερες ποσοστώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τις εξαγωγές μας να ξεπερνάνε από τότε μετά βίας τα 50.000 κιλά ετησίως.

Μπορεί να χάσαμε εδώ και χρόνια ένα σημαντικό εξαγωγικό πλεονέκτημα για τον τόπο μας αλλά τουλάχιστον μπορούμε να υπερηφανευόμαστε ότι προσφέρουμε στην υφήλιο τον ποιοτικότερο κιτρινόπτερο τόνο… τον τόνο της Καβάλας!

Ευχαριστούμε θερμά τον κο Ανδρέα Καραμπουρνιώτη για τις πληροφορίες που διαβάσατε παραπάνω.

Αποτέλεσμα εικόνας για bluefin-tuna-2_wide-63253dac45ebf4d8ba0387d9ba7c9e78ff9180f3

Από την έντυπη έκδοση του Free Press Magazine “Εντυπάκι”. Δείτε όλο το τεύχος 26 πατώντας εδώ