Αρχική Σελίδα / Υγεία / Ιατρικά Θέματα / ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΤΕΛΟΣ: 9 στα 10 υπογόνιμα ζευγάρια τελικά τεκνοποιούν!
ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΤΕΛΟΣ: 9 στα 10 υπογόνιμα ζευγάρια τελικά τεκνοποιούν!

ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΤΕΛΟΣ: 9 στα 10 υπογόνιμα ζευγάρια τελικά τεκνοποιούν!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Υπογονιμότητα είναι η αδυναμία του ζευγαριού να επιτύχει εγκυμοσύνη μετά από ένα χρόνο ελεύθερων επαφών (άνω των 35 ετών το διάστημα περιορίζεται στους 6 μήνες). Αφορά εξ’ ίσου τα δύο φύλα. Δυστυχώς σήμερα ένα στα πέντε ζευγάρια είναι υπογόνιμο και θα πρέπει να αναζητήσει κατάλληλη ιατρική βοήθεια. Η εύρεση της αιτίας είναι ενίοτε μια μακρά, περίπλοκη, δαπανηρή και συναισθηματική διαδικασία. Ανταμειβόμαστε όμως από την απόκτηση του πολυπόθητου παιδιού.

Καθημερινά έρχονται στο ιατρείο γυναίκες-ζευγάρια που ζητούν βοήθεια μετά από αρκετά χρόνια προσπαθειών, έχοντας χάσει πολύτιμο χρόνο, καθώς οι ηλικίες τους πολλές φορές είναι πάνω από τα 40 έτη. Σήμερα η Ελληνίδα γίνεται μητέρα σε μεγαλύτερη ηλικία και αυτό από μόνο του είναι πρόβλημα.

Σχετική εικόνα

Τα βασικά αίτια της υπογονιμότητας είναι:

*Ορμονικές διαταραχές, πρόωρη εμμηνόπαυση, αυξημένη ηλικία

*Ανωορρηξία. Υπάρχουν πολλές αιτίες που προκαλούν ανωορρηξία. Κάποιες από αυτές θεραπεύονται με φάρμακα, ενώ άλλες δεν είναι θεραπεύσιμες. Στη δεύτερη περίπτωση η εγκυμοσύνη μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ωάρια δοτριών. Κάποιες από τις θεραπεύσιμες αιτίες είναι: Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η υπερπρολακτιναιμία, η υποθαλαμική ανωορρηξία από έντονη άσκηση ή απώλεια βάρους.

*Ανωμαλίες της μήτρας από τη γέννησή (συγγενείς ανωμαλίες) όπως διαφράγματα, ή μετά από επέμβαση ή φλεγμονή (επίκτητη ανωμαλία) όπως συμφύσεις. Επίσης πολύποδες, ινομυώματα και αδενομύωση (ανάπτυξη του ενδομητρίου μέσα στο μυικό ιστό της μήτρας)

Σχετική εικόνα*Τα ινομυώματα είναι καλοήθη ογκίδια, τα οποία αναπτύσσονται μέσα ή πάνω στα τοιχώματα της μήτρας. Μερικά ινομυώματα μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την γονιμότητα και πρέπει να αφαιρούνται (με τομή ή λαπαροσκοπικά)

*Κατεστραμμένες ή Αποφραγμένες σάλπιγγες (σαλπιγγίτιδα). Η φλεγμονή των σαλπίγγων μπορεί να προκληθεί από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως η γονόρροια ή τα χλαμύδια και από την εξάπλωση κάποιας μόλυνσης άλλου οργάνου (σκωληκοειδίτιδα-περιτονίτιδα κλπ) Ο έλεγχος γίνεται με την υστεροσαλπιγγογραφία που είναι μια ακτινογραφία της μήτρας και των σαλπίγγων. Μία σκιαγραφική ουσία εκχύνεται στην μήτρα και παρατηρείται μέσω μιας οθόνης ακτινοσκοπήσεων κατά πόσο η κοιλότητα της μήτρας είναι φυσιολογική και οι σάλπιγγες είναι διαβατές ή έχουν υποστεί ζημιά. Σε πολλές περιπτώσεις η απόφραξη μπορεί να θεραπευθεί με κάποια μικροχειρουργική/λαπαροσκοπική επέμβαση.

