Αρχική Σελίδα / Υγεία / ΚΟΛΠΙΚΕΣ ΟΣΜΕΣ: Κάτι προσπαθούν να σας πουν!
ΚΟΛΠΙΚΕΣ ΟΣΜΕΣ: Κάτι προσπαθούν να σας πουν!

ΚΟΛΠΙΚΕΣ ΟΣΜΕΣ: Κάτι προσπαθούν να σας πουν!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (1 αξιολογήσεις, μέσος όρος: 5.00 από 5)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Πιθανότατα όλες έχετε μια βασική ιδέα για την μυρωδιά της ευαίσθητης περιοχής σας.Ότι φυσικό άρωμα έχετε είναι πιθανώς 100% φυσιολογικό και όχι κάτι που πρέπει να σας αγχώνει. Αλλά,κάποια μέρα, μπορεί να παρατηρήσετε μια εξαιρετικά έντονη οσμή και να αναρωτηθείτε τι συμβαίνει εκεί κάτω. Όπως η οσμή του σώματος ή η κακή αναπνοή, η κολπική οσμή μπορεί να αλλάξει ανάλογα, κάτω από διαφορετικούς παράγοντες, αλλά μόλις καταλάβετε τι το προκαλεί αυτό, είναι πολύ εύκολο να επαναφέρετε τα πράγματα στο φυσιολογικό.

Εδώ είναι 6 κοινές οσμές και τι προσπαθούν να σας πουν για τον κόλπο σας.

1.Σκόρδο, κρεμμύδια ή άλλο είδος φαγητού.
Η αναπνοή σας δεν είναι το μόνο πράγμα που επηρεάζεται από ένα φαγητό με σκόρδο ή ένα ισχυρό φλιτζάνι καφέ, ένα αρωματικό φαγητό μπορεί να αλλάξει και την κολπική οσμή σας, επίσης. Ορισμένα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν μερικές περίεργες μυρωδιές καθώς βγαίνουν από το σώμα σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραλείψετε τα αγαπημένα σας τρόφιμα – απλά τα ξεπλύνετε με άφθονα υγρά. “Αν είστε πραγματικά ενεργή και πίνετε πολύ νερό και ξεπλένετε τα πάντα, να περιμένετε ότι η μυρωδιά θα φύγει πολύ πιο γρήγορα”. Εναλλακτικά, μερικά τρόφιμα μπορεί να κάνουν τον κόλπο σας να μυρίζει καλά. Φήμες λένε ότι, ο ανανάς θα κάνει την οσμή της ευαίσθητης σας περιοχής γλυκιά.

2. Μόσχομυριστή και ιδρωμένη.
Δεν θέλουμε πραγματικά να συγκρίνουμε τους κόλπους με τις μασχάλες, αλλά το θέμα είναι ότι μπορούν και οι δύο να πάρουν λίγο περίεργη οσμή μετά από άσκηση. “Η περιοχή αυτή πιθανότατα δεν θα είναι πολύ ευχάριστη μετά από μια έντονη προπόνηση”. Φυσικά, ένα γρήγορο ντους μπορεί να το διορθώσει. “Ακόμα και για τους ανθρώπους που έχουν ισχυρή οσμή μετά από μια προπόνηση, ένα ντους θα πρέπει να βάλει τα πράγματα πίσω στο φυσιολογικό».

3.Προζυμη(μαγιά).
Ενώ ο κόλπος σας περιέχει μια μικρή ποσότητα ¨μαγιάς¨(φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου), αν αρχίσει να μυρίζει σαν φούρνος εκεί κάτω, κάτι μπορεί να πηγαίνει λάθος. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι μόλυνσης από ζυμομύκητες, ειδικά όταν συνοδεύεται από παχύρρευστη λευκόρροια. Μια μυκητιασικη μόλυνση μπορεί να προκληθεί από ορμόνες, αντιβιοτικά, ορισμένα καθαριστικά ή οτιδήποτε διαταράσσει την ήπια ισορροπία των μυκήτων και των βακτηριδίων στον κόλπο σας. Επομένως, εάν έχετε κάποιο από τα συμπτώματα, καλέστε το γιατρό σας και ελέγξτε.

