Αρχική Σελίδα / Υγεία / Διατροφή / ΡΑΔΙΚΙ: Το θαυματουργό!
ΡΑΔΙΚΙ: Το θαυματουργό!

ΡΑΔΙΚΙ: Το θαυματουργό!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Η μεσογειακή διατροφή επιτάσσει να καταναλώνουμε ό,τι απλόχερα προσφέρει ο τόπος μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα ραδίκια αλλά και όλα τα υπόλοιπα χορταρικά που φυτρώνουν στην ελληνική φύση, τα οποία αποτελούν εξαιρετική πρώτη ύλη για βραστές σαλάτες και πολλά παραδοσιακά φαγητά.

Σχετική εικόνα

Διατροφική αξία και ευεργετικές ιδιότητες

Τα ραδίκια είναι πλούσια σε βιταμίνες C, Α, Β1, Β2 και καροτενοειδή, καθώς και σε ανόργανα στοιχεία όπως σίδηρο, κάλιο, νάτριο, φώσφορο και μαγνήσιο. Θεωρούνται εξαιρετικά διουρητικά και πολύ καλά τονωτικά, χωνευτικά και αποτοξινωτικά. Ελαττώνουν τη χοληστερίνη και το αφέψημα των φύλλων τους χρησιμοποιείται κατά του διαβήτη και της παχυσαρκίας. Δρουν ευεργετικά στη λειτουργία των αδένων και βοηθούν στην καταπολέμηση της κατακράτησης υγρών κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως (δυσμηνόρροια). Τέλος, η αφθονία τους σε β – καροτίνη θωρακίζει τον οργανισμό και προλαμβάνει την ανάπτυξη των «ελεύθερων ριζών», συμβάλλοντας στην προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Πότε και πώς μαζεύονται

Τα ραδίκια μαζεύονται από τις πρώτες φθινοπωρινές βροχές έως και την άνοιξη. Μπορείτε να κόψετε τα φυτά, όταν ο Σχετική εικόνακαιρός είναι καλός και όταν αυτά θα είναι πλέον αρκετά συμπαγή. Όταν τα συλλέγετε φροντίστε το μαχαίρι να μπαίνει λίγο πιο βαθιά στο έδαφος, αλλιώς θα σας μείνουν όλα τα φύλλα στο χέρι. Πάντως αν δεν ενθουσιάζεστε με την ιδέα της εκδρομής στη φύση, ραδίκια θα βρείτε σχεδόν καθημερινά στις λαϊκές αγορές και στα μανάβικα της γειτονιάς σας.

Κανόνες συντήρησης μέχρι την κατανάλωση

Αν δεν μαγειρευτούν την ίδια ημέρα, είναι απαραίτητο να φυλαχθούν στο κάτω μέρος του ψυγείου, κλεισμένα σε αεροστεγείς πλαστικές σακούλες, από τις οποίες θα αφαιρεθεί ο περισσότερος αέρας, συμπιέζοντάς τις.

Το πλύσιμο τους γίνεται σε κρύο νερό αλλά δεν πρέπει να αφήνουμε τα χόρτα να μουσκέψουν για πολύ ώρα, γιατί πολλά συστατικά τους διαλύονται στο νερό και έτσι μειώνεται η θρεπτική αξία τους. Αν υποψιαζόμαστε ότι προέρχονται από βοσκότοπους ή τα έχουν επισκεφτεί σκυλιά, καλό είναι να τα μουσκέψουμε πρώτα σε ξιδόνερο, για να διευκολύνουμε την αποκόλληση των απορριμμάτων.

Σχετική εικόναΑφού τα βράσετε, καταναλώστε τα άμεσα, αφού η θρεπτική τους αξία χάνεται πολύ γρήγορα. Εναλλακτικά αποθηκεύστε τα σε σακουλάκια στην κατάψυξη.

Ιστορία & Λαϊκή Παράδοση

Το ραδίκι είναι γνωστό από τους αρχαίους χρόνους και αναφέρεται στον πάπυρο του Ebers 4.000 χρόνια π.Χ.. Ο Θεόφραστος, ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνιος αναφέρονται στο είδος αυτό με τις ονομασίες κιχόριον, ήμερος Σέρις, πικρίδα κ.ά. Ο Γαληνός το ονομάζει «φίλο του συκωτιού», κάτι που επιβεβαιώθηκε με το πέρασμα των αιώνων από τους λαϊκούς θεραπευτές που το χρησιμοποιούσαν για την θεραπεία ασθενειών του ήπατος και της χολής.

Από την έντυπη έκδοση του Free Press Magazine “Εντυπάκι”. Δείτε το τεύχος 36 πατώντας εδώ