Αρχική Σελίδα / Για τη Γυναίκα / Μαγειρική / ΣΑΦΡΑΝ Ή ΚΡΟΚΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ: Το «χρυσό» μπαχαρικό της Ελλάδας!
ΣΑΦΡΑΝ Ή ΚΡΟΚΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ: Το «χρυσό» μπαχαρικό της Ελλάδας!

ΣΑΦΡΑΝ Ή ΚΡΟΚΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ: Το «χρυσό» μπαχαρικό της Ελλάδας!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Ο κρόκος είναι ένα μπαχαρικό που ακούμε και βλέπουμε όλο και συχνότερα στις τηλεοπτικές εκπομπές μαγειρικής και στα μενού των πιο gourmet εστιατορίων. Κι όχι άδικα καθώς το άρωμα, το χρώμα, οι φαρμακευτικές και αφροδισιακές του ιδιότητες το κατέστησαν ως ένα από τα πιο προσφιλή και πολύτιμα μπαχαρικά από την αρχαιότητα ακόμη.

Αποτέλεσμα εικόνας για κροκος κοζανης8 πράγματα που δε γνωρίζατε για τον κρόκο!

  • Ο κρόκος ή η ελληνική ζαφορά (saffron) όπως συνήθως λέγεται, ανήκει στην καλύτερη ποιότητα σαφράν στον κόσμο. Η ελληνική ετήσια παραγωγή κατατάσσει την Ελλάδα στην πρώτη τριάδα των παραγωγών χωρών παγκοσμίως.
  • Οι χρωστικές, μυρωδικές, αρτυματικές και φαρμακευτικές ιδιότητες του κρόκου οφείλονται στα δύο βασικά συστατικά του, την Πικροκροκίνη και την Κροκίνη.
  • Χρησιμοποιείται στην φαρμακευτική, ζαχαροπλαστική, μαγειρική, τυροκομία, μακαρονοποιία, ποτοποιία, ακόμα δε και στην ζωγραφική.
  • Ο κρόκος σπέρνεται κάθε καλοκαίρι και όταν φθάσει το φθινόπωρο αφαιρούν με το χέρι τα πολύτιμα στίγματα του λουλουδιού και τα αποξηραίνουν προσεκτικά για να γίνουν τα βαθυκόκκινα λεπτά νήματα. Χρειάζονται 50.000 περίπου στίγματα για να προκύψουν 100 γραμμ. κόκκινου κρόκου.
  • Η λέξη «κρόκος» μας είναι γνωστή από τα πρώτα ακόμα κείμενα του κόσμου. Σαν μύρο και άνθος τη συναντάμε Αποτέλεσμα εικόνας για κροκος κοζανηςαυτούσια στο βιβλίο παροιμιών και του άσματος Γ’ της Παλαιάς Διαθήκης. Αυτούσια επίσης, με την σημασία του φυτού ή του χρωματισμού, τη βρίσκουμε στους Όμηρο, Σοφοκλή, Θεόφραστο, Αισχύλο, Αριστοφάνη και Στράβωνα.
  • Ορισμένοι υποστηρίζουν πως ο κρόκος κατάγεται από την Ελλάδα, στην οποία και πρωτοκαλλιεργήθηκε κατά την μεσομινωϊκή περίοδο. Την άποψη αυτή ενισχύει μία τοιχογραφία εκείνης της εποχής (1600 π.Χ.) «Ο ΚΡΟΚΟΣΥΛΛΕΚΤΗΣ», που βρέθηκε στα ανάκτορα της Κνωσσού. Διαδόθηκε δε στην Ανατολή με τις εκστρατείες του Μ. Αλεξάνδρου.
  • Η σημερινή πάντως καλλιέργεια του κρόκου στην περιοχή της Κοζάνης έχει εισαχθεί από την Αυστρία κατά τον 17ο αιώνα.
  • Στη λαϊκή ιατρική φέρεται να λειτουργεί σαν τέλειο εμμηναγωγό, άριστο στομαχικό, σαν αντισπασμωδικό και διεγερτικό. Εξωτερικά το χρησιμοποιούσαν στο γιάτρεμα σπυριών, φλεγμονών και στις παθήσεις κυρίως του στήθους. Επίσης, από την αρχαιότητα ακόμη δίνονταν στον κρόκο αφροδισιακές ιδιότητες.

Κρόκος & Μαγειρική

Στη μαγειρική ο κρόκος δίνει πικάντικη γεύση, κίτρινο χρώμα και ιδιαίτερο άρωμα. Προσοχή όμως, η ποσότητα πρέπει να είναι μικρή, έτσι ώστε να μην πικρίσει το φαγητό. Ο κρόκος σε σκόνη προστίθεται στο φαγητό διαλυμένος σε νερό. Τα στίγματα πρέπει να μουλιάσουν σ’ ένα φλιτζάνι νερό 1 ώρα πριν το μαγείρεμα και το προσθέτετε στο φαγητό, είτε μαζί με το νερό, είτε μόνο το νερό αφού σουρωθεί. Σε περίπτωση που θέλετε να καταναλώσετε τον κρόκο ως ρόφημα, να ξέρετε πως 10-12 στίγματα  σε ένα φλιτζάνι, είναι αρκετά.

Από την έντυπη έκδοση του Free Press Magazine “Εντυπάκι”. Δείτε το τεύχος 35 πατώντας εδώ