Αρχική Σελίδα / Για τη Γυναίκα / Ζαχαροπλαστική / Παραδοσιακά Ποντιακά Ωτία!
Παραδοσιακά Ποντιακά Ωτία!

Παραδοσιακά Ποντιακά Ωτία!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

 Τα Ωτία είναι μία παραδοσιακή ποντιακή συνταγή με αγνά υλικά, τα οποία παρασκεύαζαν στις χαρές (γάμους- βαφτίσια). Επίσης τα πρόσφεραν ως δώρημα κατά την επίσκεψή τους σε λεχώνα.. Θυμίζει λουκουμάδες ή ντόνατς και μπορεί να συνοδευτεί με μέλι. Την ονομασία τους πήραν από την αρχαιοελληνική λέξη «ους» (γενική του ωτός), που σημαίνει «αυτί», μιας και η τελική τους εικόνα θυμίζει έντονα το σχήμα του αυτιού μας.

Υλικά:

  • 6 Αυγά
  • 1 φλ. τσαγιού Σπορέλαιο
  • 1 κούπα  Γάλα
  • 2  φλ. τσαγιού  Ζάχαρη
  • ½ κ.γ. Σόδα φαγητού
  • 1 Μπέικιν Πάουντερ
  • Αλεύρι (όσο σηκώσει)

Εκτέλεση:

  1. Σε μια λεκάνη χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε το γάλα, τη ζάχαρη, το μπέικιν, την σόδα (την οποία σε ένα μπρίκι με λίγο λάδι τη θερμαίνουμε μέχρι να αφρίσει), και προσθέτουμε όσο αλεύρι σηκώσει στη ζύμη, ζυμώνοντας μέχρι να γίνει μαλακή και να ξεκολλάει από τη λεκάνη και τα χέρια.
  2. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δέκα περίπου μπάλες, τις οποίες σταδιακά ανοίγουμε με φυλλόβεργα, σε φύλλα πάχους περίπου μισό εκατοστό. Κάθε μπάλα κόβεται σε λωρίδες 4-5 εκατοστών και κατόπιν σε ρόμβους των 10 εκατοστών. Τον κάθε ρόμβο τον τρυπάμε στην μέση και περνάμε τη μία άκρη της ζύμης από την σχισμή και το επαναφέρουμε.
  3. Στη συνέχεια καίμε άφθονο λάδι (κατά προτίμηση καλαμποκέλαιο) και τηγανίζουμε τα παρασκευάσματα ζύμης έως ότου ροδίσουν, γυρίζοντας και από τις δύο πλευρές όταν ανέβουν στην επιφάνεια του λαδιού.
  4. Τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί για να στραγγίσει το λάδι. Σερβίρονται σκέτα ή με μέλι.

Καλές γιορτές σε όλους!

Από την έντυπη έκδοση του Free Press Magazine “Εντυπάκι”. Δείτε το τεύχος 35 πατώντας εδώ