Αρχική Σελίδα / Υγεία / Το κυνήγι βλάπτει την ακοή;
Το κυνήγι βλάπτει την ακοή;

Το κυνήγι βλάπτει την ακοή;

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Είναι αλήθεια ότι το κυνήγι βλάπτει την ακοή;

Βεβαίως. Οι κυνηγοί, εξεταζόμενοι ως πληθυσμιακή υποομάδα, παρουσιάζουν βαρηκοΐα από θόρυβο. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες ομάδες του πληθυσμού που ασχολούνται με πυροβόλα όπλα. Κάθε πυροβολισμός είναι από μόνος του βλαβερός θόρυβος, έχει αρκετή ένταση για να βλάψει την ακοή, ιδίως αυτών που είναι αρκετά κοντά. Αυτό ονομάζεται ακουστικό τραύμα (βαρηκοϊα υψηλών συχνοτήτων στα 4000Ηz).

Ο θόρυβος της εκπυρσοκροτήσεως έχει το χαρακτηριστικό της πολύ μεγάλης έντασης (130-140 db ) με πολύ μικρή διάρκεια. Αυτό σημαίνει μεγάλη πυκνότητα ενέργειας. Δεν βλάπτει απλώς τον κοχλία (ακοή), αλλά επηρεάζει δυσμενώς και τον οπίσθιο λαβύρινθο (ισορροπία), όπως απεδείχθη σε σχετικές πρόσφατες μελέτες. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι παρατεινόμενη έκθεση σε θόρυβο εντάσεως μεγαλύτερης των 90 dB βλάπτει την ακοή.

Μόνο η ακοή επηρεάζεται από το Θόρυβο;

Ο λαβύρινθος (έσω αυτί) είναι όργανο ενιαίο, παρ’ ότι εκτελεί δύο λειτουργίες. Θα ήταν παράδοξο να μην επηρεάζεται συνολικώς. Συχνά λοιπόν παρουσιάζεται βουητό μετά από έκθεση σε θόρυβο, που μπορεί να είναι παροδικό ή μόνιμο. Επίσης μπορεί να παρουσιαστείίλιγγος, είτε ως άμεση εκδήλωση σοβαρού ακουστικού τραυματισμού, είτε ως απώτερη επιπλοκή.

Άλλες γενικότερες επιδράσεις του θορύβου στον άνθρωπο είναι η ευερεθιστότητα, η συναισθηματική αστάθεια, το άγχος, η αύξηση της αρτηριακής πιέσεως και των καρδιακών παλμών, η υπερχλωρυδρία του στομάχου κλπ.

Πώς ο κυνηγός μπορεί να προστατέψει την ακοή του;

Ο κυνηγός πρέπει να προστατεύσει την ακοή του χρησιμοποιώντας ωτοασπίδες. Οι ωτοασπίδες είναι προστατευτικά όργανα, σχεδιασμένα να μειώνουν το επίπεδο εντάσεως του ήχου που φθάνει στο τύμπανο. Υπάρχουν 2 ειδών ωτοασπίδες:

  1. Οι εσωτερικές (τύπου βύσματος) και
  2. Οι εξωτερικές (κοινώς ακουστικά)

Η μέγιστη προστασία υπάρχει όταν η ένταση του πυροβολισμού μειώνεται σε  επίπεδα κάτω των 85dB και αυτό επιτυγχάνεται μόνο με ψηφιακού τύπου ωτοασπίδες οι οποίες εισέρχονται μέσα στον ακουστικό πόρο τουλάχιστον για 12 – 15mm.

Η επιλογή και η εφαρμογή θα πρέπει να γίνει από εξειδικευμένους επιστήμονες βάση των ιδιαιτεροτήτων του κάθε κυνηγού.

Από την έντυπη έκδοση του Free Press Magazine “Εντυπάκι”. Δείτε το τεύχος πατώντας εδώ