Αρχική Σελίδα / Υγεία / Διατροφή / ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ: Ανοιξιάτικος διατροφικός θυσαυρός!
ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ: Ανοιξιάτικος διατροφικός θυσαυρός!

ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ: Ανοιξιάτικος διατροφικός θυσαυρός!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Σπαραγγοπαραγωγός η περιοχή μας (με σχεδόν το σύνολο της παραγωγής να εξάγεται στη Γερμανία τους ανοιξιάτικους μήνες) αλλά όχι και σπαραγγοφάγος! Παράδοξο, αλλά παρά το γεγονός πως έχουμε αξιόλογη παραγωγή σπαραγγιών, τα τελευταία δεν συμπεριλαμβάνονται στις αγαπημένες μας επιλογές σε διατροφικό επίπεδο… σίγουρα κακώς σύμφωνα με αυτά που θα διαβάσετε παρακάτω!

Ιστορία και προέλευση

Τα σπαράγγια ήταν γνωστά στην Αρχαία Αίγυπτο, αφού αποτυπώνονται σε τοιχογραφίες στις πυραμίδες που χρονολογούνται γύρω στο 5000 π.Χ., χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα καλλιεργούσαν. Πιθανόν να ήταν αυτοφυή. Καλλιεργήθηκαν στη Μικρά Ασία 2.000 χρόνια πριν την εποχή των Ρωμαίων. Το ταξίδι τους και η καλλιέργειά τους συνεχίστηκε από τη Μεσόγειο στη Βόρεια Ευρώπη και από εκεί στη Βόρεια Αμερική. Στην Ελλάδα εμφανίστηκαν αρχικά ως αυτοφυές φυτό σε υγρές και ημιορεινές περιοχές. Πολύ γρήγορα οι άνθρωποι κατάλαβαν ποια είναι η αξία τους και κάπως έτσι ξεκίνησε η εντατική καλλιέργειά τους.

Οφέλη για την υγεία

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του σπαραγγιού ήταν γνωστές από την αρχαιότητα, με ένθερμους υποστηρικτές τον Ιπποκράτη και τον Διοσκουρίδη. Αργότερα, το χρησιμοποίησαν οι φαρμακοποιοί παρασκευάζοντας ένα σιρόπι με βάση τα σπαράγγια, το οποίο προωθούσαν ως διουρητικό.

Πλέον, μέσα από έρευνες έχει αποδειχθεί ότι έχουν εξαιρετική αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθούν στην καλή κατάσταση του πεπτικού συστήματος, στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του ορθού και στην αύξηση της απορρόφησης θρεπτικών συστατικών.

Περιέχουν μεγάλη ποικιλία αντιοξειδωτικών ουσιών που μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης χρόνιων προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου ΙΙ και τα καρδιαγγειακά, αλλά και πολλών περιπτώσεων καρκίνου, εξαιτίας της μείωσης του οξειδωτικού στρες στον οργανισμό.

Ακόμη, η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυτικές ίνες, βοηθά στον μεταβολισμό των υδατανθράκων και στην πρόληψη των καρδιαγγειακών λόγω της  ισχυρής διουρητικής δράσης τους.

Τέλος, τα σπαράγγια περιέχουν σαπωνίνες, που έχουν αντικαρκινικές και αντιφλεγμωνώδεις ιδιότητες και μπορούν να βελτιώσουν την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Πώς διαλέγουμε και μαγειρεύουμε τα σπαράγγια;

  • Όταν αγοράζετε σπαράγγια, διαλέγετε αυτά που καταλήγουν σε τρυφερά βλασταράκια και έχουν λαμπερό χρώμα.
  • Για να τα διατηρήσετε, τα βάζετε σε ένα ποτήρι με 1-2 δάχτυλα νερό όπως και τα λουλούδια.
  • Κρατείστε τα στο ψυγείο όχι περισσότερο από 2-3 ημέρες γιατί όσο μένουν κομμένα, χάνουν τη γλυκιά τους γεύση και αρχίζουν να πικρίζουν.
  • Για να τα προετοιμάσετε για μαγείρεμα, κόβετε 2-3 εκατοστά από την κάτω πλευρά (στο σημείο που αρχίζουν να σκληραίνουν). Κρατάτε αυτές τις άκρες για να τις προσθέσετε σε ζωμούς ή σούπες λαχανικών. Αν έχουν ίνες, τα καθαρίζετε εξωτερικά με το εργαλείο που ξεφλουδίζετε τις πατάτες.
  • Το ιδανικό μαγείρεμα για τα σπαράγγια; Βράσιμο για 5-6 λεπτά, ψήσιμο στη σχάρα για 8-10 λεπτά ή ψήσιμο στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 10-12 λεπτά.

Από την έντυπη έκδοση του Free Press Magazine “Εντυπάκι”. Δείτε το τεύχος 38 πατώντας εδώ