Αρχική Σελίδα / Υγεία / ΜΑΪΟΣ: Μήνας Μετρήσεων Αρτηριακής πίεσης!
ΜΑΪΟΣ: Μήνας Μετρήσεων Αρτηριακής πίεσης!

ΜΑΪΟΣ: Μήνας Μετρήσεων Αρτηριακής πίεσης!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Μάιος: Μήνας Μετρήσεων Αρτηριακής Πίεσης

Προγραμματισμός Έρευνας στην ΚΑΒΑΛΑ

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ένα δισεκατομμύριο άτομα παγκοσμίως, δηλαδή το 20% του ενήλικου πληθυσμού, πάσχει από Υπέρταση και αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σε 1,5 δισεκατομμύρια έως το 2025. Στην Ελλάδα, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι περίπου 1 στους 3 ενήλικες Έλληνες, πάσχει από υπέρταση, αλλά μόνο οι μισοί από αυτούς λαμβάνουν αγωγή.

Η υπέρταση είναι μία από τις πιο σημαντικές αιτίες πρόωρης νοσηρότητας και θνητότητας. Υπολογίζεται ότι ευθύνεται για το 6% των θανάτων διεθνώς. Συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί ότι ευθύνεται για το 62% των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και για το 49% των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου.

Με στόχο την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για την υπέρταση και την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της, η Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης (Ε.Ε.Υ.), προτίθεται να πραγματοποιήσει μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης σε πέντε περιοχές της Ελλάδας:

Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Ηράκλειο, ΚΑΒΑΛΑ.

Σε όσους ενήλικες επιθυμούν να συμμετάσχουν θα γίνουν τα εξής:

  • Τρεις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης
  • Καταγραφή φύλου και ηλικίας (σε έτη)
  • Καταγραφή αν υπάρχει διαγνωσμένη υπέρταση (ναι/όχι)
  • Καταγραφή αν χορηγείται αντιυπερτασική θεραπεία (ναι/όχι)

Τα παραπάνω δεδομένα θα αναλυθούν σε εθνικό επίπεδο, αλλά κυρίως συλλογικά μαζί με άλλα διεθνή δεδομένα της Διεθνούς Εταιρείας Υπέρτασης (>1 200 000 στις αντίστοιχες έρευνες του 2017 και 2018).

Οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης, θα πραγματοποιηθούν από 1η έως 31 Μαΐου 2019, σε δημόσιους (πλατεία, νοσοκομείο), δημοτικούς (ΚΑΠΗ) και ιδιωτικούς (πολυκατάστημα, εργοστάσιο) χώρους.

Παρακαλούμε να συμβάλετε στην πραγματοποίηση αυτής της καμπάνιας και ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη βοήθεια σας.