Αρχική Σελίδα / Υγεία / Διατροφή / Νηστεία και σωστή διατροφή!
Νηστεία και σωστή διατροφή!

Νηστεία και σωστή διατροφή!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Η περίοδος της νηστείας χαρακτηρίζεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία μας ως μία περίοδος ψυχικής ανάτασης, εσωτερικής αναζήτησης, αυτοκριτικής και μετάνοιας.  Βιώνεται με την αποχή από την αμαρτία, την αναθεώρηση των πράξεων και των λόγων μας, την αυτοσυγκράτηση και την προσευχή. Αυτή είναι και η μία όψη του νομίσματος,  ίσως και η πιο ουσιαστική για όσους την ακολουθούν. Ωστόσο, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και την σωματική της διάσταση καθώς περιλαμβάνει  αποχή από την κατανάλωση κρέατος, αυγού, γαλακτοκομικών, ψαριού και ελαιολάδου (τα δύο τελευταία σε συγκεκριμένες ημέρες). Εύλογα προκύπτει το ερώτημα εάν αυτοί οι διατροφικοί αποκλεισμοί σε ομάδες τροφίμων την καθιστούν λιγότερο θρεπτική. Αξίζει, λοιπόν, να προβούμε σε έναν εκτενέστερο διατροφικό απολογισμό με τα συν και τα πλην της εφαρμογής της στην πράξη.

Διατροφικά οφέλη της νηστείας:
Η τήρηση της νηστείας συνδεέται με

  1. αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και οσπρίων με αποτέλεσμα την αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών
  2. μειωμένη πρόσληψη κορεσμένου  λίπους (επιβλαβές για την υγεία) λόγω της μη κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών
  3. αυξημένη κατανάλωση μονοακόρεστων και πολυακόρεστων  λιπαρών οξέων (ευεργετικά για την υγεία) λόγω της αυξημένης  κατανάλωσης  κυρίως ελαιολάδου, ξηρών καρπών και  σπόρων όπως το ταχίνι.

Οι διατροφικές αυτές προτιμήσεις και η στροφή ουσιαστικά σε ένα πιο Μεσογειακό πρότυπο διατροφής  κατά την περίοδο της νηστείας, φαίνεται να επιφέρει πλήθος ωφελειών τόσο βραχυχρόνια  όσο και μακροχρόνια.

Διατροφικές ελλείψεις στη νηστεία:
Από την άλλη πλευρά, οι κυριότερες διατροφικές ελλείψεις που χαρακτηρίζουν την νηστεία αφορούν 1) την μη κατανάλωση σημαντικών πηγών πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας όπως αυτή περιέχεται σε ζωικά τρόφιμα (κρέας, κοτόπουλο, γαλακτοκομικά, αυγό ) άρα και ενδεχόμενος κίνδυνος για μη κάλυψη των αναγκών μας σε πρωτείνη 2) μη κάλυψη των αναγκών μας σε ασβέστιο λόγω της απουσίας των γαλακτοκομικών από το καθημερινό διαιτολόγιο 3) μη κάλυψη των αναγκών μας  σε σίδηρο καθώς  ο ζωικής προέλευσης (αιμικός) έχει μεγαλύτερη απορροφησιμότητα  σε σχέση με αυτόν  φυτικής προέλευσης  4) ελλείψεις σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.Δεδομένου των παραπάνω, εάν δεν γίνουν οι σωστοί διατροφικοί χειρισμοί ελλοχεύει ο κίνδυνος να αποδυναμωθεί η μυϊκή και οστική μας μάζα, να αυξηθεί η επιρρέπεια σε οστεοπενία, οστεοπόρωση και κατάγματα ιδίως για τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας και να παρουσιαστούν συμπτώματα αδυναμίας, εύκολης κόπωσης και δυσκολίας συγκέντρωσης ως απόρροια της  μη επαρκούς πρόσληψης σιδήρου. Ελλείψεις σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β σχετίζονται με μη ομαλή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Μικρές διατροφικές συμβουλές κατά την νηστεία:
– προσέχουμε την υπερκατανάλωση φαγητού. Μην ξεχνάμε άλλωστε  ότι η νηστεία υπαγορεύει όχι απλώς την αποχή από μεμονωμένα τρόφιμα αλλά τη γενικότερη εγκράτεια μας.
– προτιμάμε την μαγειρική στον ατμό, στο φούρνο, στην κατσαρόλα και αποφεύγουμε το τηγάνι.
– δεν αμελούμε ποτέ το πρωινό. Οφείλει και κατά την περίοδο της νηστείας να είναι ο βασιλιάς  των γευμάτων μας.
– τα φρούτα και οι ανάλατοι ξηροί καρποί είναι πάντα καλές επιλογές μικρογευμάτων
– η σαλάτα δεν λείπει απο τα κύρια γεύματα μας
– τα όσπρια καλό είναι να αποτελούν το γεύμα μας τουλάχιστον 2-3 φορές μέσα στην εβδομάδα
– η ποικιλία στην διατροφή μας είναι σημαντική…όχι μόνο μακαρόνια και πατάτες!
–  δίνουμε έμφαση σε προϊόντα ολικής άλεσης που επιφέρουν το αίσθημα κορεσμού λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας τους σε φυτικές ίνες. Ταυτόχρονα,  λόγω της αργής απορρόφησης τους,  δεν οδηγούν στην απότομη αύξηση των επιπέδων γλυκόζης του αίματος.
– ενημέρωση από τον διαιτολόγο  για τα προϊόντα σόγιας και πώς μπορούν να ενταχθούν στο καθημερινό διαιτολόγιο

Μπορούν να νηστεύουν όλοι;
Καλό είναι να έχουμε  υπόψη μας ότι κάποιες ομάδες ατόμων έχουν εξατομικευμένες ανάγκες τόσο σε μακρο-θρεπτικά  όσο και σε  μικροθρεπτικά συστατικά συνεπώς θα ήταν καλύτερο να συμβουλευτούν τον γιατρό τους για περεταίρω συμβουλευτική καθώς ο αποκλεισμός ομάδων τροφίμων για ένα παρατεταμένο διάστημα μπορεί να έχει ανεπιθύμητες επιπτώσεις. Τα άτομα αυτά είναι:
– γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης
– γυναίκες που θηλάζουν
– παιδιά και έφηβοι
– άτομα μεγαλύτερης ηλικίας
– άτομα που νοσούν ή βρίσκονται σε φάση ανάρρωσης
– άλλες παθολογικές καταστάσεις
– άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή
– άτομα με αυξημένες ενεργειακές απαιτήσεις όπως αθλητές

Συμπερασματικά, λοιπόν, η νηστεία , όταν  ιατρικώς δεν αντενδείκνυται,  μπορεί να επιφέρει πλήθος μεταβολικών ωφελειών  για όποιον επιθυμεί να την ακολουθήσει, εάν φροντίσει να  τη διαχειριστεί σωστά. Σε κάθε περίπτωση αυτό που αξίζει να έχουμε κατά νου είναι το γενικότερο πνεύμα εγκράτειας που την χαρακτηρίζει τόσο στις τροφές ( είδος και ποσότητα) όσο και στα πάθη μας!

Πηγές:
Krause’s Κλινική Διατροφή, 2014
The Mediterranean Diet, An evidence–based Approach, 2015
Eθνικός Διατροφικός Οδηγός για Ενήλικες, 2014

Από την έντυπη έκδοση του Free Press Magazine “Εντυπάκι”. Δείτε το τεύχος 31 πατώντας εδώ