Αρχική Σελίδα / Υγεία / ΥΓΕΙΑ: Αναίμακτη Αξονική Στεφανιογραφία!
ΥΓΕΙΑ: Αναίμακτη Αξονική Στεφανιογραφία!

ΥΓΕΙΑ: Αναίμακτη Αξονική Στεφανιογραφία!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

 Σκοπός και τεχνική
Η αξονική στεφανιογραφία είναι μια από τις νεότερες τεχνικές απεικόνισης της καρδιάς που πλέον χρησιμοποιείται διεθνώς και ευρέως για την έγκαιρη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου, δηλαδή της εντόπισης στενώσεων των αρτηριών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έμφραγμα. Επιτρέπει την απεικόνιση των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς (στεφανιογραφία) αναίμακτα και ανώδυνα με τη χρήση αξονικής τομογραφίας. Η εξέταση διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα (5sec) όπως και κάθε άλλη αξονική τομογραφία. Διενεργείται με πολυτομικό αξονικό τομογράφο, 64 τομών, και με ενδοφλέβια έγχυση σκιαστικού για να είναι δυνατό να επιτευχθεί τρισδιάστατη απεικόνιση των στεφανιαίων αγγείων και της πιθανής αθηρωματικής πλάκας (εικόνα 1). Αμέσως μετά ο ασθενής μπορεί να πάει στο σπίτι του και να επιστρέψει στην κανονική του δραστηριότητα, χωρίς να απαιτείται νοσηλεία.

Ενδείξεις
Η αναίμακτη αξονική στεφανιογραφία διενεργείται για τον εντοπισμό αθηρωματικής πλάκας και στενώσεων στα στεφανιαία αγγεία της καρδιάς σε άτομα ασυμπτωματικά που έχουν προδιαθεσικούς παράγοντες (όπως υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, δυσλιπιδαιμία, κάπνισμα, παχυσαρκία) για καλύτερη εκτίμηση του κινδύνου να εμφανίσουν ένα καρδιακό επεισόδιο. Ακόμα έχει ένδειξη να γίνεται σε άτομα που έχουν συμπτώματα και ένα αμφίβολο τεστ κόπωσης, ίσως γιατί δεν μπόρεσαν να το ολοκληρώσουν. Επιπλέον έχει ένδειξη σε άτομα με φυσιολογικό τεστ κόπωσης που παρόλα αυτά συνεχίζουν να έχουν συμπτώματα. Ταυτόχρονα, εκτός από τα στεφανιαία αγγεία μπορούμε να εκτιμήσουμε όλες τις δομές της καρδιάς (κοιλότητες και βαλβίδες) καθώς και την αορτή για τυχόν ανευρύσματα.

Συμπεράσματα
Επομένως, η αναίμακτη αξονική στεφανιογραφία έχει ένδειξη για τον αποκλεισμό ή την αρχική διάγνωση της στεφανιαίας νόσου που θα καθοδηγήσουν την βέλτιστη προληπτική φαρμακευτική αγωγή για αποφυγή του εμφράγματος. Μόνο όταν η ύπαρξη εκτεταμένης στεφανιαίας νόσου που προκαλεί σημαντική στένωση επιβεβαιωθεί από την αναίμακτη αξονική στεφανιογραφία, τότε θα χρειαστεί η διενέργεια της κλασσικής αιματηρής στεφανιογραφίας με στόχο την αγγειοπλαστική.

Από την έντυπη έκδοση του Free Press Magazine “Εντυπάκι”. Δείτε το τεύχος 29 πατώντας εδώ