Αρχική Σελίδα / Πρόσωπα / Συνεντεύξεις / Συγκοινωνούντα δοχεία!
Συγκοινωνούντα δοχεία!

Συγκοινωνούντα δοχεία!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Βρισκόμαστε στο τέλος του τρίτου προγράμματος και θεωρητικά θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος. Πριν δύο χρόνια το ΔΝΤ αποφάσισε να βγει από τη διαδικασία διότι θεώρησε ότι το χρέος μας είναι μη βιώσιμο. Δύο χρόνια μετά, αποφάσισε να ξαναμπεί στο Ελληνικό πρόγραμμα με τη διαφορά ότι θα το χρηματοδοτούσε από τη στιγμή που το ελληνικό χρέος θα καθίστατο βιώσιμο.

Η στάση των Ευρωπαίων

Η πρόταση αυτή του ΔΝΤ σιγά σιγά άρχισε να γίνεται πιο αρεστή στους Ευρωπαίους ηγέτες, όμως δεν θέλουν να την υιοθετήσουν ακόμα διότι το ταμείο προτείνει πράγματα που δεν συνάδουν με την αυστηρή οικονομική γραμμή του, μέχρι τώρα, δυνατότερου παίχτη κ. Σόιμπλε. Το μοντέλο των ευρωπαίων προτείνει η απομείωση του ελληνικού χρέους να περάσει μέσα από την σύνθετη διαδικασία της αναμόρφωσης της ευρωζώνης. Η αναμόρφωση όμως κατ’ ουσία καθρεφτίζει την νέα Ευρώπη των διαφόρων ταχυτήτων, όπως αυτή αναφέρθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2017. Η ισχυροποίηση των δεσμών μεταξύ των κρατών μελών αλλά και το «ψαλίδισμα» του χρέους όσων κρατών μελών χρειάζονται ενίσχυση είναι οι βασικοί προβληματισμοί.

Από εκεί και πέρα ξεκινάει το χάος… Απομείωση χρέους και «μαξιλαράκια», πιστοληπτική γραμμή και άλλα τέτοια περίεργα οικονομικά τα οποία ο κόσμος δεν μπορεί να τα κατανοήσει. Αυτό που πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό σε όλους είναι ότι και τα μνημόνια να φύγουν τα μέτρα θα παραμείνουν και τα πράγματα θα συνεχίσουν να είναι δύσκολα για την καθημερινότητα και την πραγματική οικονομία.

Τα συγκοινωνούντα δοχεία

Για το ελληνικό χρέος μεγάλο ρόλο διαδραματίζει το πρόβλημα με τα τραπεζικά ιδρύματα και τα κόκκινα δάνεια, για τα οποία η κυβέρνησή μας συζητά με ιταλικό κολοσσό εξειδικευμένο στη διαχείριση τους. Όπως και να έχει, η χώρα μας βρίσκεται στο κέντρο της συζήτησης (αναδιάρθρωση χρέους – αναδιάρθρωση ευρωζώνης – γερμανική κυβέρνηση – πλήρως συγκοινωνούντα δοχεία). Ο νέος μηχανισμός στήριξης (EMS), με την ενσωμάτωση μεταρρυθμίσεων για το νέο ευρωπαϊκό μοντέλο θα ολοκληρώσει την ΟΝΕ και ίσως  ελαφρύνει την πραγματική οικονομία.

Τέλος, θα ήθελα να τονίσω ότι πράγματι έχουμε κάνει αρκετά βήματα προς την πραγματική οικονομική αξία της χώρας. Έχουμε υποστεί φόρους και μέτρα τα οποία άλλαξαν τον βιορυθμό μας. Το μόνο που μας χωρίζει από την αλήθεια είναι το ερώτημα: Γιατί σε μια χρεωκοπημένη χώρα προσπαθούν να πάρουν κάποιοι τη διακυβέρνηση μανιωδώς… ή τελικά μήπως δεν προσπαθούν ;

Από την έντυπη έκδοση του Free Press Magazine “Εντυπάκι”. Δείτε το τεύχος 30 πατώντας εδώ