Αρχική Σελίδα / Πρόσωπα / Συνεντεύξεις / ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Προτεραιότητα μας η αξιοποίηση των φυσικών πόρων… χωρίς πολιτικές προεκτάσεις!
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Προτεραιότητα μας η αξιοποίηση των φυσικών πόρων… χωρίς πολιτικές προεκτάσεις!

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Προτεραιότητα μας η αξιοποίηση των φυσικών πόρων… χωρίς πολιτικές προεκτάσεις!

1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (Χωρίς αξιολογήσεις)
Παρακαλώ περιμένετε ...

Ο Δήμος Παγγαίου από τον Μάρτιο του 2017 έχει αναλάβει και επισήμως τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της αξιοποίησης του γεωθερμικού πεδίου Ακροποτάμου. Ο Δήμαρχος Παγγαίου κ. Αναστασιάδης και οι συνεργάτες του, πιστοί στο προεκλογικό τους οράμα, κατάφεραν να δώσουν «σάρκα και οστά» σε ένα έργο που «υπόσχεται» να αναβαθμίσει την ευρύτερη περιοχή, στηρίζοντας με διάφορους τρόπους την τοπική οικονομία.

  • Καλησπέρα κ. Αναστασιάδη. Καταρχάς θα θέλαμε να μας ενημερώσετε σε ποιο στάδιο βρίσκεται σήμερα το έργο και αν υπάρχει συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωσή του.

Το έργο αξιοποίησης του βεβαιωμένου γεωθερμικού πεδίου Ακροποτάμου αποτελεί ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο τόσο για την ευρύτερη περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Ορφανού όσο και για τον Δήμο Παγγαίου. Μετά την υλοποίησή  του αναμένεται να αποτελεί το μεγαλύτερο – από πλευράς ανάπτυξης δικτύων – έργο της Ελλάδας. Τα αποτελέσματα από τις εργασίες πιστοποίησης του γεωθερμικού δυναμικού που πραγματοποιήσε πρόσφατα η ΔΕΥΑΑ Παγγαίου επιβεβαίωσαν τις υψηλές θερμοκρασίες γεωθερμικού ρευστού 84-90οC και τις υψηλές παροχές (>500 m3/h). Αναγνωρίζοντας τις τεχνο-οικονομικές δυσκολίες του έργου, προχωράμε στην μελετητική και αδειοδοτική ωρίμανση ενός έργου με το οποίο στοχεύουμε στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και στην προώθηση της ενεργειακής μετάβασης σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Σήμερα, έχει ολοκληρωθεί μία σειρά από σημαντικές ενέργειες και μελέτες και έχουμε προχωρήσει σημαντικά στην εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων για την υλοποίηση του έργου. Στόχο μας αποτελεί η εξασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου στο πρώτο εξάμηνο του 2019 και η εκκίνηση εργασιών κατασκευής του έργου στα τέλη του ίδιου έτους.

  • Τα οικονομικά οφέλη μπορεί να θεωρούνται εμφανή αλλά πολλές φορές δεν γίνονται αντιληπτά από τον απλό κόσμο. Μπορείτε να μας πείτε επιγραμματικά τα πρακτικά οφέλη για τον μέσο δημότη του Παγγαίου;

Το επενδυτικό σχέδιο του Δήμου Παγγαίου για την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου Ακροποτάμου, το οποίο υλοποιείται μέσω της ΔΕΥΑΑ Παγγαίου, στοχεύει στην παροχή φθηνής και ανανεώσιμης θερμικής και ψυκτικής ενέργειας για τα τουριστικά καταλύματα, τις κατοικίες και τις μεταποιητικές μονάδες της ευρύτερης περιοχής. Τα άμεσα οφέλη που προκύπτουν από την υλοποίηση του έργου επικεντρώνονται στην μείωση του ετήσιου ενεργειακού λειτουργικού κόστους για τις επιχειρήσεις και τις κατοικίες της περιοχής. Ταυτόχρονα, ο δημότης του Δήμου Παγγαίου απολαμβάνει οφέλη όπως ενίσχυση της απασχόλησης, βελτίωση της ποιότητας ζωής λόγω μείωσης των εκπομπών CO2 από την κατανάλωση πετρελαίου, ενίσχυση της τοπικής οικονομίας μέσω της προσέλκυσης είτε τουριστών, είτε νέων επιχειρήσεων όπως θερμοκήπια ή μεταποιητικές μονάδες με μεγάλη ζήτηση θερμικής ενέργειας. Αποτελεί στόχο της Δημοτικής Αρχής η μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων που θα ενισχύσουν την ισόρροπη ανάπτυξη, θα μεγιστοποιήσουν τον αντίκτυπο του έργου στην τοπική κοινωνία και θα εξασφαλίσουν την υλοποίηση ενός υγιούς και βιώσιμου αναπτυξιακού έργου.

