Αρχική Σελίδα / Υγεία / Λεμφοίδημα & Φυσικοθεραπευτική προσέγγιση!
Λεμφοίδημα & Φυσικοθεραπευτική προσέγγιση!

Λεμφοίδημα & Φυσικοθεραπευτική προσέγγιση!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Τα τελευταία χρόνια, η συμβολή της φυσικοθεραπείας στα λεμφοιδήματα είναι ολοένα και πιο σημαντική. Η εξειδικευμένη μέθοδος λεμφικής μάλαξης (κατά Vodder), η οποία εφαρμόζεται από πιστοποιημένους θεραπευτές, μαζί με την έγκαιρη διάγνωση του γιατρού, μπορούν να προσφέρουν στον ασθενή ολοκληρωμένη αποσυμφορητική θεραπεία.

Η λεμφική παροχέτευση με τα χέρια, η φροντίδα του δέρματος, η λεμφολογική συμπιεστική περίδεση και οι φυσικοθεραπευτικές ασκήσεις προσφέρουν ουσιαστική θεραπεία στον ασθενή.

Πώς προκαλείται

Το λεμφικό σύστημα είναι ένα δίκτυο αγγείων (λεμφαγγείων) το οποίο μεταφέρει τοξικές αλλά και μολυσματικές ουσίες στο φλεβικό σύστημα. Κατόπιν, φιλτράρονται και απομακρύνονται. Επειδή το λεμφικό σύστημα, για διαφόρους λόγους, μπορεί να μην είναι πλέον ικανό να ανταπεξέλθει στο έργο του, δημιουργείται το λεμφοίδημα.

Η Διάγνωση

Το λεμφοίδημα που δημιουργείται από την παθολογική συσσώρευση υγρού, μπορεί να διαγνωστεί στις περισσότερες περιπτώσεις από το ιστορικό, την κλινική εξέταση, την ψηλάφηση και τη μέτρηση του όγκου του μέλους.

Η ψηλάφηση του μέλους είναι πολύ σημαντική διαδικασία για την διάγνωση όπου καθορίζεται η θερμοκρασία, αν υπάρχει θετικό σημείο Stemmer, εντύπωμα στο δέρμα μετά από πίεση.

Αντιμετώπιση με λεμφική μάλαξη

Η λεμφική μάλαξη εφαρμόζεται από μια αλληλουχία ήπιων ή πιο έντονων χειρισμών, οι οποίοι γίνονται με ρυθμικότητα και προς συγκεκριμένη πορεία, σύμφωνα με την ροή της λέμφου. Ανάλογα με την περιοχή και την έκταση του οιδήματος, η μάλαξη διαρκεί από 45 λεπτά έως 1 ώρα.

Στην τεχνική Λεμφικής Παροχέτευσης με τα χέρια (MLD), ο θεραπευτής εφαρμόζει την πίεση απευθείας πάνω στο δέρμα χωρίς να γλιστράει. Ο ασθενής δεν πρέπει να νιώθει πόνο.

Οι 4 βασικοί χειρισμοί που εφαρμόζονται, εξυπηρετούν στο να αυξήσουμε την ρυθμική συστολή των λεμφαγγείων ώστε να βρει η λέμφος τον σωστό της προσανατολισμό.

Πότε κρίνεται αναγκαία

Η λεμφική μάλαξη πολλές φορές κρίνεται αναγκαία μετά από:

  • Χειρουργικές επεμβάσεις όπως μαστεκτομή, υστερεκτομή και αφαίρεση λεμφαδένων
  • Ακτινοβολίες
  • Χρόνια φλεβική ανεπάρκεια
  • Παχυσαρκία
  • Κυτταρίτιδα
  • Χρόνια λήψη φαρμακευτικών ουσιών

Από την έντυπη έκδοση του Free Press Magazine “Εντυπάκι”. Δείτε το τεύχος 36 πατώντας εδώ