ΠΑΙΓΝΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ: Play Therapy!

ΠΑΙΓΝΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ: Play Therapy!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Το Play Therapy ή αλλιώς Παιγνιοθεραπεία είναι μια θεραπευτική προσέγγιση που χρησιμοποιεί ως μέσον το παιχνίδι και τις δημιουργικές τέχνες.

Η σύγχρονη, μη-κατευθυντική προσέγγιση στο Play Therapy βασίζεται στην Προσωποκεντρική προσέγγιση του Carl Rogers, καθώς και σε θεωρίες σχετικές με την ανάπτυξη των παιδιών και το attachment (θεωρία του δεσμού).

Το Play Therapy προσφέρει τον ελεύθερο και προστατευμένο χώρο, όπου  το παιδί έχει την ευκαιρία να εξερευνήσει με το δικό του ρυθμό, εκείνα τα θέματα από το παρελθόν ή το παρόν, που συνειδητά ή ασυνείδητα επηρεάζουν τη ζωή  και τη λειτουργικότητά του. Δίνει την δυνατότητα στο παιδί  να έχει πρόσβαση στις δικές του εσωτερικές πηγές ανθεκτικότητας και επίλυσης θεμάτων και μέσα από την θεραπευτική συμμαχία, επιτρέπει να συμβεί η ανάπτυξη και η αλλαγή.

Related image

Ειδικά για τα παιδιά, το Παιχνίδι, είναι ένα φυσικό μέσον έκφρασης, η φυσική τους γλώσσα.

Στο Play Therapy το παιδί, με την παρουσία ενός εκπαιδευμένου ενήλικα, παίρνει βοήθεια και ανακουφίζεται από συναισθηματικά προβλήματα, καθώς και προβλήματα συμπεριφοράς.

Το μη-κατευθυντικό Play Therapy προσφέρει στο παιδί την ευκαιρία να κάνει επιλογές και να πάρει ευθύνη για αυτές, εκφράζοντας τον εαυτό του ελεύθερα, έχοντας απόλυτη άνευ όρων αποδοχή και σεβασμό για τα βαθύτερα συναισθήματα του. Η φαντασία του παιδιού είναι ελεύθερη, να διερευνήσει και να αναπαραστήσει τις εμπειρίες του και να δημιουργήσει τον δικό του κόσμο. Για αυτούς τους λόγους, το παιχνίδι των παιδιών δεν ερμηνεύεται και δεν ασκείται κριτική.

Τα οφέλη του Παιχνιδιού

  • Το παιχνίδι είναι απαραίτητο για τη ψυχολογική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού
  • Ενισχύει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα
  • Ενθαρρύνει την αυτοπεποίθηση και τη συγκέντρωση
  • Βοηθάει τα παιδιά να κάνουν φίλους και να μάθουν για τον κόσμο
  • Τους επιτρέπει να μάθουν με ασφάλεια από τα λάθη τους
  • Βοηθά στη διαμόρφωση σχέσεων

Το 76% έως 88% των παιδιών που έλαβαν θεραπεία μέσω παιχνιδιού από τα μέλη του PTI παρουσιάζουν θετική αλλαγή. Όσο μικρότερο είναι το παιδί, τόσο μεγαλύτερο το ποσοστό των παιδιών που παρουσιάζουν θετική μεταβολή. Η πρώιμη βοήθεια είναι πιο αποτελεσματική.

Από την έντυπη έκδοση του Free Press Magazine “Εντυπάκι”. Δείτε το τεύχος 36 πατώντας εδώ