Αρχική Σελίδα / Επικαιρότητα / Νέστος / ΟΡΕΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ & ΔΗΜΟΣ ΝΕΣΤΟΥ: Έννοιες Αντώνυμες!
ΟΡΕΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ & ΔΗΜΟΣ ΝΕΣΤΟΥ: Έννοιες Αντώνυμες!

ΟΡΕΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ & ΔΗΜΟΣ ΝΕΣΤΟΥ: Έννοιες Αντώνυμες!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Ο ορεινός τουρισμός εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια και χαρακτηρίζεται από την τάση πολλών ανθρώπων, κυρίως από τις πόλεις, να επισκέπτονται τους ορεινούς όγκους μιας περιοχής. Αυτό έχει ως σκοπό την επιστροφή τους, έστω και λίγο στο φυσικό περιβάλλον.

Ορεινός τουρισμός & Δήμος Νέστου

Ο δήμος Νέστου διαθέτει μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα, το οποίο δεν έχει εκμεταλλευτεί έως τώρα, όσον αφορά το φυσικό του περιβάλλον και τις δυνατότητες που αυτό προσφέρει για την ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού. Τα κρίσιμα ερωτήματα στα οποία θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις στη συνέχεια, είναι τα εξής: Πώς και σε ποιο βαθμό έχει αναπτυχθεί στο δήμο μας ο ορεινός τουρισμός; Πώς μπορεί να συμβάλλει στην αειφόρο τοπική ανάπτυξη και κατά πόσο ο ορεινός τουρισμός μπορεί να αναπτυχθεί στα ορεινά του Δήμου μας;

Δυστυχώς ως αρχική παρατήρηση θα αναφέρουμε ότι δεν υπάρχει έως αυτή τη στιγμή σχεδιασμός για την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών. Ενώ και οι τουριστικές υποδομές, θα λέγαμε ότι υστερούν έναντι άλλων δήμων, διότι είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Συνεπώς χρειάζεται αρχικά σχεδιασμός και στη συνέχεια δημιουργία υποδομών φιλοξενίας.

Κι όμως, ο ορεινός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει με θετικό τρόπο στις τοπικές κοινωνίες των ορεινών περιοχών από οικονομική και αναπτυξιακή σκοπιά. Άμεσα λοιπόν θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα στήριξης της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, μέτρα συγκράτησης, επιστροφής και ενεργοποίησης του πληθυσμού, δημιουργία κινήτρων για τη δραστηριοποίηση των νέων ατόμων και φυσικά αύξηση της επιχειρηματικότητας και προστασία του περιβάλλοντος.

Τέλος, αυτονόητη είναι η ανάδειξη περιοχών που αυτή τη στιγμή είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας όπως το Γεφύρι στο Δύσβατο, το κάστρο στον Κεχρόκαμπο, τα μονοπάτια στο Ελαφοχώρι, το Καστανόδασος, οι νερόμυλοι στον Διπόταμο, το μονοπάτι του Αγίου Κοσμά κλπ.

Συμπέρασμα

Οι τοπικές αρχές πρέπει να έχουν καταλυτικό ρόλο στη χάραξη ενιαίας πολιτικής για τον τουρισμό, δίνοντας έμφαση στην ποιοτική ανάπτυξη όλου του Δήμου Νέστου κι όχι να αντιμετωπίζονται τα ορεινά ως ο «φτωχός συγγενής». Εφόσον συμφωνούμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε με δραστικές κινήσεις στο θέμα του ορεινού τουρισμού, τότε υπάρχει «πεδίον δόξης λαμπρόν» για όσους συμπορευθούν με την σκέψη μας!

Υ.Γ.: Ο χαρακτηρισμός του λιθόκτιστου γεφυριού στη Λεύκη του Δήμου Καβάλας ως μνημείου από την ίδια την Υπουργό Πολιτισμού μας δείχνει έναν δρόμο για το δήμο Νέστου που ακόμη δεν έχουμε ανακαλύψει, προκειμένου να εντάξουμε και εμείς στην ίδια κατηγορία και το λιθόκτιστο γεφύρι στο Δύσβατο!

Από την έντυπη έκδοση του Free Press Magazine “Εντυπάκι”. Δείτε το τεύχος 34 πατώντας εδώ