Αρχική Σελίδα / Για το Σπίτι / ΚΟΜΠΟΣΤ: Φτιάξτε μόνοι το βιολογικό σας λίπασμα!
ΚΟΜΠΟΣΤ: Φτιάξτε μόνοι το βιολογικό σας λίπασμα!

ΚΟΜΠΟΣΤ: Φτιάξτε μόνοι το βιολογικό σας λίπασμα!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία. Τα βακτήρια, οι μύκητες και άλλα μικρόβια είναι οι εργάτες της κομποστοποίησης και υποβοηθούνται κι από πολλούς άλλους μεγαλύτερους οργανισμούς. Κατά τη διάρκεια της κομποστοποίησης, αυτά τα μικρόβια παράγουν διοξείδιο του άνθρακα (CO2), θερμότητα και νερό καθώς αποδομούν τα οργανικά υλικά του σωρού. Το τελικό αποτέλεσμα είναι το κομπόστ (πλούσιο, σκούρο, θριφτό και άοσμο), τέλειο λίπασμα για τον κήπο.

Τα βήματα

  • Προμηθευτείτε κάδο κομποστοποίησης

Στο εμπόριο υπάρχουν πολλοί τύποι κάδων σε τετράγωνο ή σε κωνικό σχήμα, πλαστικοί, ξύλινοι, σταθεροί ή περιστρεφόμενοι.

  • Προσθέστε τα υλικά

Τα υλικά που είναι κατάλληλα για κομποστοποίηση μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες. Ας τις ονομάσουμε καφέ και… πράσινες. Ξεκινήστε λοιπόν να γεμίζετε τον κάδο σας με διαδοχικές στρώσεις καφέ και πράσινων υλικών σαν να φτιάχνατε σάντουιτς. Ξεκινήστε με ένα στρώμα 10 εκατοστών από θάμνους, κλαδιά, σανό ή άχυρο, τοποθετώντας τα στο κάτω μέρος του κάδου. Στη συνέχεια, προσθέστε ένα στρώμα 10 εκατοστών «καφέ» υλικών, και στη συνέχεια ένα λεπτό στρώμα χώμα κήπου. Στη συνέχεια, προσθέστε ένα στρώμα 10 εκατοστών «πράσινων» υλικών συμπληρώνοντας πάλι από επάνω ένα λεπτό χώμα εδάφους. Καταβρέξτε την κάθε στρώση ελαφρά με ένα ψεκαστήρα. Συνεχίστε την προσθήκη υλικών σε εναλλασσόμενα στρώματα πράσινων και καφέ προϊόντων μέχρι να γεμίσει ο κάδος.

  • Διαδικασία κομποστοποίησης.

Μόλις γεμίσετε τον κάδο, ανακατεύετε το σωρό με ένα ξύλο κάθε 7-14 ημέρες. Όσο πιο συχνά, τόσο πιο γρήγορα θα έχετε το κομπόστ σας. Μην αμελήσετε να κρατάτε ενυδατωμένο το μείγμα. Φανταστείτε δηλαδή την υγρασία που έχει ένα στυμμένο σφουγγάρι.

Ανάλογα τις συνθήκες και τα υλικά, το κομπόστ θα είναι έτοιμο σε δύο με έξι μήνες. Θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμο όταν είναι σκούρο και εύθραυστο, με μια ευχάριστη μυρωδιά χώματος.

Από την έντυπη έκδοση του Free Press Magazine “Εντυπάκι”. Δείτε το τεύχος 34 πατώντας εδώ