Αρχική Σελίδα / Υγεία / ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ ΤΥΠΟΥ Β: Τι χρειάζεται να γνωρίζουν οι γονείς!
ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ ΤΥΠΟΥ Β: Τι χρειάζεται να γνωρίζουν οι γονείς!

ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ ΤΥΠΟΥ Β: Τι χρειάζεται να γνωρίζουν οι γονείς!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Ένα νέο κρούσμα Μηνιγγίτιδας τύπου Β προστέθηκε στο μακρύ κατάλογο περιστατικών μηνιγγίτιδας στη χώρα μας. Το νέο κρούσμα της νόσου καταγράφηκε πριν ένα μήνα στο νησί της Σκύρου, με πρωταγωνιστή ένα 13χρονο αγόρι. Οι θεράποντες ιατροί που το παρακολούθησαν, έκριναν απαραίτητη την άμεση διακομιδή του στο Νοσοκομείο Παίδων, όπου το παιδί νοσηλεύτηκε και διέφυγε τον κίνδυνο για τη ζωή του.

Αποτέλεσμα εικόνας για πως-εκδηλωνεται-η-μηνιγγίτιδα-802x401

Η Μηνιγγίτιδα Β

Η Μηνιγγίτιδα Β είναι μία από τις πλέον επικίνδυνες νόσους, καθώς εξελίσσεται ραγδαία εντός 24 ωρών. Δεν κάνει διακρίσεις ηλικιακά, προσβάλοντας μωράκια, νήπια, νεαρούς και ενήλικες, ενώ μπορεί να προκαλέσει ισόβιες σωματικές και νοητικές αναπηρίες ή ακόμα και τον θάνατο εάν δεν διαγνωσθεί εγκαίρως. Χαρακτηρίζεται ύπουλη, καθώς εκδηλώνεται με συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά μιας απλής ίωσης (υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εμετός, φωτοφοβία κ.α.), με αποτέλεσμα τη δημιουργία σύγχυσης στους γονείς. Μάλιστα, τον περασμένο Ιούνιο, ένα βρέφος έχασε την ζωή του στην Κρήτη μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα από την στιγμή που προσβλήθηκε από την συγκεκριμένη νόσο.

Αποτέλεσμα εικόνας για μηνιγγίτιδα

Η σημασία της πρόληψης

Αν αναλογιστούμε πως 1 στους 10 ενήλικες φέρει το βακτήριο της νόσου ασυμπτωματικά και μπορεί εύκολα να τη μεταφέρει σε νεαρά μέλη της οικογένειάς του μέσω καθημερινών συνηθειών, όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα, κατανοούμε πως προτεραιότητα όλων θα πρέπει να είναι η πρόληψη. Μοναδικός, λοιπόν, τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός κατά της νόσου, ο οποίος κατέστη εφικτός στην Ελλάδα από το 2013 και μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών, προστατεύοντας όλες τις ηλικιακές ομάδες. Μάλιστα από το 2017 έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων ενώ χορηγείται δωρεάν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Στην περίοδο που διανύουμε η νόσος εμφανίζει υψηλή κινητικότητα, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει το ατυχές περιστατικό της Σκύρου. Ευελπιστούμε λοιπόν, το περιστατικό αυτό να αποτελέσει αφορμή για να επισκεφτούν οι γονείς τον παιδίατρό τους, ώστε να ενημερωθούν και να προστατεύσουν τα παιδιά τους.

Αποτέλεσμα εικόνας για μηνιγγίτιδα β