Αρχική Σελίδα / Υγεία / Ιατρικά Θέματα / Τι είναι ο έρπης και πώς ξέρω αν τον έχω;
Τι είναι ο έρπης και πώς ξέρω αν τον έχω;

Τι είναι ο έρπης και πώς ξέρω αν τον έχω;

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (1 αξιολογήσεις, μέσος όρος: 5.00 από 5)
Παρακαλώ περιμένετε ...

 Ίσως να είστε ήδη εξοικειωμένοι με τα κοινά Σεξουαλικως Μεταδιδομενα Νοσήματα όπως τα χλαμύδια, η γονόρροια και η σύφιλη, τα οποία είναι όλα εύκολο να θεραπευτούν και προσωρινά. Αλλά όταν πρόκειται για τον έρπητα, τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα, καθώς είναι μια ασθένεια που παραμένει στο σώμα σας για πάντα. Ο έρπης είναι εντελώς διαχειρίσιμος και τόσο συνηθισμένος.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΙΛΟΤΑΚΙ ΡΟΖΤι είναι ακριβως ο έρπης

Ο έρπης είναι ένας ιός που προκαλεί οδυνηρές πληγές στο στόμα ή την περιοχή των γεννητικών οργάνων.Αν και ο έρπης είναι στην πραγματικότητα μια συλλογή από οκτώ διαφορετικούς ιούς, τα δύο πιο κοινά στελέχη είναι τα HSV-1 και HSV-2. Ενώ το HSV-1 αναφέρεται συνήθως ως ο έρπης από το στόμα (γνωστό και ως κρύο έλκος) το 90% των ανθρώπων το έχουν, το HSV-2 είναι συνήθως το ΣΜΝ των γεννητικών οργάνων.

Αν και είναι αλήθεια ότι ο έρπης ζει στο σώμα σας για πάντα, αυτό δεν σημαίνει ότι θα βιώσετε πόνο για το υπόλοιπο της ζωής σας. Μόλις συμβεί ο έρπης, ενώ το πρώτο ξέσπασμα θα είναι πιθανώς πολύ οδυνηρό, τα μελλοντικά κρούσματα – αν έχετε καν κάποια – δεν είναι τόσο δυσάρεστα. Οι εστίες μπορεί να διαρκέσουν από δύο έως 20 ημέρες, αλλά συνήθως παραμένουν κατά μέσο όρο δύο εβδομάδες.

Πως μπορώ να κολλήσω τον έρπητα;

Ο έρπης εξαπλώνεται μέσω άμεσης επαφής δέρματος με δέρμα, είτε αυτό γίνεται μέσα από το φιλί, το στοματικό σεξ ή το μοιραζόμενο βάλσαμο για τα χείλη. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν έχετε κρύο έλκος στο στόμα σας που είναι πηγή HSV-1, είναι πιθανό να μεταφέρετε αυτόν τον ιό στα γεννητικά όργανα του συντρόφου σας μέσω του στοματικού σεξ.

Αν και κάποιος μπορεί να έχει τον ιό HSV-1 ή HSV-2 στο σύστημά του, ο μόνος τρόπος να μεταδώσουν τον ιό είναι εάν έχουν μια κυψέλη ή πληγή που έρχεστε σε άμεση επαφή με. Έτσι, αν συμβεί έρπης και έχετε πληγές, να είστε πολύ προσεκτικοί όταν πρόκειται για οποιαδήποτε επαφή δέρματος με δέρμα. Είναι πιο μεταδοτικός όταν υπάρχει υγρό που χάνεται.

Πώς μπορώ να ξέρω αν το έχω;

Πριν προλάβει να εμφανιστεί ένα ξέσπασμα, θα πάρετε μια «αίσθηση μυρμηγκιασματος ή καψίματος» στο στόμα ή την περιοχή των γεννητικών οργάνων, καθώς και πόνο όταν κοκκινίζει. Επιπλέον, μερικοί άνθρωποι θα λάβουν επίσης συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, όπως κόπωση, πόνοι και διογκωμένοι αδένες και λεμφαδένες στην περιοχή της πυέλου και στον λαιμό. Συνήθως, θα αρχίσετε να βλέπετε οδυνηρές πληγές μετά από μια ή δύο μέρες που αντιμετωπίζετε αυτά τα συμπτώματα.

