Αρχική Σελίδα / Υγεία / Ιατρικά Θέματα / Σύνδρομο Ξηροφθαλμίας!
Σύνδρομο Ξηροφθαλμίας!
Young woman dripping eyes at home

Σύνδρομο Ξηροφθαλμίας!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Αιτίες και Συμπτώματα
Είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε κατά την ενήλικη ζωή μας. Συνήθως προκαλείται από πρόβλημα στην ποιότητα της δακρυϊκής στοιβάδας, η οποία ενυδατώνει το μάτι και μπορεί να προκληθεί από πολλές και διάφορες αιτίες.

Γήρανση και Ξηροφθαλμία
Μία από τις πιο συχνές αιτίες είναι η φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης. Καθώς γερνάμε λοιπόν, το σώμα μας παράγει λιγότερες λιπαρές ουσίες. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως στην ηλικία των 65 ετών παράγονται 65% λιγότερες λιπαρές ουσίες από ό,τι στα 18 μας χρόνια. Αυτό είναι περισσότερο εμφανές στις γυναίκες, οι οποίες τείνουν να έχουν ξηρότερο δέρμα από ό,τι οι άντρες ιδίως κατά το στάδιο της εμμηνόπαυσης, λόγω ορμονικών αλλαγών.

Άλλοι παράγοντες Ξηροφθαλμίας
Η ζέστη, η ξηρασία, ο ισχυρός αέρας αλλά ακόμα και ο καπνός των τσιγάρων μπορούν να προκαλέσουν ξηροφθαλμία. Επίσης πολλοί άνθρωποι αισθάνονται τα μάτια τους στεγνά όταν διαβάζουν ή δουλεύουν στον υπολογιστή. Τα συχνά διαλείμματα για βλεφαρισμό προσφέρουν ενυδάτωση στα μάτια και μας απαλλάσσουν από τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας.
Επίσης ορισμένα φάρμακα, προβλήματα στο θυροειδή και η έλλειψη Βιταμίνης Α μπορούν να εντείνουν τα προβλήματα της ξηρότητας στους οφθαλμούς.

Ξηροφθαλμία και φακοί επαφής
Οι χρήστες φακών επαφής μπορεί επίσης να υποφέρουν από ξηρότητα επειδή οι φακοί επαφής απορροφούν την δακρυϊκή στοιβάδα, δημιουργώντας μακροχρόνιο σχηματισμό πρωτεϊνικών ιζημάτων. Σε τέτοια περίπτωση καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρο ή τον οπτικό σας.

Συμπτώματα Συνδρόμου Ξηροφθαλμίας
-Απλή ενόχληση
-Καύση
-Ερυθρότητα
-Φαγούρα
-Θολή όραση που βελτιώνεται με τον βλεφαρισμό
-Υπερβολικό δάκρυσμα
-Αύξηση των συμπτωμάτων μετά από διάβασμα, τηλεόραση ή δουλειά στον υπολογιστή

Από την έντυπη έκδοση του Free Press Magazine “Εντυπάκι”. Δείτε το τεύχος 31 πατώντας εδώ