Τελευταία Νέα
Αρχική Σελίδα / Περιβάλλον / ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΒΑΛΑΣ: Απρόσκλητοι αλλά ευπρόσδεκτοι επισκέπτες! (ΧΕΛΩΝΑ-ΔΕΛΦΙΝΙ)
ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΒΑΛΑΣ: Απρόσκλητοι αλλά ευπρόσδεκτοι επισκέπτες! (ΧΕΛΩΝΑ-ΔΕΛΦΙΝΙ)

ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΒΑΛΑΣ: Απρόσκλητοι αλλά ευπρόσδεκτοι επισκέπτες! (ΧΕΛΩΝΑ-ΔΕΛΦΙΝΙ)

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Ένας ακόμα «απρόσκλητος» επισκέπτης εμφανίστηκε την Κυριακή 14 Μαΐου 2017 στο λιμάνι της Καβάλας «Απόστολος Παύλος». Πρόκειται για μια θαλάσσια χελώνα την οποία απαθανάτισε με την κάμερα του κινητού του τηλεφώνου ο γιατρός Θόδωρος Μήτρας.

Μάλιστα, ο ίδιος έγραψε κάτω από τη φωτογραφία την οποία ανέβασε σε προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης: «Ξεκινάς για ένα χαλαρό Κυριακάτικο τρέξιμο στην Καβάλα και πέφτεις πάνω στην ομορφιά της φύσης. Ομολογώ ότι θαλάσσια χελώνα δεν είχα ξαναδεί μέσα στο λιμάνι της Καβάλας. Έχω δει γενικότερα στον κόλπο αλλά ποτέ μέσα. Την είχαν ανακαλύψει δύο ερασιτέχνες αλιείς και από ‘κείνη τη στιγμή έγιναν οι «δίδυμοι φρουροί» της, προειδοποιώντας όποιο σκάφος πήγαινε κοντά της. «Σας χάλασε το ψάρεμα;», ρώτησα. «Ίσα ίσα μας το έφτιαξε«, μου είπαν. Ζούμε σε ένα επίγειο Παράδεισο. Χρέος μας να τον προστατέψουμε».

Να σημειωθεί ότι η θαλάσσια χελώνα caretta caretta είναι ένα κινδυνεύον είδος, σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας (Αθήνα, 2010). Θα τη συναντήσουμε να κολυμπάει σε όλα τα μήκη και πλάτη των ελληνικών θαλασσών, αλλά η ιδιαίτερη σημασία της χώρας μας έγκειται στο ότι φιλοξενούμε κάποιες από τις σημαντικότερες παραλίες για την αναπαραγωγή και φωλεοποίηση της caretta στη Μεσόγειο.

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται θαλάσσια χελώνα στον κόλπο της Καβάλας, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις στο παρελθόν έχουν ξεβραστεί και νεκρές στα βράχια και στην παραλία στο Περιγιάλι, ανάμεσα στην Καλαμίτσα και στον Μπάτη, αλλά και στη Νέα Πέραμο.

Πριν από λίγο καιρό, ανάμεσα στις πλωτές εξέδρες είδαν να ξεπροβάλει κατά διαστήματα ένα δελφίνι.

Στη φωτογραφία που τράβηξε ο Δημήτρης Κολιάρμος, ίσα που διακρίνεται μπροστά από τα σκάφη του Λιμενικού το ραχιαίο πτερύγιό του, ενώ δεν φάνηκε να χάθηκε, ούτε να εγκλωβίστηκε στο λιμάνι, απλά είχε διάθεση για… κοινωνικοποίηση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για το κοινό δελφίνι (Delphinus delphis), ένα από τα τέσσερα είδη που ζουν στο Αιγαίο. Τα χρώματά του, μια σύνθεση από γκρι, μαύρο άσπρο και κίτρινο είναι ιδιαίτερα σύνθετα και διαφέρουν πολύ από των άλλων δελφινιών. Το μέσο μήκος του είναι 1,80 μέτρα και τρέφεται με ψάρια όπως ο γαύρος, η σαρδέλα και πιθανότατα και με καλαμάρια.

Δεν είναι, δε, η πρώτη φορά που ένα δελφίνι μπαίνει στο λιμάνι της πόλης, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ο πληθυσμός τους στον κόλπο της Καβάλας και σε αρκετές περιπτώσεις πλησιάζουν τις ακτές, όπως την Καλαμίτσα, τη Ραψάνη και τον Μπάτη.

Ένα από τα καλά της Καβάλας αυτοί οι διακριτικοί και όμορφοι «επισκέπτες»… Μακάρι να μας «ανεχτούν» και να παραμείνουν στα νερά της περιοχής.

Πηγή: kavalapost