Παιδί & Θάλασσα!

Παιδί & Θάλασσα!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Πόσο συχνός είναι ο πνιγμός των παιδιών στο νερό;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά κατά προσέγγιση ότι χάνουν την ζωή τους από πνιγμό 8 άτομα ανά 100.000 πληθυσμoύ ετησίως. Το 40% αυτών αφορά σε παιδιά μικρότερα των 5 ετών. Ο πνιγμός των παιδιών είναι «σιωπηλός» και αυτό κάνει δυσκολότερη τη διάσωση. Δηλαδή το παιδί βυθίζεται και βγαίνει από το νερό χωρίς να ζητήσει βοήθεια, ενώ οι κινήσεις πανικού θεωρούνται ότι είναι μέρος του παιχνιδιού. Όταν τα παιδιά είναι στο νερό, τα μάτια μας είναι συνεχώς καρφωμένα επάνω τους.

Ποιες ώρες είναι καταλληλότερες να κολυμπούν τα παιδιά;

Οι ώρες πριν τις 11:00 και μετά τις 16:00 είναι οι καλύτερες, διότι η δύναμη του Ήλιου είναι περιορισμένη

Ποιος είναι ο εξοπλισμός των παιδιών στην παραλία;

Γυαλιά Ηλίου: Απορροφητικά, ελαφριά, άθραυστα που προμηθευόμαστε από καταστήματα οπτικών ειδών. Περισσότερο δραστική και ζημιογόνος είναι η πλάγια ακτινοβολία που αντανακλάται από την άμμο, τις πέτρες, τα ξύλα, το νερό κ.α. και προκαλεί εύκολα ζάλη.

Αντηλιακό: Τα παιδιά που είναι μικρότερα των 5 ετών πρέπει να προστατεύονται με αντηλιακά που περιέχουν φυσικές αντανακλαστικές ουσίες που συνήθως έχουν δείκτη προστασίας 25 και όχι με απορροφητικά της υπεριώδους ακτινοβολίας, που είναι χημικά φίλτρα και έχουν δείκτη 50. Τα δεύτερα, πολύ συχνά προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις στο ευαίσθητο παιδικό δέρμα.

Είναι απαραίτητο να τοποθετούμε συχνά αντηλιακό στα παιδιά και όχι μόνο μια φορά σε κάθε μπάνιο και σε επαρκή ποσότητα. Όταν παίζουν στην ακτή, καλό είναι εκτός του αντηλιακού να φορούν και ένα λευκό μπλουζάκι και βέβαια καπέλο που να σκιάζει και τον αυχένα.

Πέδιλα: Η παραλία έχει κινδύνους και αυτοί προέρχονται από έντομα, γυαλιά, σίδερα, καρφιά, αιχμηρές πέτρες. Για το λόγο αυτό στην παραλία πρέπει να φορούν πλαστικά πέδιλα με σκληρό πέλμα.

Σε ποια ηλικία μπορούμε να αφήσουμε τα παιδιά να κολυμπούν μόνα τους;

Δεν υπάρχει ηλικία και  ανάλογα και με το βαθμό ωριμότητας, ικανότητας κολύμβησης και πειθαρχίας, είμαστε περισσότερο ή λιγότερο ελαστικοί.

Πόσες ώρες πρέπει να περάσουν μετά τη λήψη γεύματος για να κολυμπήσει ένα παιδί;

Τα παιδιά καταναλώνουν συνήθως λιγότερη ποσότητα τροφής και κολυμπούν λιγότερο, ενώ παίζουν περισσότερο. Παρά ταύτα καλό είναι να μην μπαίνουν στο νερό νωρίτερα από 2 ώρες από τη λήψη της τροφής και τρεις ώρες, αν πρόκειται να κολυμπήσουν ανοιχτά.

Μπορούμε να έχουμε κολατσιό στη θάλασσα;

Το κολατσιό επιτρέπεται στην παραλία, δεδομένου ότι ο όρος «κολατσιό», αναφέρεται σε πολύ μικρό πρόχειρο γεύμα. Εκείνο που είναι αντιαισθητικό είναι το τρέξιμο πίσω από το παιδί με ένα κουτάλι, για «να μην χάσει, δήθεν, τη «σειρά» του.

Από την έντυπη έκδοση του Free Press Magazine “Εντυπάκι”. Δείτε το τεύχος 33 πατώντας εδώ