Αρχική Σελίδα / Επικαιρότητα / Παγγαίο / ΠΑΓΓΑΙΟ & ΣΠΑΡΤΗ: Αδελφοποίση λόγω… στρατηγού Βρασίδα!
ΠΑΓΓΑΙΟ & ΣΠΑΡΤΗ: Αδελφοποίση λόγω… στρατηγού Βρασίδα!

ΠΑΓΓΑΙΟ & ΣΠΑΡΤΗ: Αδελφοποίση λόγω… στρατηγού Βρασίδα!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Φαίνεται πως η Πελοπόννησος μας «πάει» το τελευταίο διάστημα καθώς μετά την Καβάλα και τη συνεργασία της με την Κόρινθο ελέω Αποστόλου Παύλου, τη σκυτάλη πήρε το Παγγαίο που αδελφοποιήθηκε με τη Σπάρτη σε μία πολύ ωραία τελετή που πραγματοποιήθηκε, μέσα σε κλίμα συγκίνησης, στον παραλιακό πεζόδρομο της Νέας Περάμου. Ο «σπόρος» της αδελφοποίησης των δύο περιοχών μπήκε το 2014, όταν ο Σπαρτιάτης Νίκος Μπακής, μέλος της επιτροπής αδελφοποιήσεων, βρέθηκε στη Νέα Πέραμο κι είχε επαφές με τον πρόεδρο της κοινότητας, καθώς και με κατοίκους. Αμφότερους τους δήμους ενώνουν κοινές ιστορικές και πολιτισμικές αναφορές, οι οποίες έχουν έρεισμα στον χαρισματικό Σπαρτιάτη στρατηγό Βρασίδα.

Ο στρατηγός Βρασίδας

Το 422 π. Χ. οι Σπαρτιάτες επιτέθηκαν στην Αμφίπολη (σημερινή Νέα Πέραμος), πόλη στρατηγικής σημασίας για την Αθηναϊκή Συμμαχία, λόγω της ναυπηγήσιμης ξυλείας που πρόσφερε η περιοχή και επειδή βρισκόταν κοντά στα χρυσορυχεία του Παγγαίου. Ο ατρόμητος στρατηγός επιτίθεται με απίστευτη ορμή και ανδρεία προς το κέντρο των Αθηναίων, οι οποίοι υπό το κράτος του πανικού τράπηκαν σε άτακτη φυγή.

Οι Αθηναίοι έπαθαν πανωλεθρία χάνοντας 600 άνδρες, ενώ από τον στρατό των Σπαρτιατών χάθηκαν μόνο επτά. Δυστυχώς όμως μέσα σε αυτούς τους επτά ήταν και ο Βρασίδας, ο οποίος κατά την διάρκεια της μάχης και όντας ο μαχητικότερος τραυματίστηκε άσχημα και αργότερα, όταν άκουσε πως οι Σπαρτιάτες ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΑΝ ΚΑΙ ΤΡΟΠΑΙΟΝ ΕΣΤΗΣΑΝ, έκλεισε για πάντα τα μάτια του (Θουκυδίδης Δ’ 64, 5. 10. 8.). Τάφηκε στην Αμφίπολη με τις πρέπουσες τιμές, ενώ στην Σπάρτη δημιουργήθηκε κενοτάφιο δίπλα στους τάφους του Παυσανία και του Λεωνίδα.

Ο κόλπος του Βρασίδα

Η παράδοση θέλει τον Βρασίδα κατά την διάρκεια της προαναφερόμενης εκστρατείας, να εγκλωβίζεται με το πλοίο του μέσα στο κόλπο της Νέας Περάμου από τον Αθηναϊκό στόλο. Κατά τη διάρκεια όμως της νύχτας κατάφερε να μεταφέρει το καράβι του, κατασκευάζοντας έναν αυτοσχέδιο δίολκο (ακριβώς όπως ήταν στον Ισθμό της Κορίνθου), πάνω από μια στενή λωρίδα στεριάς, που χωρίζει τον κόλπο της Νέας Περάμου με την ανοιχτή θάλασσα και να διαφύγει τον κίνδυνο. Για το λόγο αυτό η χερσόνησος στη Νέα Πέραμο εξακολουθεί ακόμα και στις μέρες μας να ονομάζεται «ο Κόλπος του Στρατηγού Βρασίδα».

Από την έντυπη έκδοση του Free Press Magazine “Εντυπάκι”. Δείτε το τεύχος 37 πατώντας εδώ