Αρχική Σελίδα / Πολιτισμός / Πρώτη φορά Νονά!
Πρώτη φορά Νονά!

Πρώτη φορά Νονά!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Κατά γενική ομολογία, είναι τεράστια τιμή να σου προτείνουν να γίνεις ο πνευματικός γονιός ενός νεογέννητου παιδιού. Είναι μια ευκαιρία να έρθεις πιο κοντά με τους γονείς του παιδιού και φυσικά να χτίσεις μια σχέση ζωής με αυτό το παιδί. Να γίνεις η νονά του που θα είναι δίπλα του για μια ζωή!

Αν, λοιπόν, πρόκειται να αναλάβετε αυτόν τον εκλεκτό ρόλο του πνευματικού γονέα, και πόσο μάλλον αν είστε αρχάρια, μην ανησυχείτε καθόλου γι’ αυτό. Εμείς είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε και να σας καθοδηγήσουμε.

Βαπτιστικά Πακέτα – Ρούχα

Η νονά είναι αυτή που καλείται να αγοράσει τα βαπτιστικά ρούχα, παπούτσια και τον σταυρό του μωρού. Παρόλα αυτά, έπειτα από συνεννόηση και αν βέβαια υπάρχει η αντίστοιχη οικονομική άνεση, μπορείτε να πραγματοποιήσετε και περαιτέρω αγορές, που αφορούν στον καλλωπισμό του χώρου ή στα αξεσουάρ του μωρού. Πάντως τα must που οπωσδήποτε οφείλουν να καλυφθούν είναι τα εξής:

  • Βαπτιστικά ρούχα, εσώρουχα, υποδήματα
  • Βαφτιστικός σταυρός
  • Μαρτυρικά
  • Σαπούνι
  • Ένα μικρό μπουκαλάκι με ελαιόλαδο
  • Πετσέτες (2 μικρές και μια μεγάλη)
  • Σεντόνια
  • Λαδόπανα
  • Λαμπάδα
  • Κούτα ή τσάντα βάφτισης

Κατά τη διάρκεια της βάπτισης

Αρχικά κρατάτε αγκαλιά το μωρό στο Νάρθηκα της εκκλησίας και «επικυρώνετε» την πίστη στο Θεό απαγγέλλοντας το «Πιστεύω» και αποτάσσοντας το σατανά τρεις φορές, φυσώντας και «φτύνοντας» στον αέρα, ακολουθώντας την καθοδήγηση του ιερέα.

Στη συνέχεια, μαζί με το μωρό, σας οδηγεί ο ιερέας στην κολυμπήθρα. Ακολουθεί η «ευχή ονοματοδοσίας» όπου όπου θα κληθείτε να ανακοινώσετε καθαρά και μεγαλόφωνα το όνομα του βαπτιζομένου. Ο ιερέας ευλογεί το νερό και το λάδι και λαδώνει το μωρό και συνεχίζετε εσείς, αλείφοντας με το λάδι το μωρό σε όλο του το σώμα πάνω από την κολυμπήθρα και πριν το ιερό βάπτισμα του σε αυτήν για τρεις φορές. Μόλις ο ιερέας ανασηκώσει το μωρό, το δίνει στην αγκαλιά σας.

Ο ιερέας μυρώνει, κάνοντας το σχήμα του σταυρού με άγιο μύρο το μέτωπο, το στήθος, τα χέρια και τα πόδια του μωρού δίνοντάς του ευχές και με ένα ψαλιδάκι κόβει μικρές τούφες από τα μαλλάκια του. Αυτό θα πρέπει να είναι και το πρώτο «κούρεμα» του μωρού και οι τούφες πρέπει να ριχτούν στην κολυμπήθρα.

Στη συνέχεια με τη βοήθεια της μαμάς ή κάποιου συγγενικού προσώπου ντύνετε το μωρό με τα βαπτιστικά του ρουχαλάκια. Το νεοφώτιστο επιστρέφει και πάλι στην αγκαλιά σας και μαζί με τον ιερέα του φοράτε τον βαπτιστικό του σταυρό και μαζί κάνετε τρεις γύρους γύρω από την κολυμπήθρα. Από πίσω ακολουθεί και ένα άλλο παιδάκι το οποίο κρατάει την λαμπάδα της βάπτισης. Τέλος, παραδίδετε το μωρό στη μητέρα του αφού όμως πρώτα εκείνη σας φιλήσει το χέρι.

Μετά τη βάπτιση

Τρεις μέρες μετά τη βάπτιση πηγαίνετε στο σπίτι του μωρού για το πρώτο του μπανάκι, αυτή τη φορά στην μπανιέρα. Το νερό από το μπάνιο του, σύμφωνα με τη παράδοση πρέπει να χυθεί στη θάλασσα ή σε χώμα απάτητο. Το ίδιο ισχύει και για το νερό που θα χρησιμοποιηθεί για το πλύσιμο των βαπτιστικών ρούχων του παιδιού.

Την πρώτη Κυριακή μετά το μυστήριο συνοδεύετε το μωρό στην εκκλησία για να λάβει την πρώτη του Θεία Κοινωνία. Αυτό επαναλαμβάνεται και τις επόμενες δύο Κυριακές. Και τις τρεις Κυριακές παίρνετε και τη λαμπάδα της βάπτισης στην εκκλησία, η οποία είναι αναμμένη να καίγεται καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας. Την τρίτη Κυριακή, ξεστολίζεται και μένει στην εκκλησία.

Να σας ζήσει και να είστε πάντα άξια!

Από την έντυπη έκδοση του Free Press Magazine “Εντυπάκι”. Δείτε το τεύχος 37 πατώντας εδώ