Αρχική Σελίδα / Για το Σπίτι / Κατοικίδια / ΣΚΥΛΟΣ ΜΕ ΡΟΥΧΑ: Ματαιοδοξία ή ανάγκη;
ΣΚΥΛΟΣ ΜΕ ΡΟΥΧΑ: Ματαιοδοξία ή ανάγκη;

ΣΚΥΛΟΣ ΜΕ ΡΟΥΧΑ: Ματαιοδοξία ή ανάγκη;

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Ενώ κάποιος αρχικά θα μπορούσε να είναι ανήσυχος και διστακτικός στην ιδέα του να ντύσει ένα σκυλί, είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα έχει δει το σκύλο του να τρέμει έντονα όταν έχει εκτεθεί σε χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα. Παρόλα αυτά μπορεί να διστάζει να βάλει ρούχα στο σκύλο φοβούμενος ότι μπορεί να φανεί ως μια ακραία κίνηση ακόμη και αστεία.

Η σημασία του τριχώματος

Τα σκυλιά είναι εξοπλισμένα με δικό τους φυσικό σύστημα τριχώματος για να μπορούν να ζεσταίνονται όμως μερικά σκυλιά έχουν ελαφρύτερα στρώματα της γούνας τους. Επιπλέον πολλοί σκύλοι δεν είναι γενετικά κατάλληλοι για τα περιβάλλοντα στα οποία μπορεί να βρίσκονται και να ζουν. Έτσι, το σκυλί μας μπορεί στην πραγματικότητα να αισθάνεται εξαιρετικά άβολα με τις χειμερινές θερμοκρασίες εξίσου ίσως άβολα όπως θα αισθανόμασταν εμείς εάν βρισκόμασταν έξω χωρίς ρούχα.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν

Το πώς ο οργανισμός ενός σκύλου μπορεί να τον κρατά ζεστό εξαρτάται από τη φυλή, το μέγεθός και την ηλικία του. Φυλές με μικρότερο και ελαφρύτερο σώμα ή φυλές με ελάχιστο τρίχωμα μπορούν να επωφεληθούν από ένα ζεστό πουλόβερ για σκύλους ώστε να μπορούν να βγουν με ευχαρίστηση έξω ή να νιώθουν όμορφα μέσα στο σπίτι.

Εάν το σκυλί σας είναι μικρόσωμο και αδύνατο, όπως τα Τσιουάουα, λαγωνικά Grayhound, πολλά τεριέ και pinscher χρειάζονται επιπλέον πηγές θερμότητας όπως τα ρούχα. Επιπλέον, τα σκυλιά που έχουν κοντά κουρεμένο τρίχωμα, ή άλλα μεγαλύτερα σκυλιά που έχουν κάποια πάθηση ή ασθένεια, θα αποκτήσουν άνεση και ζεστασιά όταν τους φορέσετε ένα ρούχο.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα σκυλιά με πυκνό τρίχωμα δεν έχουν ανάγκη για πρόσθετη ζεστασιά και θα τους ήταν δυσάρεστο αν ήταν αναγκασμένα να φορούν χοντρά ρούχα που θα μπορούσαν να φέρουν το σώμα τους σε φυσική υπερθέρμανση. Οι φυλές όπως το Σιβηρικό Χάσκυ, το Μάλαμουτ Αλάσκας και του Αγίου Βερνάρδου είναι εξαιρετικά παραδείγματα των σκύλων που αντέχουν σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Πώς επιλέγουμε το σωστό ρούχο;

Θα πρέπει να κοιτάξουμε το υλικό ανάλογα με τις ανάγκες του σκύλου. Τα μάλλινα είναι τα πιο ζεστά ενώ τα βαμβακερά προτείνονται για σκύλους που χρειάζονται μια ελάχιστη επιπλέον ζεστασιά. Θα πρέπει επίσης να κοιτάξουμε το πόσο συχνά θέλουμε να το πλένουμε. Συνήθως ιδανικά θεωρούνται τα ρούχα που είναι φτιαγμένα από τη μίξη μαλλιού, ακρυλικού και βαμβακιού διότι είναι πιο ανθεκτικά στο πλύσιμο και δεν δημιουργούν φαγούρα όπως συμβαίνει με τα ολόμαλλα.

Προσοχή στις διαστάσεις

Το ρούχο θα πρέπει να εφαρμόζει στο σκύλο μας έτσι ώστε να μην μπορεί εύκολα να το δαγκώνει, να μην ακουμπά στο έδαφος και να είναι άνετο για να μην τον πνίγει. Οι πιο σημαντικές περιοχές για τη μέτρηση είναι γύρω από το λαιμό, γύρω από το μεγαλύτερο μέρος του θώρακα και η ράχη (η απόσταση από το λαιμό έως το σημείο που ξεκινά η ουρά). Μια μεζούρα είναι το ιδανικό βοήθημα για τη μέτρηση.

Συμπέρασμα

Τα σκυλιά πραγματικά δεν νοιάζονται για το χρώμα ή το στυλ των ρούχων που θα τα ντύσουμε. Όμως το σκυλί μας θα αγαπήσει την προσοχή που του δείχνουμε βάζοντας του ρούχα όπως επίσης θα λατρέψει όσους μας σταματάνε στο δρόμο και το θαυμάζουν όταν φορά ένα μοδάτο ρουχαλάκι. Γιατί στο τέλος όλων οι σκύλοι έχουν και εκείνοι τη δική τους προσωπικότητα, θέλουν να γίνονται αποδεκτοί από το γύρω κοινωνικό σύνολο και αντιλαμβάνονται πότε κάποιος τους θεωρεί σημαντικούς, ενδιαφέροντες και αξιαγάπητους. Και σε εμάς και στους σκύλους μας αρέσει να αρέσουμε!

Από την έντυπη έκδοση του Free Press Magazine “Εντυπάκι”. Δείτε το τεύχος 30 πατώντας εδώ