4.Μεταλλική.
Αν μυρίζει κάτι σαν μέταλλο εκεί κάτω, ίσως απλά σημαίνει ότι εχεις περίοδο. Το αίμα περιέχει σίδηρο, οπότε η μυρωδιά συνοδεύει συχνά αυτήν την φάση του μήνα. Η οσμή θα πρέπει να περάσει μόλις τελειώσει η ροή σας, αλλά μπορείτε να κάνετε κολπικές πλύσεις με χαμομήλι εάν παραμείνει.

5.Κάτι σάπιο.
Όταν η ροή σας είναι ελαφριά και το ταμπόν σας κάνει τη δουλειά του, μπορεί να ξεχάσετε ότι είναι εκεί.Το χειρότερο σενάριο είναι ότι, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια εξαιρετικά σπάνια, αλλά δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση, που ονομάζεται Σύνδρομο Τοξικού Σοκ. Εάν έχετε οποιαδήποτε συμπτώματα του ΣΤΣ – όπως ζάλη, ναυτία ή διάρροια – αφαιρέστε το ταμπόν και καλέστε ένα γιατρό. Πιθανότατα, όμως, ένα απλό ταμπόν θα οδηγήσει απλώς σε συσσώρευση βακτηριδίων, που μπορεί να προκαλέσουν μια άσχημη, σάπια οσμή. Αν τελειώσατε την περίοδο σας την προηγούμενη εβδομάδα, αυτό θα μπορούσε να είναι ο ένοχος. “Ένας εύκολος τρόπος για να ελέγξετε είναι να βάλετε στον κόλπο ένα καθαρό δάχτυλο και να δείτε αν μπορείτε να αισθανθείτε τίποτα”. “Αν δεν είστε σίγουροι, επισκεφτείτε έναν γιατρό για να ελέγξετε”. Μόλις αφαιρεθεί το ταμπόν, τα πράγματα θα πρέπει να επανέλθουν στο status quo αρκετά γρήγορα.

6. Ψαρίλα.
Μια ψαροειδής μυρωδιά θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι μιας κολπικής λοίμωξης όπως η βακτηριακή κολπίτιδα, μια αρκετά κοινή λοίμωξη που προκαλείται από μια αναστάτωση της ισορροπίας pH στον κόλπο σας. Αλλά η οσμή συνήθως δεν είναι το μόνο σύμπτωμα της βακτηριακής κολπίτιδας, επομένως ρωτήστε τον εαυτό σας αν έχετε παρατηρήσει κάτι άλλο ασυνήθιστο. “Ένα πολύ συνηθέστερο σύμπτωμα βακτηριακής κολπίτιδας θα ήταν μια ανώμαλη ροή υγρών, ενδεχομένως με ελαφρώς διαφορετικό χρώμα με κνησμό και ερεθισμό στην κολπική περιοχή”. “Για τη φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα είναι ο πόνος στην περιοχή της πυέλου”. Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, καλέστε το γιατρό σας.

Οι περισσότερες κολπικές οσμές δεν είναι τίποτα που πρέπει να ανησυχείτε, εφ’ όσον ένα ντους καθαρίζει την κατάσταση. Δοκιμάστε να φοράτε βαμβακερά εσώρουχα για να αποφύγετε τις οσμές στο μέλλον. Μην προσπαθήσετε να καλύψετε την κολπική οσμή σας με σαπούνια ή σπρέι, διότι αυτό θα διαταράξει την ισορροπία του pH σας και συχνά θα προκαλέσει ακόμη χειρότερες οσμές. “Το δέρμα και οι ιστοί [γύρω από τον κόλπο σας] είναι πραγματικά αρκετά ευαίσθητοι”. Ένα ντους με ήπιο σαπούνι είναι όλη η “γυναικεία υγιεινή” που χρειάζεστε. Αν η μυρωδιά παραμένει μετά τον καθαρισμό, αξίζει να μιλήσετε στο γιατρό σας για να ελέγξετε για τυχόν πιθανές λοιμώξεις.

Συμπέρασμα

Οι περισσότερες κολπικές οσμές δεν είναι τίποτα που πρέπει να ανησυχείτε. Δοκιμάστε να φοράτε βαμβακερά εσώρουχα για να αποφύγετε τις οσμές στο μέλλον. Μην προσπαθήσετε να καλύψετε την κολπική οσμή σας με σαπούνια ή σπρέι. Ένα ντους με ήπιο σαπούνι είναι όλη η “γυναικεία υγιεινή” που χρειάζεστε!

Από την έντυπη έκδοση του Free Press Magazine “Εντυπάκι”. Δείτε το τεύχος 36 πατώντας εδώ