Αρχική Σελίδα / Υγεία / Ιατρικά Θέματα / ΠΑΙΔΙ & ΥΓΕΙΑ: Η τερηδόνα στα παιδιά!
ΠΑΙΔΙ & ΥΓΕΙΑ: Η τερηδόνα στα παιδιά!

ΠΑΙΔΙ & ΥΓΕΙΑ: Η τερηδόνα στα παιδιά!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Τι είναι η τερηδόνα;

Η τερηδόνα είναι η νόσος που καταστρέφει τους σκληρούς ιστούς των δοντιών και οφείλεται κυρίως στα βακτήρια που προσκολλώνται πάνω στα δόντια και στη συχνότητα κατανάλωσης ζαχαρούχων τροφών ενώ προσβάλλει άτομα όλων των ηλικιών.

Τα συμπτώματα

Στα παιδιά στην αρχή δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Εμφανίζεται με τη μορφή μικρής τρύπας ίσα με το κεφάλι της καρφίτσας πάνω στο δόντι. Με την πάροδο του χρόνου η τρύπα μεγαλώνει και προχωρά σε βάθος οπότε εμφανίζονται και τα πρώτα συμπτώματα όπως πόνος σε γλυκιά και κρύα τροφή, καθώς και πόνος στη μάσηση. Αν δεν αντιμετωπιστεί, η τερηδόνα θα καταστρέψει όλο το δόντι και ο πόνος θα αυξηθεί σε σημείο που το παιδί να μη μπορεί να κοιμηθεί από τον πόνο.

Σε πιο σοβαρές καταστάσεις μπορεί να δημιουργηθεί απόστημα με πρήξιμο στην πάσχουσα περιοχή.

Η αντιμετώπιση

Το πιο σημαντικό κομμάτι είναι η πρόληψη. Η ετήσια επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι πολύ σημαντική για να μας υποδείξει τον σωστό και αποτελεσματικό τρόπο βουρτσίσματος. Η ισορροπημένη διατροφή χωρίς την καθημερινή κατανάλωση ζαχαρούχων τροφών και η πρόσληψη τροφών πλούσιες σε φθόριο και ασβέστιο (φρούτα, λαχανικά, ψάρια, γάλα, γιαούρτι) είναι τόσο καλός τρόπος για τη μείωση της πιθανότητας να χαλάσει ένα δόντι. Σε περίπτωση πάντως που το δόντι έχει ήδη καταστραφεί από την τερηδόνα καλό είναι να επισκεφθεί άμεσα έναν οδοντίατρο, ώστε να αποκατασταθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα και ανώδυνα.

Από την έντυπη έκδοση του Free Press Magazine “Εντυπάκι”. Δείτε το τεύχος ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 2017 πατώντας εδώ