Αρχική Σελίδα / Για τη Γυναίκα / Προορισμοί / ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΗ VIA EGNATIA: Από το Καλαμπάκι στον Αρχαιολογικό Χώρο Φιλίππων!
ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΗ VIA EGNATIA: Από το Καλαμπάκι στον Αρχαιολογικό Χώρο Φιλίππων!

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΗ VIA EGNATIA: Από το Καλαμπάκι στον Αρχαιολογικό Χώρο Φιλίππων!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Μία ηλιόλουστη Κυριακή στα τέλη του Απριλίου βρεθήκαμε στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου στο Καλαμπάκι, μαζί με καμιά πενηνταριά ακόμη αθλητικά ενδεδυμένους μικρούς και μεγάλους, για να ακολουθήσουμε την πορεία της Αρχαίας Εγνατίας Οδού από το Καλαμπάκι μέχρι το Βαπτιστήριο της Λυδίας. Την πεζοπορική αυτή εκδρομή οργάνωσε η Επιστημονική ομάδα «ΟΨΟΜΕΘΑ ΕΙΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ» που τα τελευταία χρόνια προσπαθεί μεθοδικά να αναδείξει το ΠΑΡΚΟ ΦΙΛΙΠΠΩΝ. Στα πλαίσια λοιπόν του έργου “Πιστοποίηση πεζοπορικού μονοπατιού Via Egnatia από την European Ramblers Association” που έχει αναλάβει η ομάδα, ξεκινήσαμε να διανύσουμε την απόσταση των 13,5 χλμ. μέσα από τους αγροτικούς δρόμους της περιοχής. Μαζί μας η Αγγελική Κόμσιου (ξεναγός) και ο Γιάννης Ζαλίδας (Βοτανολόγος), για να μας προσφέρουν ιστορικές και βοτανολογικές πληροφορίες.

Η διαδρομή

Ξεκινήσαμε γνωρίζοντας λίγο καλύτερα το Καλαμπάκι και τους ανθρώπους του, επισκεπτόμενοι τον τοπικό γυναικείο συνεταιρισμό Ηλιοδώρα αλλά και την Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που βρισκόταν στη μέση του χωριού. Αφήσαμε τους φιλόξενους Καλαμπακιώτες και μπήκαμε στους αγροτικούς δρόμους με πρώτη προγραμματισμένη στάση στην τοποθεσία του Νεολιθικού οικισμού «Καλαμπάκ Τεπέ». Ακολούθησε άλλη μία στάση, αυτή τη φορά στην «Αψίδα του Θριάμβου» κοντά στο πεδίο μάχης των Φιλίππων. Η αλήθεια είναι πως όπως μπορείτε να καταλάβετε από τις σχετικές φωτογραφίες οι δύο αρχαιολογικές θέσεις, παρά το γεγονός πως είναι επιβεβαιωμένες, δεν έχουν ανασκαφεί και προστατευτεί ως αρχαιολογικοί χώροι, με αποτέλεσμα να χάνονται ανάμεσα στη βλάστηση της περιοχής. Στόχος πάντως, μέσα από την πιστοποίηση της διαδρομής που ακολουθούσαμε, είναι η μεθοδική ανάδειξη των σημείων. Καταλήξαμε μετά από περίπου 5 ώρες χαλαρής πεζοπορίας στο Βαπτιστήριο της Λυδίας όπου μας περίμενε ακόμη μία τοπική επιχείρηση (Φάρμα Παρασκευούδη) για να μας δροσίσει με το κρύο φρεσκότατο γιαούρτι της.

Μοναδική εμπειρία

Θα πρέπει να παραδεχτούμε πως η όλη εμπειρία ήταν μοναδική. Για τα νέα μέρη που είδαμε, για τις πληροφορίες σε σχέση με την ιστορία της περιοχής αλλά πάνω απ’ όλα για το χαμόγελο των κάθε ηλικίας συνοδοιπόρων μας. Τα θερμά μας συγχαρητήρια στον κ. Χαράλαμπο Τσουρουκίδη, Πρόεδρο της επιστημονικής ομάδας, που ακολούθησε όλη τη διαδρομή πολύ πιο φρέσκος από πολλούς νεότερους αλλά και σε όσους οργάνωσαν την τόσο ξεχωριστή αυτή εμπειρία.

Το Καλαμπάκ Τεπέ… με πολλά νεολιθικά ευρύματα στην κορυφή του μικρού λόφου

Η Αψίδα του Θριάμβου… βρίσκεται στη μέση ενός καλλιεργήσιμου χωραφιού με τα ερείπια να κρύβονται από την βλάστηση

Από την έντυπη έκδοση του Free Press Magazine “Εντυπάκι”. Δείτε το τεύχος 38 πατώντας εδώ