Αυτές οι οδυνηρές βλάβες εμφανίζονται ως κυψέλες ή πληγές που θα έχουν υγρό. Συχνά εμφανίζονται σε ένα σύμπλεγμα από πληγές, και όχι μόνο ένα ή δύο από μόνες τους. Αλλά αν βρείτε οδυνηρές πληγές, ειδικά στην περιοχή του αιδοίου σας, αντί να μαντεύετε , είναι ασφαλές να δείτε τον γιατρό σας για μια δοκιμασία – ειδικά αν έχετε αυτή την αίσθηση μυρμήγκιασματος ή κάψιμο όταν ουρείτε. Οι γυναικολόγοι μπορούν απλά να κοιτάξουμε την πληγή, και θα ξέρουμε ακριβώς τι είναι. Μερικές φορές θα παρουμε δείγμα της πληγής και θα το στείλουμε στο εργαστήριο για να επιβεβαιώσουμε τη διάγνωση.

Σχετική εικόνα

Πως θεραπεύεται ο έρπης

Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους οι γιατροί προσεγγίζουν τη θεραπεία για τον έρπητα. Για τον έρπητα των γεννητικών οργάνων, συνταγογραφούμε πάντα ένα αντιικό φάρμακο, όπως το Valacyclovir ή το Acyclovir. Κάποιοι ασθενείς περνούν ένα πρώτο ξέσπασμα και τους αντιμετωπίζουμε με την αντιιική φαρμακευτική αγωγή και παρόλο που ο ιός θα ζει για πάντα στο σύστημά τους, μπορεί μερικές φορές να παραμείνει αδρανής στα νεύρα. Δεν είναι ενεργό ή μεταδιδόμενο, ζει μόνο εκεί, και ίσως να μην έχουν ξέσπασμα ποτέ ξανά.

Άλλοι μπορεί να εμφανίσουν επιπλέον εστίες μετά την αρχική. Μερικές φορές αυτές οι εκρήξεις προκαλούνται από άγχος, ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα ή ασθένεια, αλλά είναι τελικά αδύνατο να προβλέψουμε αν θα περάσετε ή όχι ένα μελλοντικό ξέσπασμα μετά την πρώτη.

Πώς μπορώ να αποτρέψω τον έρπητα;

Το κλειδί είναι να αποφύγετε την επαφή του δέρματος με το δέρμα με όποιον παρουσιάζει πληγές – αυτό σημαίνει τόσο σεξουαλικά όσο και μη σεξουαλικά. Θυμηθείτε ότι τα κρύα έλκη μπορούν επίσης να μεταδοθούν μέσω της διανομής κάποιων ποτών ή χόρτου! Αλλά το πιο σημαντικό είναι να χρησιμοποιήσετε μεθόδους φραγμού όπως προφυλακτικά, να μειώσετε πραγματικά (αλλά όχι να εξαλείψετε) τον κίνδυνο μετάδοσης .

Μπορείτε να εξεταστείτε ειδικά για τον έρπητα;

Κάτι που πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν για τις εξετάσεις ΣΜΝ είναι ότι, γενικά, οι γιατροί δεν ελέγχουν για έρπητα. Σε έναν γενικό έλεγχο ΣΜΝ, ελέγχουν για HIV, σύφιλη, γονόρροια και χλαμύδια, αλλά όχι έρπητα.

Ενώ υπάρχει εξέταση αίματος για τον έρπητα, δεν συνιστάται – μπορεί να ανιχνεύσει αντισώματα, επομένως εμφανίζεται θετική ακόμα και αν είχατε μια προηγούμενη λοίμωξη που έχετε ήδη ξεχάσει. Έτσι, αν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε μια βλάβη που σχετίζεται με έρπητα, ενημερώστε το γιατρό σας, έτσι ώστε να κάνει μια δοκιμασία για τον έρπητα.

Από την έντυπη έκδοση του Free Press Magazine “Εντυπάκι”. Δείτε το τεύχος 37 πατώντας εδώ