Τελευταία Νέα
Αρχική Σελίδα / Για τη Γυναίκα / Μαγειρική / Μουσακάς με Μυρωδικά!
Μουσακάς με Μυρωδικά!

Μουσακάς με Μυρωδικά!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (1 αξιολογήσεις, μέσος όρος: 5.00 από 5)
Παρακαλώ περιμένετε...

Υλικά(Για ένα άτομο):

6 Πατάτες φέτες (τμχ)

3 Μελιτζάνες φέτες (τμχ)

3 Κολοκυθάκια φέτες (τμχ)

50 γρ. Κιμάς ανάμεικτος

80 γρ. Ελαιόλαδο

30 γρ. Κρεμμύδι Ξηρό

1 σκελίδα Σκόρδο

30 γρ. Ντομάτα Κονκασέ

1 κ.γ. Μαϊντανός

1 κ.γ. Δυόσμος

1 κ.γ. Βασιλικός

Θυμάρι

Για τη Μπεσαμέλ:

1 κ.γ. Αλεύρι

1 κ.γ. Βούτυρο Αγελαδινό

200 γρ. ζεστό Γάλα

1 Αυγό

Μοσχοκάρυδο

Κύμινο

Αλάτι & Πιπέρι

Τσέρκι 10 Χ 10 εκατοστά.

Εκτέλεση:

Τηγανίζουμε τις πατάτες, τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια και τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, τον κιμά, τη ντομάτα και τα μυρωδικά, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το βούτυρο μέχρι να λιώσει.Έπειτα προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το γάλα και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το αυγό και ανακατεύουμε. Σε ένα τσέρκι στρώνουμε τα υλικά. Ψήνουμε στους 180ΟC μέχρι να πάρει χρώμα.

Πόσο ελληνικός είναι ο Μουσακάς;

Ο μουσακάς, όπως και να το κάνουμε, αποτελεί το «brand name» της ελληνικής κουζίνας. Κι όμως ο περίφημος ελληνικός μουσακάς δεν είναι τόσο ελληνικός, όπως εκ πρώτης όψεως φαίνεται. Οι πρώτες ύλες που αποτελούν τον μουσακά δεν είναι άμεσα ελληνικής προέλευσης και ιστορίας, όπως η μελιτζάνα που μας έρχεται από την Ινδία, η πατάτα και η ντομάτα  από την λατινική Αμερική, ο κιμάς από την Ανατολή και η μπεσαμέλ από την Γαλλία. Όλα όμως τα παραπάνω υλικά συναντιούνται εδώ στην Ελλάδα για να δημιουργήσουν το απόλυτο σύμβολο της ελληνικής κουζίνας. Αυτό το λέμε όχι για να αποδείξουμε   ότι ο μουσακάς δεν είναι ελληνικός, αλλά για να δεχθούμε ότι όλες αυτές οι προσπάθειες καταγωγής ενός πιάτου με όρους πραγματολογικούς είναι  χαμένος κόπος.

Από την έντυπη έκδοση του Free Press Magazine “Εντυπάκι”. Δείτε το τεύχος 28 πατώντας εδώ