  • Ακούμε πως το έργο θα ενισχύσει την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Πώς θα συμβεί αυτό;

Χωρίς αμφιβολία, ο τουρισμός αποτελεί το σημαντικότερο τομέα της τοπικής οικονομίας της περιοχής στην οποία εντοπίζεται το γεωθερμικό πεδίο. Πέραν των υποδομών τηλεθέρμανσης και τηλεψύξης που αναμένεται να υλοποιηθούν και να τροφοδοτούν υφιστάμενες και νέες τουριστικές μονάδες της περιοχής, σχεδιάζουμε την αξιοποίηση των ιαματικών ιδιοτήτων του γεωθερμικού πεδίου μέσω της κατάρτισης ολοκληρωμένου σχεδίου  ανάπτυξης για την προώθηση του θερμαλισμού και της θαλασσοθεραπείας. Προς τούτο, ο Δήμος διαθέτει ιδιόκτηση συνεκτική έκταση περίπου 9.000 στρεμμάτων στην οποία προβλέπεται η μεταφορά γεωθερμικού ρευστού, αλλά και θερμικής ενέργειας για την υποστήριξη ανάπτυξης τουριστικών υποδομών. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, καθίσταται σαφές, πως σημαντικός πυλώνας του έργου αξιοποίησης του γεωθερμικού πεδίου είναι η ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής.

  • Στο Δήμο Νέστου η αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου δεν απέδειξε τα πολυδιαφημιζόμενα «οφέλη για την τοπική κοινωνία» καθώς η θερμοκηπιακή ανάπτυξη δεν προσέλκυσε το ενδιαφέρον των ντόπιων παραγωγών και οι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν από την επένδυση της εταιρείας «Selecta» είναι «εργάτες γης» με σχέση εργασίας εργοσήμου! Έχετε κάποιο διαφορετικό πλάνο ή θα συμβεί το ίδιο και στον Ακροπόταμο;

Αδιαμφισβήτητα, η βιωσιμότητα του έργου αξιοποίησης του γεωθερμικού πεδίου στηρίζεται στους μελλοντικούς καταναλωτές της διαθέσιμης θερμικής ενέργειας, είτε αυτοί είναι επιχειρήσεις, είτε κάτοικοι, είτε αγρότες. Αυτό δεν είναι κάτι διαφορετικό από αυτό στο οποίο καταλήγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι δηλαδή  η ενεργειακή μετάβαση θα προκύψει μόνο μέσω της συμμετοχής των καταναλωτών. Αναγνωρίζουμε τα σημαντικά οφέλη της αξιοποίησης του γεωθερμικού πεδίου, εργαζόμαστε μέσω στρατηγικού σχεδιασμού και πιστεύουμε στην ελκυστικότητα της ανανεώσιμης αλλά και φθηνής θερμικής ενέργειας, μέσω της οποίας θα εξασφαλίσουμε τους μελλοντικούς καταναλωτές.

  • Η εκμετάλλευση της γεωθερμίας θα δώσει «οικονομική πνοή» στο Παγγαίο για δεκαετίες. Υπάρχει κοινό όραμα με τις υπόλοιπες παρατάξεις στο Δήμο σας ή μπορεί να υποβαθμιστεί σε περίπτωση που δεν επανεκλεγείτε;

Το μέλλον της γεωθερμικής ενέργειας διαγράφεται λαμπρό. Πρόκειται για μια ανεξάντλητη πηγή ενέργειας η οποία χρειάζεται δυναμικές επενδύσεις από επενδυτές που θα πιστέψουν σε αυτό. Με πολύ γρήγορους ρυθμούς έχουμε ετοιμάσει ένα μεγάλο ποσοστό μελετών, σύμφωνα με τις οποίες μπορούμε να κάνουμε λόγο για πλήρη αξιοποίηση του Γεωθερμικού πεδίου με τον πιο βέλτιστο τρόπο. Ο ρόλος της ενέργειας  αποτελεί κριτήριο οικονομικής  ανάπτυξης. Στην δύσκολη περίοδο που περνάει η χώρα μας, η εξασφάλιση της ενέργειας μέσω της αξιοποίησης των φυσικών πόρων αποτελεί κύρια οικονομική συνιστώσα στην οποία πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα από όλους μας, με  μοναδικό κοινό όραμα και στόχευση  την πολυεπίπεδη ανάπτυξη του τόπου, πέρα από πολιτικές προεκτάσεις.

Από την έντυπη έκδοση του Free Press Magazine “Εντυπάκι”. Δείτε το τεύχος 35 πατώντας εδώ