Αρχική Σελίδα / Υγεία / Ιατρικά Θέματα / ΜΕΘΟΔΟΣ SCHROTH: Θεραπεία για τη Σκολίωση!
ΜΕΘΟΔΟΣ SCHROTH: Θεραπεία για τη Σκολίωση!

ΜΕΘΟΔΟΣ SCHROTH: Θεραπεία για τη Σκολίωση!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Τι είναι η Σκολίωση;

Ως σκολίωση ορίζεται μια πολύπλοκη τρισδιάστατη στροφική παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης και του κορμού, η οποία εμφανίζεται σε υγιή άτομα, και μπορεί να εξελιχθεί σε σχέση με αρκετούς παράγοντες κατά την διάρκεια οποιασδήποτε περιόδου της ανάπτυξης του παιδίου ή αργότερα στην ζωή του. Διαχωρίζεται σε οργανική σκολίωση, στην οποία υπάρχει πλάγια κλίση του κορμού με στροφή και παραμόρφωση, και σε λειτουργική σκολίωση, η οποία προκαλείται από εξωτερικά αίτια, όπως ανισοσκελία ή μυϊκο σπασμό.

Πως θα καταλαβω ότι το παιδί μου έχει σκολίωση;

Το χαρακτηριστικό της σκολίωσης είναι η παρουσία ύβου (καμπούρας) κατά την επίκυψη οπότε, ζητάμε απο το παιδί να ενώσει τα χέρια του και ναι να κάνει πρόσθια κάμψη στον κορμό του (να σκύψει μπροστά). Παρατηρούμε και συγκρίνουμε τη δεξιά με την αριστερή πλευρά του θώρακα για διαφοροποιήσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Τι είναι η μέθοδος Schroth;

Η μέθοδος Schroth είναι ένα πρόγραμμα ειδικών θεραπευτικών ασκήσεων για την αντιμετώπιση της σκολίωσης και της κύφωσης. Το πρόγραμμα των ασκήσεων σχεδιάζεται αποκλειστικά από πιστοποιημένους φυσικοθεραπευτές Schroth και εξατομικεύεται ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς, τον τύπο της σκολίωσης και την φάση της θεραπείας.

Τι κάνουμε στην μέθοδο Schroth;

Εφαρμόζονται ασκήσεις οι οποίες βασίζονται:

  • στην τρισδιάστατη αυτοδιόρθωση της σπονδυλικής στήλης
  • στη διατήρηση της διόρθωσης στις καθημερινές δραστηριότητες και
  • στη μυϊκή σταθεροποίηση της διορθωμένης στάσης μέσα από την εκπαίδευση του ασθενούς.

Ποιο άθλημα είναι κατάλληλο όταν έχω σκολίωση;

Καμία αθλητική δραστηριότητα δεν προτείνεται σαν εναλλακτική θεραπεία για την σκολίωση. Πάραυτα ενθαρρύνεται ή συμμετοχή σε αθλήματα, για τα γενικότερα οφέλη της άθλησης. Τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι η εφαρμογή ασκήσεων Schroth, έχουν καλύτερα αποτελέσματα συγκρινόμενα με όχι ειδικές ασκήσεις, γενικότερη γυμναστική ή καθόλου άσκηση (Anwer et al 2017).

Από την έντυπη έκδοση του Free Press Magazine “Εντυπάκι”. Δείτε το τεύχος 33 πατώντας εδώ