Αρχική Σελίδα / Υγεία / Ορθοσωμία: Η σημασία της σωστής στάσης του σώματος
Ορθοσωμία: Η σημασία της σωστής στάσης του σώματος

Ορθοσωμία: Η σημασία της σωστής στάσης του σώματος

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (2 αξιολογήσεις, μέσος όρος: 5,00 από 5)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Της Ξανθής Θεοφίλου, Φυσικοθεραπεύτριας

ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΞΑΝΘΗ

Ορθοσωμία σημαίνει σωστή στάση σώματος. Αυτό σημαίνει πως το σώμα μας πρέπει να έχει μια τέλεια μυική ισορροπία. Όλοι οι μυς να είναι εξίσου δυνατοί και ευλύγιστοι.
Το ανθρώπινο σώμα στέκεται σε όρθια θέση και κινείται αρμονικά μέσα στο χώρο με τη βοήθεια του σκελετού και των μυών. Η σωστή στάση του σώματος καθορίζεται από τη δυναμική ισορροπία των μυών που το στηρίζουν. Εάν ένας μυς βραχυνθεί ή ένας άλλος χαλαρώσει υπερβολικά, διαφοροποιεί αυτήν την ισορροπία και τελικά αλλάζει η στάση του σώματος.
Παθολογικές καταστάσεις
Όλες οι παθολογικές καταστάσεις του μυοσκελετικού συστήματος που δεν οφείλονται σε κληρονομικά προβλήματα ή ατυχήματα, έχουν την αιτία τους στην άνιση χρησιμοποίηση των μυών του σώματος. Η καθιστική ζωή λοιπόν, αδρανοποιεί το μυϊκό σύστημα, μειώνοντας την αντοχή του, με αποτέλεσμα το ποσοστό του βάρους το οποίο θα έπρεπε να κατανέμεται στους μύες, αναπόφευκτα να μεταφέρεται στα οστά και στους συνδέσμους. Έτσι ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης, αλλά κυρίως της λανθασμένης φόρτισης αυτών των ιστών να οδηγούμαστε στην εμφάνιση του πόνου.
Τι να κάνετε
Η σωστή στάση του σώματός σας είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να δείξετε πιο αδύνατοι ή πιο γυμνασμένοι. Η κυφωτική στάση (καμπούριασμα), η πτώση των ώμων, το σκύψιμο του κεφαλιού, είναι μερικά μόνο από τα λάθη που κάνετε και καταδικάζετε το σώμα σας. Προσπαθήστε να έχετε το κεφάλι σας ψηλά, τους ώμους σας πίσω και κάτω, την πλάτη σας ευθεία, την κοιλιά σας μέσα.
Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι όσο κι αν γυμναζόμαστε για να διορθώσουμε τα τυχόν προβλήματά μας, αυτά θα περαμένουν ή θα επανέρχονται αν στις καθημερινές συνήθειες μας δεν προσπαθήσουμε να διορθώσουμε τη στάση μας.

Συμβουλευτείτε τον φυσικοθεραπευτή σας, υιοθετήστε σωστά κινητικά πρότυπα και στάση σώματος και βάλτε την άσκηση στη ζωή σας! Ας μη ξεχνάμε »νους υγιής εν σώματι υγιεί»!