Αρχική Σελίδα / Περιβάλλον / Ο θάνατος της ελληνικής αλιείας!
Ο θάνατος της ελληνικής αλιείας!

Ο θάνατος της ελληνικής αλιείας!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Με το επιχείρημα ότι ο πληθυσμός των ψαριών στην Ελλάδα υπεραλιεύεται κατά 70% καθώς επίσης και ότι οι περιοχές Natura 2000 κινδυνεύουν από αφανισμό, τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε στη χώρα μας να ασκείται από διάφορους υπερεθνικούς φορείς μια απίστευτη επίθεση εναντίον της ντόπιας παράκτιας αλιείας.

Τρεις από αυτούς τους φορείς είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η GreenPeace και το WWF του ΟΗΕ, οι οποίοι επί της ουσίας καλούν τον Έλληνα αλιέα να πάψει να… ψαρεύει, ανοίγοντας με εύσχημο τρόπο το δρόμο στα εισαγόμενα ψάρια και στα ψάρια ιχθυοτροφείων. Να αφανιστεί λοιπόν η ντόπια παραγωγή για να πάει καλά η παγκοσμιοποίηση και οι συμφωνίες εισαγωγών – εξαγωγών της Ευρωαγοράς.

Η εκστρατεία της WWF

Πιο συγκεκριμένα το WWF στην εκστρατεία του απαιτεί από τον Έλληνα καταναλωτή προκειμένου να είναι υπεύθυνος απέναντι στο περιβάλλον και στον… Τρίτο κόσμο, να αγοράζει είτε ψάρια από πιστοποιημένους στόλους (με το σήμα MSC) είτε προϊόντα υπεύθυνης ιχθυοκαλλιέργειας (με το σήμα ASC).

Αυτό σημαίνει πως δεν θα πρέπει να αγοράζετε τα ψάρια του Έλληνα αλιέα που παλεύει καθημερινά με το καΐκι του, αλλά τα ψάρια των πιστοποιημένων στόλων και ιχθυοκαλλιεργειών που όλως παραδόξως είναι και τα μοναδικά διαθέσιμα στις αλυσίδες των πολυεθνικών Super Market τα τελευταία χρόνια.

Από ψαράδες… Tour Operators!

Toν Σεπτέμβριο του 2018 οργανώθηκε συνάντηση κορυφής από την Γενική επιτροπή Αλιείας για την Μεσόγειο, που ολοκληρώθηκε με την υιοθέτηση συγκεκριμένου σχεδίου δράσης για την παράκτια αλιεία στην Μεσόγειο.

Μετά το σπάσιμο των παραδοσιακών καϊκιών και την εύνοια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) στους μεγάλους αλιευτικούς στόλους της Β.Δ. Ευρώπης, έρχεται ως προβατόσχημος λύκος ο «αλιευτικός τουρισμός». Η «πρωτοβουλία» αυτή προς ώρας θέλει να εμπλέξει τους ψαράδες των Βορείων Κυκλάδων μιας και αποσκοπεί στην παράδοση της ιστορικής Γυάρου στον τουρισμό, που κάτι μας λέει πως θα γίνει πεδίο κέρδους λαμπρόν, κυρίως ξένων εταιριών.

Απορία

Εφόσον λοιπόν τα επόμενα χρόνια οι ψαράδες θα αποκλειστούν από μεγάλες αλιευτικές περιοχές και δεν θα κάνουν παρά τους εκπαιδευτές των επίδοξων τουριστών – ψαράδων για να επιβιώσουν και ταυτοχρόνως η χώρα μας προσελκύει περισσότερους τουρίστες, από πού θα βρεθούν τα αλιεύματα για να καλύψουν τόση ζήτηση;

Όχι πάντως από την Ελλάδα!

Από την έντυπη έκδοση του Free Press Magazine “Εντυπάκι”. Δείτε το τεύχος 36 πατώντας εδώ