*Επεμβάσεις στον τράχηλο, στένωση τραχηλικού στομίου

*Ύπαρξη φλεγμονής από μικρόβια στον κόλπο-τράχηλο

*Ανωμαλίες τραχηλικής βλέννας , αποτυχία του εμβρύου να συγκολληθεί στη μήτρα, ανοσολογικοί παράγοντες και πολυπαραγοντική υπογονιμότητα

*Η ενδομητρίωση προκαλείται από την ανάπτυξη του ενδομητρίου έξω από τη μήτρα. Η διάγνωση της συγκεκριμένης πάθησης γίνεται με τη λαπαροσκόπηση, ενώ μέσω της ίδιας μεθόδου είναι δυνατή και η θεραπεία της. Το 30-50% των υπογόνιμων γυναικών έχουν ενδομητρίωση.

*Αντρικός παράγοντας-ανωμαλίες σπέρματος έλλειψη ή χαμηλός αριθμός υγιών και ζωηρά κινουμένων σπερματοζωαρίων, αυξημένη γλοιότητα και χρόνος ρευστοποίησης Αίτια: Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος., προστατίτιδα, κιρσοκήλη, ανικανότητα ή προβλήματα στην εκσπερμάτιση
Καταλήγοντας αναφέρω ότι αρκεί μια επίσκεψη στο ιατρείο, ένα λεπτομερές υπερηχογράφημα και σωστή λήψη ιστορικού σε συνδυασμό ίσως με κάποιες παρακλινικές /εργαστηριακές εξετάσεις για να έχουμε μία πρώτη εκτίμηση του προβλήματος.

Σχετική εικόνα

Συχνά χρειάζεται διαγνωστική-επεμβατική λαπαροσκόπηση (ελαφριά χειρουργική επέμβαση η οποία επιτρέπει την άμεση εξέταση με κάμερα των ωοθηκών, της μήτρας και των σαλπίγγων ώστε να ανιχνευθεί και να αντιμετωπισθεί κάποιο πιθανό πρόβλημα όπως συμφύσεις, ενδομητρίωση κλπ) και υστεροσκόπηση (χειρουργική διαδικασία που επιτρέπει την άμεση εξέταση της κοιλότητας της μήτρας με κάμερα. Έτσι, πιθανοί πολύποδες ή συμφύσεις μπορεί να ανιχνευθούν και εφόσον κριθεί απαραίτητο, να αφαιρεθούν κατά τη διάρκεια της ίδιας εξέτασης).Και οι δύο παραπάνω επεμβάσεις απαιτούν μόνο μερικές ώρες νοσηλεία, η υστεροσκόπηση δε μπορεί να γίνει ακόμη και στο ιατρείο.

Μέθοδοι Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής είναι η Σπερματέγχυση (φυσικού κύκλου ή διεγερμένου ), η ενδοσαλπιγγική μεταφορά γαμετών (GIFT) που τείνει να εγκαταληφθεί, η Εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) και η Ενδοωαριακή έγχυση σπερματοζωαρίου (IVF-ICSI).Τελευταία εφαρμόζονται σε πειραματικό στάδιο ακόμη νέες πολλά υποσχόμενες τεχνικές με χρήση βλαστοκυττάρων.

Μπορούμε να πούμε ότι την σημερινή εποχή πολύ σπάνια πλέον μένει ένα ζευγάρι άτεκνο.

Και φυσικά, παρόλες τις εξετάσεις η μόνη ΑΠΟΔΕΙΞΗ της γονιμότητας είναι η εγκυμοσύνη!

Το ιατρείο μας με την πολύχρονη εμπειρία που έχει αποκτηθεί σε Αγγλία και Ελλάδα έχει βοηθήσει μεγάλο αριθμό ζευγαριών να τεκνοποιήσουν και μπορεί να παρέχει επιστημονικά τεκμηριωμένα και εξατομικευμένα την καταλληλότερη αντιμετώπιση-θεραπεία ώστε να επιτευχθεί ο πολυπόθητος στόχος: η απόκτηση ενός παιδιού.

Αποτέλεσμα εικόνας για υπογονιμοτητα

ΘΑΝΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΑΝΝΗΣ-ΕΙΔΙΚΟΣ ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΜΑΣΤΟΛΟΓΟΣ
ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 63 (2ος όροφος, έναντι δημοτικού σχολείου Αγίου Ιωάννη), ΚΑΒΑΛΑ 65403
ΤΗΛ.: 2510 222900 ΚΙΝΗΤΟ: 6942050002 e-mail:thanosbj@yahoo.co.uk