Αρχική Σελίδα / Πολιτισμός / ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Το γενέθλιο του Προδρόμου!
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Το γενέθλιο του Προδρόμου!

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Το γενέθλιο του Προδρόμου!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

«Και έσται χαρά σοι και αγαλλίασις και πολλοί επί τη γεννήσει αυτού χαρήσονται». Δύο πρόσωπα τιμά η Εκκλησία περισσότερο από τα άλλα, αφιερώνοντας πολλές ημέρες στη μνήμη τους. Το ένα είναι η Παναγία και το άλλο ο Τίμιος Ιωάννης, ο Πρόδρομος και Βαπτιστής του Κυρίου. Αν η Παναγία είναι το όχημα δια της οποίας ήλθε ο Χριστός στον κόσμο, τότε ο Ιωάννης είναι ο προπομπός που πορεύεται και αναγγέλλει τον ερχομό του Μεσσία και Λυτρωτού.

Ο Ιωάννης είναι το μοναδικό πρόσωπο, για το οποίο μίλησε ο Χριστός εγκωμιαστικά και εξήγησε στο λαό το έργο και την αποστολή του. «Αλήθεια σας λέω δεν γεννήθηκε, ούτε θα γεννηθεί πιο σπουδαίος άνθρωπος από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή». Ο κόσμος τον αποκεφάλισε, αλλά ο Χριστός τον στεφάνωσε ως το μεγαλύτερο αστέρι του αρχαίου κόσμου.

Η ίδια η γέννησή του ήταν ένα κήρυγμα, το οποίο έκανε όχι άνθρωπος, αλλά ο αρχάγγελος Γαβριήλ. Πριν επισκεφθεί το ταπεινό σπίτι στη Ναζαρέτ, για να διακονήσει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, επισκέφτηκε το ναό της Ιερουσαλήμ για να μεταφέρει στο Ζαχαρία το μήνυμα της γέννησης του παιδιού του, του Ιωάννη. «Εγώ είμαι ο Γαβριήλ, ο άγγελος που στέκομαι ενώπιον του Θεού και με απέστειλε, για να σου φέρω την καλή είδηση για την γέννηση του Προδρόμου».

Εστάλει ο ουράνιος άγγελος να μιλήσει για τον επίγειο άγγελο τον Ιωάννη. Ο ιερέας Ζαχαρίας προσφέρει θυσία για τον λαό, αλλά κι ίδιος προσφέρεται να συμμετάσχει στο σχέδιο της θείας οικονομίας για την σωτηρία του κόσμου. Μεγάλοι σε ηλικία ο Ζαχαρίας και η Ελισάβετ, δεν περίμεναν πλέον παιδί, ως ήταν φυσικό, μα όπου θέλει ο Θεός καταργούνται οι νόμοι της φύσεως. Οι προσευχές του Ζαχαρία εισακούστηκαν απ’το Θεό, γιατί Εκείνος δεν λησμονεί  κανέναν, αλλά γνωρίζει πότε και πώς θα εκπληρώσει τα αιτήματά μας, όχι για να εκπληρωθούν οι μύχιοι πόθοι μας, αλλά το συμφέρον της ψυχής μας, που δεν είναι άλλο από την σωτηρία μας.

«Το παιδί που θα γεννηθεί, θα είναι χαρά και αγαλλίασις για εσένα, αλλά και πολύς κόσμος θα πλημυρίσει χαρά από τη γέννησή του». Πάντοτε η γέννηση ενός παιδιού είναι χαρά, μα ο Ιωάννης είναι το κάτι άλλο, είναι το παιδί θαύμα. Κάθε παιδί, κάθε νέος ή νέα που αφιερώνεται στο Θεό, είναι ένα θαύμα. Είναι πηγή χαράς και ευφροσύνης. Ιδιαιτέρως σήμερα που ο κόσμος θεωρεί θλιμμένους και κατηφείς τους χριστιανούς και δή τους μοναχούς. Κι όμως είναι οι πιο χαρούμενοι και το σπουδαιότερο, μεταδίδουν και στους άλλους τη χαρά, την αισιοδοξία, την ελπίδα.

Για τη μεγάλη προσφορά του Ιωάννη ο άγγελος Γαβριήλ λέει: «και πολλοί Ισραηλίτες θα επιστρέψουν εξαιτίας του στο Θεό». Το μεγαλύτερο δυστύχημα του ανθρώπου, που τον κάνει να μοιάζει με καράβι δίχως πυξίδα, είναι η απομάκρυνση του από το Θεό. Ο Ιωάννης ήταν ο μπούσουλας που έδειχνε στους ανθρώπους την πορεία προς τον ουρανό. «Μετανοείτε˙ήγγικε γάρ η βασιλεία των ουρανών». Το μεγάλο λάθος της εποχής μας …. Ο αποπροσανατολισμός από την πορεία προς τον Θεό!

Ο Ιωάννης, που είναι η φωνή του ουρανού, μας καλεί και μας προσκαλεί να επιστρέψουμε εκεί από όπου ξεκινήσαμε, στον παράδεισο, στην βασιλεία των ουρανών. Σε μια εποχή που ακούγεται μόνο ο ήχος και η ηχώ της αμαρτίας, του εγωισμού και της υπερηφάνιας, ως «φωνή βοώντος εν τη ερήμω», είναι ανάγκη ν΄αντηχήση παντού η φωνή του Θεού.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ Φ.Ν.Θ.

Πρεσβ. Σάββας Καραβολανίδης