Αρχική Σελίδα / Τεχνολογία / Ξεσηκώθηκαν οι υπάλληλοι της Google!
Ξεσηκώθηκαν οι υπάλληλοι της Google!

Ξεσηκώθηκαν οι υπάλληλοι της Google!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Δώδεκα υπάλληλοι της Google παραιτήθηκαν και περίπου 4.000 υπέγραψαν ψήφισμα διαμαρτυρίας κατά της συμμετοχής της εταιρείας σε ένα αμφιλεγόμενο στρατιωτικό πιλοτικό πρόγραμμα γνωστό ως Πρόγραμμα Μέιβεν (Project Maven), το οποίο χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να επεξεργαστεί ταχύτατα την ανάλυση βίντεο που τραβούν drones για στρατιωτικούς σκοπούς.

Το Πρόγραμμα Μέιβεν θα χρησιμοποιήσει την εκμάθηση μηχανών για τον εντοπισμό οχημάτων και άλλων αντικειμένων από τα αρχεία καταγραφής βίντεο, με απώτερο στόχο την αυτόματη ανίχνευση και αναγνώριση αντικειμένων 38 (!) κατηγοριών, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας παρακολούθησης ανθρώπων καθώς μετακινούνται από το ένα μέρος στο άλλο.

Οι παραιτηθέντες υπάλληλοι εξήγησαν ότι θίχτηκε η ηθική τους εξ αιτίας των ζητημάτων δεοντολογίας που προκύπτουν από τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στα πεδία των μαχών, αλλά και γενικότερα από τις συνολικές πολιτικές αποφάσεις της Google.

Από το παρελθόν οι σχέσεις

Οι δυσαρεστημένοι πρώην υπάλληλοι, λησμόνησαν όμως κάτι πασίγνωστο. Πως η Google χρηματοδοτήθηκε από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (NSA), τη DARPA (Υπηρεσία Προηγμένης Τεχνολογίας του Πενταγώνου) και από τη CIA των ΗΠΑ.

Στις αρχές του ‘90 οι υπηρεσίες αυτές όργωναν τα τμήματα τεχνολογίας των καλύτερων αμερικανικών πανεπιστημίων για να βρουν ταλαντούχους φοιτητές ή επιστήμονες, που θα ανέπτυσσαν τρόπο επεξεργασίας και παρακολούθησης των μεγαδεδομένων (big data) των πολιτών που λόγω του νεογέννητου ίντερνετ είχαν αρχίσει να συσσωρεύονται σε απίστευτες ποσότητες και έμεναν ανεκμετάλλευτα.

Και έπεσαν διάνα

Οι Σεργκέι Μπριν και Λάρι Πέιτζ, μελλοντικοί ιδρυτές της Google, ήταν τότε διδακτορικοί φοιτητές στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ όπου και ανέπτυσσαν ένα σύστημα κατάταξης ομαδικών αναζητήσεων, το οποίο εξόρυσσε (data mining) μεγάλες ποσότητες δεδομένων.  Έτσι οι δύο φοιτητές χρηματοδοτήθηκαν απ’ αυτές τις υπηρεσίες για να τελειοποιήσουν τους αλγορίθμους επεξεργασίας που είχαν επινοήσει.

Η επιτυχία της μεθόδου ήταν τέτοια ώστε οι δύο ερευνητές εγκατέλειψαν τελικά το πανεπιστήμιο και ίδρυσαν τη Google, η δυναμική της οποίας παρουσίαζε ασύλληπτο εμπορικό ενδιαφέρον για τους διαφημιζόμενους, αλλά και συνάμα στρατιωτικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Google ουδέποτε παραδέχτηκε ότι βοηθήθηκε απ’ αυτές τις υπηρεσίες και δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη «δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για να σκοτώσει κανέναν» (βοηθά όμως τα στρατιωτικά μέσα εντοπισμού ταυτότητας να ρουφιανεύουν τον κόσμο με θανατηφόρες συνέπειες…).

* Η Χρυσούλα Μπουκουβάλα είναι συγγραφέας, ερευνήτρια, και διαχειρίστρια του ιστολογίου www.aperopia.fr, του πρώτου ελληνικού ιστολογίου που ασχολείται αποκλειστικά με την έρευνα και τα ηθικά ζητήματα που προκύπτουν από τον διανθρωπισμό, τον μετανθρωπισμό και τη τεχνητή νοημοσύνη.

Από την έντυπη έκδοση του Free Press Magazine “Εντυπάκι”. Δείτε το τεύχος 33 πατώντας εδώ